Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес ще поговорим за това какви са лошите практики при теглене на кредит (по-точно ще опишем 5 такива). Надяваме се, че ще помогнем за това да НЕ ги прилагате…

Информирайте се за условията по кредита

Първата грешка, която може да направите, когато става въпрос за лошите практики при теглене на кредит, е да не се информирате за условията, по ползвания от Вас кредит. Определено в никакъв случай не трябва да ползвате кредитиране, без да сте се информирали с всички условия по него. Говорили сме нееднократно за ГПР, лихви, такси за комисионни, както и за договори и общи условия. Говорили сме и сме писали с подробности по всички тези теми. На първо време това, на което искам да наблегна, е, че НЕ трябва да подписвате нещо, без да сте максимално информиран.

Питайте професионалиста

Вторият ми съвет към Вас е пряко свързан с нашата работа. В този ред на мисли, не е добра идея да ползвате финансиране от банка, без преди това да сте се консултирали с професионалист. Питайте, бе хора! При нас е безплатно, а и това е ни работата. Ние ще внесем яснота в процеса и ще Ви помогнем с Вашия конкретен казус. Винаги можете да се консултирате писмено, по телефон или да дойдете и да поговорим на четири очи в нашите офиси.

Значението на добрата финансова дисциплина

Трети съвет, който мога да дам по темата е, че не Ви препоръчвам да ползвате кредит, без да спазвате условията по него. Какво имам предвид? Представете си клиент с разкошен профил и завидни доходи, но който има просрочия по кредитите си. Оказва се, че и финансовата дисцплина има своето значение. В такива случаи изпадаме в неуместни ситуации – клиенти с иначе разкошен профил, поради липсата на елементарна финансова дисцплина, си създават един куп проблеми. Работейки на принципа – ‘‘Нямах време да спазя датата, която съм подписал по договора си за кредитна карта‘‘.

Чудесно, нищо лошо до момента, в който не Ви трябва кредит с по-значителен размер. Какво се оказва впоследствие? Оказва се, че лошите практики при теглене на кредит Ви поставят в ситуация, в която въпреки разкошния Ви статус, сте в едно доста комплицирано положение от гледна точка на Централен кредитен регистър, защото винаги сте закъснявали с кредитните си карти за 1-2 дена. Проблемът всъщност е огромен и лошата новина е, че сам сте си го създали по необясними причини. Тук важи с пълна сила максимата: ”Никой не може да ти направи това, което сам си причиниш”.

Слeдете статуса на Вашия кредит

Като следващ съвет искам да отделя внимание на грешното разбиране, че не трябва да следите за статуса на ползваното от Вас финансиране. Без това да е някаква фикс идея, много полезно е да се интересувате от статуса за кредитите Ви в Централния кредитен регистър (ЦКР) и винаги можете лично да си го проверите в БНБ. Струва от нула до двадесет лева и отнема от минути до две седмици. Практиката е показала, че много често се случва, без абсолютно никаква вина, поради недостиг на стотинки по някоя от вноските или поради неадекватна комуникация с Вас от страна на банката във връзка със събирането на годишната такса за обслужването на кредитната Ви карта, за която Вие вероятно сте забравили.

Кредитната карта, която най-вероятно е била промоционална в началото, но впоследствие банката не се е свързала с Вас, за да Ви предупреди за предстоящите промени. Волю или неволю, Вие сте излезли в просрочие с тази такса, за която изобщо не подозирате. Времето си минава и статусът Ви в ЦКР става изключително любопитен. Казано по-просто – много труден за работа и отнемащ много време. След това се налага да влизате в обяснителен режим, кой как и защо е виновен. Това са несериозни неща и могат да бъдат избегнати много лесно. Начинът е с периодична проверка на статуса на ползваното от Вас финансиране.

Отговорното поведение 

Пети и последен факт, за лошите практики при теглене на кредит. Искам да кажа, че изобщо не е добра идея, да ползвате финансиране без да имате отговорно поведение към него и към хората включени в процеса. Това, което имам предвид е, когато финансирането е било възможно чрез подкрепата на трети лица, разбирайте поръчители, съдлъжници и всички други възможни сценарии.

Имайте предвид, че Вашето безотговорно поведение или липсата на елементарна финансова дисциплина, за която споменах преди малко, може да Ви навлече много повече неприятности, отколкото си мислите. Тази недобра практика, неминуемо във времето води до едно налагане на публично напрежение и на отрицателно мнение към поръчителството и към гарантирането на един човек за друг. Поръчителството стана мръсна дума, благодарение на такова безотговорно поведение.

Заключение

Накратко казано – бъдете сериозни и отговорни, когато търсите пари назаем. Информирайте се, не следете каква е ситуацията по вашия кредит и не предавайте доверието на хората. Тези същите, които са ви помогнали да получите въпросното финансиране. Колкото и морализаторско и възпитателно да звучи – неспазването на тези прости правила е провалило не едно и две семейства, не един и два живота.

Идеята на тази статия е да ви помогнем да НЕ ви се случват тези неприятни неща. Надяваме се да има ефект от нея 🙂

Информирането “преди” е по-добре от информирането “след”

Да, тъжната истина е, че много хора не се информират за условията, по кредита, който ползват. Близко е до ума, че в никакъв случай не трябва да ползвате кредит, без да сте се информирали за всички условия по него.

Говорили сме нееднократно за ГПР, лихви, такси за комисионни, както и за договори и общи условия. За пореден път ще го кажем – НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НЕЩО, БЕЗ ДА СТЕ ГО ПРОЧЕЛИ!

Има професионалисти – доверете им се!

Вторият съвет е пряко свързан с нашата работа. Питайте, бе хора! При нас е безплатно, а и това ни е работата. Ние ще внесем яснота в процеса и ще Ви помогнем с Вашия конкретен казус. Ок, не ни харесвате, няма проблем – питайте някой друг колега. Винаги можете да се консултирате писмено, по телефон, на живо или с онлайн среща. Ситуацията много ще ви се изясни… И, да, няма да направите някоя глупост.

Да живее добрата финансова дисциплина!

Представете си клиент с разкошен профил и завидни доходи, но който има просрочия по кредитите си. Оказва се, че и финансовата дисцплина има своето значение. В такива случаи изпадаме в неуместни ситуации – клиенти, които нямат елементарна финансова дисцплина, си създават един куп проблеми. Работейки на принципа – ‘‘Нямах време да спазя датата, която съм подписал по договора си за кредитна карта‘‘.

Чудесно, нищо лошо до момента, в който не Ви трябва кредит с по-значителен размер, или пък да станете поръчител на детето ви, ако то иска да си купи мечтаното жилище… Какво се оказва впоследствие? Оказва се, че лошите практики при теглене на кредит Ви поставят в ситуация, в която въпреки разкошния Ви статус, сте в една сконфузна ситуация. Тук важи с пълна сила максимата: ”Никой не може да ти направи това, което сам си причиниш”.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация

Проследявайте какво се случва с вашия кредит

Без това да става фикс идея, много полезно е да се интересувате от статуса за кредитите Ви в Централния кредитен регистър (ЦКР) и винаги можете лично да си го проверите в БНБ. Струва от нула до двадесет лева и отнема от минути до две седмици. Практиката е показала, че много често се случва, без абсолютно никаква вина, поради недостиг на стотинки по някоя от вноските или поради неадекватна комуникация с Вас от страна на банката във връзка със събирането на годишната такса за обслужването на кредитната Ви карта, за която Вие вероятно сте забравили, да имате неприятна изненада в ЦКР.

Отговорното поведение 

Петото нещо, на което ще обърна внимание е, че изобщо не е добра идея, да използвате финансиране без да имате отговорно поведение към него и към хората включени в процеса. Това, което имам предвид е, когато финансирането е било възможно чрез подкрепата на трети лица, разбирайте поръчители, съдлъжници и всички други възможни сценарии.

Имайте предвид, че Вашето безотговорно поведение или липсата на елементарна финансова дисциплина, за която споменахме преди малко, може да Ви навлече много повече неприятности, отколкото си мислите. Тази недобра практика, неминуемо във времето води до едно налагане на публично напрежение и на отрицателно мнение към поръчителството и към гарантирането на един човек за друг. Поръчителството стана мръсна дума благодарение на такова безотговорно поведение.

Заключение

Накратко казано – бъдете сериозни и отговорни, когато търсите пари назаем. Информирайте се, не следете каква е ситуацията по вашия кредит и не предавайте доверието на хората. Тези същите, които са ви помогнали да получите въпросното финансиране. Колкото и морализаторско и възпитателно да звучи – неспазването на тези прости правила е провалило не едно и две семейства, не един и два живота.