Наръчник с 30-те най-важни неща, които трябва да знаете, преди да изтеглите ипотечен кредит!

Покупката на жилище е голяма стъпка за всеки. За някои това е най-голямата покупка, която правят в своя живот. Логично е да си зададате въпроса – „Кои са най-важните неща при тегленето на ипотечен кредит?„. Това е моментът, в който да направите проучване и да сте наясно в какво се впускате. Така ще можете да избегнете неприятни изненади, неизгодни условия или проблемен имот. 

Годините опит и множеството успешни сделки, за които сме помогнали, ни научиха на много неща. Искаме да ви ги споделим, за да помогнем и на вас в този важен (понякога дори критичен за някои хора) момент. Затова сме синтезирали не 10, не 20, а 30 важни въпроса, които трябва да вземете предвид, за да направите успешна и изгодна сделка!

Ето ги първите пет:

1. Как се осигурявате?

Много е важно да знаете какъв е вашият осигурителен доход. Реалностите в България са такива, че има множество случаи, в които реалният доход и декларираният доход са две различни неща. Трябва да имате адекватни очаквания в това отношение, когато търсите банков кредит. Важно е да знаете каква е възможната сума за кредит, която може да изтеглите с вашия официален осигурителен доход на добри условия. За да добиете представа и да получите конкретни оферти, не бързайте да питате произволни банки – направете си консултация с кредитен консултант.

 2. Каква е вашата кредитна история?

Ако вече сте теглили какъвто и да било кредит, вие вече трупате кредитна история. Запомнете, че историята в Централния кредитен регистър (ЦКР) е само за лошите кредити. Това, че сте ползвали 7 кредита досега и сте върнали успешно и 7-те в срок и без никакви проблеми няма абсолютно никакво значение, но ако сте просрочили вчера, ситуацията става много различна. Вижте как точно работи механизмът, наречен кредитна история в нашия блог.

3. Колко време трае банковото предложение?

Условията по ЕСИФ (Европейски стандартизиран формуляр) са две седмици. А предварителните одобрения са между 1 и 3 месеца. Ако ползвате услугите на кредитен консултант обаче, бихте могли много по-гъвкаво да управлявате въпросните срокове. По-лесният и удобен контакт с консултанта ви дава не само удобство, но и позитива, че въпросният консултант много лесно би могъл да съгласува вземането на офертите от банките и да влияе на сроковете.

4. Изпитателен срок по трудов договор (или трудов договор със срок за изпитване)

Изискването на банката за минимум 6 месеца е свързано с общата практика мнозинството от служителите да се назначават на изпитателен срок с този срок. Трудовият договор със срок на изпитване е уреден в чл. 70 и 71 в Кодекса по труда. Накратко казано – банките не отпускат кредити на хора, които се водят в изпитателен срок. В случаите, когато служителят е постъпил на работа преди по-малко от въпросните 6 месеца, но е на постоянен трудов договор и не е имал продължителни прекъсвания на своя трудов стаж, би могло и да се намери възможност за кредитиране. В тази ситуация също е добре да се консултирате какви са вашите шансове и как можете да ги увеличите. Свържете се с нас, за да разгледаме вашия конкретен случай.

5. ГПР (Годишен Процент на Разходите)

Това е процентът, в който са включени всички разходи по един кредит. В това число такси на банката, допълнителни застраховки и други. Въпреки че има правило за изчисляване на ГПР, това за съжаление не означава, че всички го спазват. Истината е, че повечето гпр-та, които ще видите в реклами и оферти не включват и половината от компонентите – точно затова е трудно да разберете какви реално ще са пълните ви разходи по една сделка. Има ли начин да бъдат предвидени и предварително изчислени? Разбира се – препоръчваме ви да се консултирате с професионалисти като нас във FinCity, които да ви разкажат подробно какви са пълните разходи по една кредитна сделка. Именно в такива ситуации някои хора решават да се впуснат в най-разнообразни „упражнения“. Като например да четат  безкрайни общи условия, да влизат в детайли, които не са им нужни, да се превръщат в адвокати, следователи или професионални финансисти. Спестете си време и нерви! Достатъчно е да потърсите нашата безплатна консултация и ние ще ви разясним колко точно ще ви струва кредитът. Дори нещо повече – ще ви осигурим различни оферти от различни банки, за да можете да изберете най-добрата за вас!

Време е

да разберете кои са останалите 25 важни неща, които трябва да научите преди да изтеглите кредит!

Приготвили сме за вас цял наръчник с най-важните неща при тегленето на ипотечен кредит, оформен в PDF файл във формат А4, дълъг цели 11 страници с ценни съвети, за да можете да го прочетете по-задълбочено. За да получите детайлния наръчник на FinCity, молим ви да ни оставите вашия имейл. На него ще получите PDF файла, както и други полезни материали, които ще ви помогнат за осъществяване на вашите цели и мечти. 

*задължително поле

С отбелязването на чекбокса по-горе давате своето съгласие да ви изпращаме полезна информация и интересни новини, свързани с нашата дейност, които смятаме, че биха ви били полезни. Можете да се отпишете от този списък по всяко време като последвате линка за отписване в дъното на имейла от нас.