Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2719

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3615
Условия на банките по ипотечните кредити - FinCity

Условия на банките по ипотечните кредити

На тази страница може да намерите отговор на въпроса: “Какви условия по ипотечните кредити предлагат банките в България?”. Под условия в този случай имаме предвид нещо малко по-различно от общоприетите неща като наприемр лихви и такси. На тази страница може да намерите информация за едни често пропускани, но доста важни условия. Имаме предвид общите условия по договорите за ипотечен кредит на основните банки партньори на Финсити.

Банките имат различни практики по отношение на предоставяне на тази информация на клиентите си. Определено е добър сигнал, когато информацията е достъпна на сайта им за всеки, който иска да я прочете. Когато се сключва договора за кредит, клиентите, разбира се, се подписват под тях, но малцина ги прочитат. Освен линкове към съответните общи условия (където сме успели да ги намерим), може да намерите и кратък коментар от нас, вдъхновен от практиката и наблюдения ни.

Уникредит Булбанк

В общите условия за ипотечни кредити на физически лица на Уникредит Булбанк може да намерите информация за основните понятия, които се използват от банката, за какви цели се иползват ипотечните кредити и при какви условия се предоставят. Също така как се образува лихвата на банката, какви имоти биват приемани за обезпечение. Общите условия включват и информация за изискванията към застраховките, условията за издължаване на кредита както и права и задължения на банката и кредитополучателя.

Пощенска Банка

На сайта на Пощенска банка са споделени общите условия за много от услугите на банката включително и за жилищните кредити на физически лица. Нашето мнение е, че най-вероятно предстои тяхната актуализация, тъй като последната версия, която успяхме да намерим е от 2016 година. Важно е да се отбележи информацията относно лихвеният процент на Пощенска банка – за него може да видите повече тук

Алианц Банк

Информация относно ипотечните кредити на Алианц Банк можете да откриете тук и тук. На посочените линкове може да откриете обща информация за ипотечните кредити на банката както и бюлетина с лихвите, таксите и комисионите на услугите, които предлага. Банката, по наши наблюдения, подхожда индивидуално и подбира клиентите си и условията за всеки.

Обединена Българска Банка

Обединена българска банка предоставя на сайта си така наречената “Обща информация за предоставяне на кредити, обезпечени с ипотека на физически лица”. От нея потребителите могат да се запознаят с това как банката определя своя лихвен процент, допустимите цели, за които може да се изтегли кредитът, видовете обезпечение и пазарните оценки. Може да се види и информация за допълнителните услуги на банката. 

Първа Инвестиционна Банка

Общите условия на банката подробно включват редица сфери. Сред тях може да видите определения на различни банкови понятия, условия за усвояване на кредита, правенето на промени в погасителния план. Може да видите размера и информация за лихвите, таксите и комисионите. Добра идея е да обърнете внимание и на условията за предсрочна изискуемост или процедурите в случай, че има забавяния на погасителни вноски. В общите условия, разбира се, можете да намерите и информация за вашите права и задължения като кредитополучател.

Кей Би Си Банк

На сайта на банката можете да намерите обща информация за ипотечните кредити за потребители. Макар да не са класически общи условя, бихте могли да разберете как стоят нещата по отношение на сроковете, начина на формиране на лихвата, срокове на кредита, условия по обезпечението и друга. Трябва обаче да имате предвид, че конкретните условия във вашия договор са водещите и с най-сериозна правна тежест.

Търговска Банка Д

В условията на банката за ипотечните кредити можете да видите подробна информация за лихвените условия и методиката на лихвообразуването на бнката, формулата за ГПР, права и задължения на страните, както и реда за комуникацията с банката. Важно е да имате предвид, че това са общите условия, под които ще се подпишете при сключването на договора за кредит.

Тексим Банк

За съжаление не успяхме да открием общи условия по ипотечните кредити на сайта на банката. Напомняме, че е силно препоръчително преди сключването на договора, да сте наясно с всички аспекти по отношение на условията за промяна на вашата лихва, таксите, които дължите и условията в случай на проблеми с изплащането на месечните вноски.

Банка ДСК

На сайта на банката можете да намерите общите условия за предоставяне на жилищен кредит. Можете да намерите информация за усвояването на кредита, олихвяването и разходите по кредита като цяло, задълженията на страните, санкциите, условията по обезпечението и други.

Българска Банка за Развитие

Българската банка за развитие финансира главно бизнеси, така че банката не предоставя общи условия от подобен характер.

Токуда Банк

На сайта на банката можете да намерите обща информация за ипотечните кредити за потребители. Можете да видите информация относно изискваното от банката обезпечение, възможни срокове на кредита. Имате възможност да разберете какво време се предоставя на клиента да вземе решение за кредита. Описани са и размера и вида на лихвения процент както и условията за предсрочно погасяване на кредита.

Обобщение

Подходите на банките в България по отношение на ипотечното им кредитиране наистина са различни. Ако трябва да обобщим можем да кажем, че все още има какво да се желае като отношение към клиентите и предоставяне на информацията, при която се сключват сделките за ипотечни кредити на физически лица. Макар да сме пристрастни (тъй като самите ние сме консултанти), според нас все още най-сигурният и евтин начин за защита на интересите на потребителите при сключването на договор за жилищен кредит си остава използването на услугите на регистрирани кредитни посредници.