Ипотечен калкулатор

С нашия кредитен калкулатор можете лесно да пресметнете абсолютно изчерпателно колко реално ще ви струва вашия ипотечен кредит. Тук можете да видите подробна разбивка на разходите по един такъв кредит. Най-ценното в един кредитен калкулатор си остава възможността да сравнявате офертите за ипотечния ви кредит чрез пълно и коректно ГПР (годишен процент на разходите), такова каквото трябва да бъде по закон и искаме да имате под ръка, когато ще избирате финансираща банка.

Важно: Обръщаме внимание, че за да е още по-удобно за вас, стойностите в калкулатора се изчисляват автоматично в реално време с всяка промяна, която въведете, което прави изчисляването много по-бързо и лесно и не налага търсенето и кликането на отделен бутон, който да извърши калкулациите.

Калкулирайте вашия ипотечен кредит сега

Струва ви се сложно? Можете да видите по-надолу кратки инструкции и пояснения как да ползвате нашия кредитен калкулатор. 

Не може да не споменем нашия опит в ипотечното кредитиране и че нашите консултаци са

Безплатни за клиентите ни!

(нашето възнаграждение е платимо от кредитора, който и да е той!)

Как да използвате калкулатора

1. Основни полета 

 • Полето с вида погасителен план е автоматично настроено на анюитетни вноски (или по-известни като равни месечни вноски) –  тъй като 95% от кредитите в България са с анюитетни вноски. Ако имате желание да получите погасителен план с намаляващи вноски, можете да се свържете с нас и ще Ви предоставим план с параметри по ваш избор.
 • Въвеждате сумата на търсеното от вас финансиране.
 • Въвеждате примерен срок в месеци. Напомняме, че срокът на кредита най-директно кореспондира на размера на вноската и колкото по-дълъг е срокът, толкова по-малка е вноската (и обратното).
 • Промоционален срок и промоционален лихвен процент (ако има такива).
 • Месечна вноска – можете да видите размерите на главницата и лихвата, които съставляват вашата месечна вноска.

2. Изчисляване на ГПР

 • Ключова функционалност, която сме предвидили в нашия кредитен калкулатор е възможността за подробно изчисляване и разбивка на ГПР. Предвидени са полета за различните възможни такси – обръщаме внимание, че дори някои от полетата за еднократните такси да не съвпадат по име, можете да попълните съответните суми в поле “други такси”. Тук е мястото да въведете и да видите ефекта от разходите за застраховките “Живот” и “Имущество”. Те де факто са вторият най-голям компонент в ГПР след лихвения процент.
 • Обръщаме внимание на ГПР – ако искате да сравнявате оферти от банки най-удачно е да гледате напълно прозрачно и пълно формулирано ГПР за един и същ срок и за една и съща сума.

3. Разходи по сделката

Важно: Нашият съвет е да правите разлика между разходи по кредита и разходи за сделката. Едните са свързани с финансиращата институция, а другите с разходите за нотариус и данъци.

 • Такси по сделката – полезна функционалност, която можете да ползвате в нашия кредитен калкулатор. Дава възможността да видите предварително всички дължими нотариални такси и местните данъци, които ще трябва да заплатите при изповядване на сделката пред нотариус – много често това се забравя като разход при първоначалните планове, които правят клиентите. Трябва да имате предвид, че тези разходи по закон не е необходимо да се включат в ГПР, но реално ще трябва да ги заплатите, така че няма как да избягате от тях. 
 • Обръщаме внимание и в случай, че изчислявате възможност за рефинансиране на ваш кредит – тогава е необходимо да изберете поле, което да изчислява “Договорна ипотека” (тя е по-скъпа от Законовата) и да имате предвид, че не се заплащат данъци към общината, в която се намира имотът.

4. Меню “Детайли”

Нашият кредитен калкулатор има функционалност за показване на погасителен план. Ще можете да видите в приятен графичен вид стойностите, които ще съставят месечните разходи по вашия кредит. Обръщаме особено внимание на полето със застраховките, което не можете да видите в повечето кредитни калкулатори, достъпни в интернет. Стремим се да показваме максимално подробно разходите по една сделка и разбира се, оставаме на разположение за коментари от страна на потребители в случай на грешки, които допуска нашия ипотечен калкулатор.

Кредитни калкулатори и още нещо…

Ако сте попаднали на този калкулатор благодарение на интернет търсачките, е доста вероятно да сте видели и други такива калкулатори. Независимо дали ги наричат лихвен калкулатор, гпр калкулатор, ипотечен, кредитен и не е ясно още как изводът си остава един – това е чиста математика. Да, ние сме се постарали да предложим ипотечен калкулатор с доста повече функционалности от повечето, но истината си остава във факта, че сметката на нечий монитор не дава сигурност.

Един лихвен калкулатор не може да направи разчет на начин, по който е образуван вашия променлив лихвен процент. Един ГПР калкулатор не може да отчете всяка различна ситуация и разходи във всяка една банка на пазара. Ипотечен калкулатор няма как да сметне дали е по-изгодно да сте под наем или да закупите жилище с ипотека. Кредитен калкулатор на сайта на ДСК, Уникредит, Райфайзен, ОББ или някоя друга банка няма да даде индивидуална оферта, които да са съобразени със спецификите на вашия казус. Истината е, че макар да е полезен при тегленето на жилищен кредит, калкулатор, който да е 100% представителен не съществува. 

Как да мислим за банковите оферти?

Правим лирическо отклонение с коментар за офертите на банките. Много е важно да избягаме от митологичното мислене за банките, като за някакви “свещени крави”. Все още се забелязва такова отношение у много хора, а това е категорично грешно! Банковият бизнес е бизнес. Опростена формула на този банков бизнес е “продажба и покупка на пари”. Това е целта на всяка адекватна банкова институция навсякъде по света.

В този ред на мисли представянето на смислени, ангажирани и коректни оферти към клиентите е дълг на всяка институция, която иска да има сериозно име и да си струва да оперира в един толкова регулиран (по логични причини) бизнес, колкото е банковия. Затова апелираме хората да действат много по-хладнокръвно и да не се впечатляват толкова, когато “банката каже нещо”.

Апелираме ги също да ценят времето си и да не си мислят, че банковият калкулатор е “по-верен”, защото е на сайта на такава институция. Да не мислят, че офертата взета лично е по-силна от такава взета чрез консултант, да не си мислят, че банката ще е лоялна към тях, когато те са лоялни към нея.

И един последен апел към всеки ненаивен човек, който чете тази статия – проверявайте сами, четете, допитвайте се до професионалисти, които имат поглед над пазара – това е начиниът да защитите интересите си по най-добрия начин. Ако разчитате на няколко сметки в един онлайн калкулатор и банковия бранд, вероятността да получите най-доброто решение е доста малка…

Получете съвет от консултант:

1. Данни за кредитоискателя

 • В това число всички официални доходи от трудов и граждански договори, декларирани наеми и дивиденти.

 • В това число всички РЕАЛНИ доходи от трудов и граждански договори, недекларирани наеми и други.

 • Съкредитоискател е партньор или роднина, който ще участва в кредита.

1.1 Данни за съкредитоискателя

1.1 Данни за съпруг/а

Напред →

ФинСити ООД е регистриран администратор на лични данни по Закона за Защита на Личните Данни с регистрационен № 415649
Повече информация за това как управляваме личните ви данни.