Приликите и разликите между банков и кредитен консултант

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Банков и кредитен консултант – ще разгледаме какви са допирните точки между двата вида консултанти и респективно разликите между тях.

А какви са приликите и разликите между двата вида консултанти
Нека започнем с факта, че приликите се изчерпват до това, че и единият и другият консултант се стараят да Ви разяснят и дадат повече информация за конкретен банков продукт. В частност, тук ще говорим за ипотечния кредит. С това можем да кажем, че приликите между банков и кредитен консултант се изчерпват. А разликите започват с това, че колкото и да е подготвен и компетентен, банковият консултант е ограничен до изтъкването на предимствата на конкретния продукт на банката, в която работи. Респективно неговата компетенция работи в полза на банката. От друга страна компетенцията на кредитния консултант работи във Ваша полза, тъй като сравнява всички банки на пазара. По-простичко казано, банковият консултант ще акцентира върху захарчетата на офертите на неговата банка. Бъдете сигурни, че той ще изтъква неща, които изобщо не е задължително да са важни. Те просто са в полза на офертата, която той представлява. В практиката сме виждали невероятни неща.

Един от любимите ни примери е, когато банковият служител изтъква ГПР, в което тенденциозно няма застраховка живот, очевидно и несравнимо, но се акцентира на нея. По същата логика се обръща внимание на платените лихви в края на периода, някъде след 30 години, с очевидния факт, че тази цифра също не е вярна. Друг пример са общите разходи за застраховкa, при положение, че застраховката я няма в офертата. Мисля, че тези примери са достатъчни, за да покажат непрофесионализма, при който се дават офертите от банковите служители понякога. Така или иначе кредитният консултант е призван да сравни офертите на всички, конкуриращи се за Вас банки, да вземе най-добрата оферта, лично и персонално за Вас.

Защо отговорът на въпроса банков или кредитен консултант е ясен
Трябват ни само три имена и ЕГН, при нас категорично не се включва онази специална оферта, която Вашият работодател е получил от една, две или всички банки, това е нонсенс. Искам да Ви кажа как се дават тези оферти. Разбира се, че всяка добре работеща компания е предмет на ухажване от всяка търговска банка и има преференциални условия. Тези преференцални условия са на база на средни цифри върху броя на служителите и разходите за осигуровки. Това се вижда от справките в НОИ, които банката може да проследи. Средно аритметично се получава някакво средно възнаграждение за служителите на тази компания. Търговската дирекция преценява какво може да оферира върху тази средна цифра. После изпраща специална оферта за служителите на тази компания – чудесно…

Такъв тип оферта няма как да ме впечатли, защото тя е за служителите на дадената компания, а не за Вас. Ако при равни други условия, Вашият доход е различен от средния за компанията, а това в повечето случаи е така, то това не е Вашата оферта. Вашата оферта ще бъде друга, много често много по-добра. Нека не усложняваме примера с други обстоятелства извън доходоите, тъй като често повтаряме, че животът е шарен и една оферта и един клиентски профил не се изчерпват с нетния доход. В казуса на клиента могат да влизат и много други променливи.

За да обобщим по темата за приликите и разликите между банков и кредитен консултант, ще кажа, че офертата или работата на кредитния консултант, за разлика от работата на банковия консултант, е да сложи пазара на масата. Да сравни Вашите оферти, да представи личната Ви оферта с конкретни условия с няколко банки, така че да имате най-доброто на разположение.

По какво си приличат един банков и един кредитен консултант? По всичко? По нищо? Истината е по средата, но не точно…

Приликите 

Приликите се изчерпват до това, че и единият и другият консултант се стараят да Ви разяснят и дадат повече информация за конкретен банков продукт. Ще изпозлваме като пример ипотечния кредит. Това са най-сериозните банкови продукти, които се продават на физически лица в крайна сметка.

И двамата се опитват да ви обяснят структурата на лихвения процент, дължимите такси, как изобщо би могло да се получи финансирането и т.н. И двамата може да са отзивчиви или неотзивчиви… С това можем да кажем, че приликите между банков и кредитен консултант се изчерпват.

Разликите

Те започват с това, че колкото и да е подготвен и компетентен, банковият консултант е ограничен до изтъкването на предимствата на конкретния продукт на банката, в която работи. Респективно неговата компетенция работи в полза на банката. От друга страна компетенцията на кредитния консултант работи във Ваша полза, тъй като сравнява всички банки на пазара.

По-простичко казано, банковият консултант ще акцентира върху захарчетата на офертите на неговата банка. Бъдете сигурни, че той ще изтъква неща, които изобщо не е задължително да са важни. Те просто са в полза на офертата, която той представлява. В практиката сме виждали невероятни неща.

Един от любимите ни примери е, когато банковият служител изтъква ГПР, в което тенденциозно няма застраховка живот, очевидно и несравнимо, но се акцентира на нея. По същата логика се обръща внимание на платените лихви в края на периода, някъде след 30 години, с очевидния факт, че тази цифра също не е вярна. Друг пример са общите разходи за застраховкa, при положение, че застраховката я няма в офертата.

Примери могат да се дадат в изобилие, но в крайна сметка мисля, че схванахте идеята – не искаме да обвиняваме колегите, но правилата на играта просто са такива и тук решихме, че е място да ги припомним,

Кой защитава по-добре вашият интерес?

Обикновено банките “атакуват” клиентите с хубави профили с така наречените “преференциални условя” специално за служителите на вашата фирма… Такъв тип оферта няма как да ме впечатли, защото тя е за служителите на дадената компания, а не за Вас.

Ако при равни други условия, Вашият доход е различен от средния за компанията, а това в повечето случаи е така, то това не е Вашата оферта. Вашата оферта ще бъде друга, много често много по-добра. Нека не усложняваме примера с други обстоятелства извън доходоите, тъй като често повтаряме, че животът е шарен и една оферта и един клиентски профил не се изчерпват с нетния доход. В казуса на клиента могат да влизат и много други променливи.

Няма нищо по-добре от това да видите ситуацията на целия пазар при това, коментирайки нещата само с един консултант. Това обаче не се случва, като си говорите с някой банкер, а като си говорите с кредитен консултант.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация