Има ли смисъл да работите с повече от един кредитен консултант едновременно??

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

В днешната тема искам да Ви дам една по различна гледна точка, за това защо няма смисъл да ползвате услугата на различни кредитни консултанти (едновременно).

Надцакването на кредитните консултанти

Първо бих помoлил и посъветвал – инвестирайте малко време в предварително проучване. Инвестирайте в това на кого да се доверите. Тъй като в края на краищата, винаги говорим за форма на доверие. Не е препоръчително да започнете да работите с един консултант и в процеса да се сетите, че по някаква причина искате да чуете и други кредитни консултанти. Дори и чисто морално, защото колегите са инвестирали някакво време в проучвания и в бюджетиране. В зависимост от това как си разбират работата, това време им коства нещо. Но това, което наистина Ви касае пряко, е фактът, че всеки кредитен консултант изисква специална, ангажирана, лична оферта за Вас.

Тя е на база на Вашия личен профил, който е бил изяснен по време на интервюто с него. Тези оферти са лични и персонални. В банката, в която е потърсена офертата, има следа за това кой и кога е питал за нея. Разбира се, това е процес, който тече от 2 години, след като вече има закон, регламентиращ дейноста на кредитните консултанти. Мога да кажа, че този процес е изключително динамичен.

Много банки връщат информация и към първия кредитен консултант, задал въпрос за оферта, ако други кредитни консултанти имат същото питане за същия клиент. Кредитните консултанти де факто и де юре са партньори на търговските банки.  Няма значение дали работят с част или с всички от тях. Ако се допитате до услугите и на други кредитни консултанти, Вие категорично няма да получите различна оферта, от вече дадената Ви от търговската банка. Изключвам разни други колизии, които биха настъпили.

Това няма да Ви помогне по никакъв начин. Следователно единственото нещо, което можете да постигнете е да “блокирате” определени банки за всеки следващ консултант след първия. Банките, които кредитират физически лица на адекватни условия съвсем не са толкова много, че да си позволите това. Ако все пак по някаква причина сте разочаровани от контакта с определения кредитен консултант, то това е една малко по-различна тема.

Срещу банките сами? – Лоша идея.

Връщам се на първото ми послание, а именно инвестирайте малко повече време в интернет пространството и съберете различни мнения за това на кого от различните кредитни консултанти да се доверите. При всички случаи е по-добре, отколкото пост фактум да създаваме шум в системата, защото в крайна сметка няма да бъде полезно и за Вас. Нищо по-добро няма да се получи.

Не на последно място искам да споделя, че в практиката се налага изводът, че последващото “изнудване” на една банка с оферта от друга банка, също не води до нищо добро. Дори много често е по-скоро критерий на банката за последващо поведение към питането Ви, което да е неблагоприятно. Да, някои клиенти са успявали и успяват да договорят по-добри условия в отделни случаи. Но е близо до ума, че никой не обича да бъде изнудван. Макар това да е бизнес за банката, то този бизнес не е на всяка цена. Затова оставете това конкуриране между банките на нас. Не е добра идея да се опитвате да ги конкурирате сами, противопоставяйки ги, предоставяйки една оферта, втора или трета на първата и т.н.

В тази статия разглеждаме един казус, който все по-често се среща при някои не особено коректни клиенти. Освен че не е коректно в 99% от случаите и е безсмиселно… 

Надцакването на кредитните консултанти

Важно е да отбележа, че проучване се прави “преди”, а не “след” като ползвате определена услуга… Инвестирайте в това на кого да се доверите от самото начало. Не е препоръчително да започнете работа с един кредитен консултант, да се изпратят запитвания до банки и по някое време, да започнете работа с друг. Добре е още след първия разговор да прецените консултанта, защото ако той започне да разпитва банките от ваше име (и с ваше позволение), това ще ви донесе само излишни разправии. 

Възможността да надцаквате офертите на един кредитен консултант с тези на друг консултант всъщност са невъзможни в банковия сектор у нас (за чужбина не знаем). Защо? Ами, защото още, когато сключват договорите си с банките консултантите залагат защита на своите права в това отношение. 

Пръв по време, пръв по право!

Ако разгледаме ситуация, в която двама различни консултанти, са запитали една и съща банка. Какво се случва? Ами, банката блокира възможността да се даде на друг кредитен консултант оферта, камо ли да е по-добра от тази на първия… Дори банковата система да не е автоматизирана, кредитните консултанти следят тези неща и ако по някаква причина такъв клиент се “изпусне” впоследствие биха могли да защитят интереса си (това респективно е достатъчно дисциплиниращо за банките).

Ако се допитате до услугите и на други кредитни консултанти, Вие категорично няма да получите различна оферта, от вече дадената Ви от търговската банка. Следователно единственото нещо, което можете да постигнете е да “блокирате” определени банки за всеки следващ консултант след първия. Банките, които кредитират физически лица на адекватни условия съвсем не са толкова много, че да си позволите това. Ако все пак по някаква причина сте разочаровани от контакта с определения кредитен консултант, то това е една малко по-различна тема.

Как да си изберете кредитен консултант?

Връщам се на първото ми послание, а именно инвестирайте малко повече време в интернет пространството и съберете различни мнения за това на кого от различните кредитни консултанти да се доверите. Потърсете препоръки, препитайте набързо 1-2 консултанти… При всички случаи е по-добре, отколкото пост фактум да влизате в тънки сметки и да пробвате да “излъжете системата”. Отсега ви казваме, че трудно ще стане…

Не на последно място трябва да споделяме, че в практиката се налага изводът, че последващото “изнудване” на една банка с оферта от друга банка, също не води до нищо добро. Дори много често е по-скоро критерий на банката за последващо поведение към питането Ви, което да е неблагоприятно. Да, някои клиенти са успявали и успяват да договорят по-добри условия в отделни случаи. Но е близо до ума, че никой не обича да бъде изнудван. Макар това да е бизнес за банката, то този бизнес не е на всяка цена. Затова оставете това конкуриране между банките на нас. Не е добра идея да се опитвате да ги конкурирате сами, противопоставяйки ги, предоставяйки една оферта, втора или трета на първата и т.н.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те