Инвестиции и кредити по време на криза – какво трябва да знаете?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Една интересна тема, която с повод и без повод, винаги коментираме – ипотечният кредит и инвестициите по време на криза. Всяка криза е криза за едни и възможност за други. Любимо клише като цяло, което само по себе си еднакво е вярно и невярно.

Какво към момента е ясно?

По необясними причини след бруталния спад на борсите в началото на пандемията, сега борсите са в неадекватен възход (според различни анализатори). Всякакви обяснения “валят” от екраните. Едно, от които е много любопитно. Докато европейските печатници за пари и респективно европейските икономики наляха спасителни трилиони във фирмите, с условие да не се освобождават служители. Така имат идея да се контролират доходите на населението и безработицата. Точно обратното поведение имаха американските власти и икономисти.

Те много похвално помогнаха индивидуално на всяка възможна персона с идеята, че ще отиде в магазина, ще пазарува стоки от първа необходимост и в крайна сметка парите ще се завъртят и продавачката няма да бъде съкратена. Това имаше своята логика, но…

Да, ама не!

Продавачката я съкратиха, въреки че населението се видя в пари. Пари, които никога преди това не е виждало. Вместо да пазаруват стоки от каквато и да е необходимост обаче или дори, без да са им необходими, хората решиха, че ще изкарат големите кинти.

Защо? Защото сега било криза и имало големи възможности. Защото едни бизнеси страдали, а други много щяли да спечелят. Резултатът е, че и който трябва, и който не трябва, инвестира във фондовите борси. Тоест новите пари вместо да влязат в потребление долу “ниско” в икономиката, се върнаха във финансовата система, където така или иначе са прекалено много и финансовата система пръщи от ликвидност. Ефектът е ясен – една интересна цифра на безработицата в щатите (между 20 и 30%)…

Съкращаване на срока на ипотечния кредит с няколко години

Това, което е важно за нас и ние често казваме на клиентите си е, че ако сте човек с възможности, с постоянни и добри доходи, когато кандидатствате за ипотечен кредит в нашата „градинка”, за да си купите мечтаното жилище и да си „ъпгрейдвате” старото с ново, то може би е интересно вместо да оптимизирате разходи за лихви за сметка на срока на кредита, да ползвате ипотечен кредит за 25 години, вместо за 20 години (хипотетично).

Разликата във вноската, която би се получила, условно, 200 лв. на месец, да инвестирате за същия срок (въпрос на предпочитания на клиента) във взаимни фондове при историчска доходност, която да бъде по-изгодна от лихвата по вашия кредит.

Нека сравним цифрите…

Получава се, че сумата от остатъчния дълг от кредита, ако главницата по кредита намалява, а инвестицията расте, се срещат на 17-тата година. Или иначе казано, със същите пари получаваме ефекта от предсрочно погасяване не за 25 години, не за 20години, какъвто е бил оригинално планът, а за 17 години, без да ангажираме други средства за самото предсрочно погасяване. Това е интересна инвестиция! Това, от наша гледна точка, има много логика и ако имате желание, бихме ви съдействали да направите. Но естествено никой няма как да предвиди резултатите със сигурност.

Знаем ли какво купуваме или “истината за доматите”?

Сценарии, в които вие сте под наем и пазарувате биткойни на борсите, защото е много модерно, са прото несериозни. Да тръгнем от това, че са едници тези, които разбират за какво става въпрос. И на пръстите на едната ръка не мога да се сетя за хора, които знаят принципа на работа на биткойна.

Как и кой би си купил нещо, което не разбира и няма представа какво е и как работи? През 2007 г. и 2008 г. кое беше най-притеснителното – когато се кача на такси и шофьора ми говореше за IPO – то на зърнените храни. Шок! Шофьора на такси се вълнува от IPO и какво следва – криза следва… 

Ако ще инвестираме в нещо, трябва да знаем как работи онова, което ще си купим. Трябва да знаем защо е там и каква логика има. Никой не казва, че трябва да седнете и да завършите второ висше, но трябва да знаете какво си купувате. Като отидете да си купите домати, ги избирате на цвят, аромат и прочие, нали… Не е много по-различна логиката и при инвестициите.

А по-надолу може ли?

Исторически най-никските лихви по ипотечните кредити са в момента! Има много силен мотив да стимулират търсенето – защо? Ами защото при 2,5% ГПР (годишен процент на разходите) и при инфлация 2,6%, то кредитът си е подарък! Ако въпросната разлика във вноските, за която говорихме, инвестирате в каквото намерите за добре, което е над 2,5% – елементарна математика – значи сте на плюс. Да, осъзнаваме, че нещата стоят доста по-сложно, но ако сведем нещата до сметки ще изглеждат приблизително така.

Средносрочните очаквания предвид общата драма в която живеем, вече отиваща към лека трагикомедия, е дори лека корекция надолу. Не влизам в хипотезите на еврозоната, чакалня за еврозоната и прочие… Извън това, пазарът предполага една последваща корекция надолу. Малко е “Божа работата”, но това са едни коментари на база опита ни от последните 20 години.

Всяка криза за едни, е възможност за други. И щом става въпорс за криза в България веднага започваме да обсъждаме ипотечните кредити (или по-точно лихвите по тях)и инвестициите по време на криза.

Каква е ситуацията към момента?

Станахме свидели на два основни подхода, олицетворени от САЩ и ЕС. Какво се случи в ЕС – институциите подкрепиха фирмите с идеята те да не освобождават служители (имаме такива нескопосани опити и при нас). Това има умерени успехи, като много зависи как се прилагат практически въпросните мерки в различните държави, а не само как звучат, написани на хартия. Какво направиха в САЩ?

Там решиха да се “налеят” пари директно в джоба на консуматора. Обикновените хора получиха едни хубави чекове с едни съвсем не лоши суми. Резултатите и тук обаче се оказаха неочаквани. Средният американец реши, че вместо да изхрачи парите в магазина и да помогне на реалната икономика, ще “удари големите пари”, като инвестира помощите от държавата на фондовите борси… 

Как да комбинираме ипотечния кредит и инвестициите?

Обикновено това предложение важи за хората, които са по-сигурни в своя месечен доход. То най-просто казано звучи така: Ако може да заделите да речем 700 лв. за вноска по вашия кредит, като имате намерение да го изтеглите за 20 години, то пред вас има и друга алтернатива. В случай, че вашата възраст го позволява, бихте могли да увеличите срока на вашия кредит до 25 или 30 години.

Това ще намали вноската ви от 700 лв. на да речем 500 лв. (тук има и други зависимистои, но използваме числата като пример). Респективно разликата от 200 лв. на месец, да инвестирате за същия срок във взаимни фондове при историчска доходност, която да бъде по-изгодна от лихвата по вашия кредит.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация

Накъде ще вървят лихвите в сегашната ситуация?

Ние категорично казваме, че в момента са най-ниските лихви в историята! Големите централни банки и другите институционални играчи имат много силен мотив да стимулират потреблението. Това означава да правят всичко възможно лихвите да стоят ниски.

При 2,5% ГПР (годишен процент на разходите) и при инфлация 2,6%, то кредитът си е подарък! Ако въпросната разлика във вноските, за която говорихме, инвестирате в каквото намерите за добре, което е над 2,5%, то математически ще сте на печалба. 

В заключение може да добавим, че нашите наблюдения в момента ни карат да мислим, че е възможно да има още намаляване на лихвите. Говорим за минимално намаляване, но все пак спад на нивата, а не обратното. Времената са интересни и се надяваме да сме полезни в това да представяме по-различна гледна точка от множеството анализи и медии.