Коя е най-подходящата възраст за теглене на кредит?

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Да започнем с възможното по отношение на въпрос за най-добра възраст за теглене на кредит. Всяка възраст след 21 години, когато по писани и неписани правила банката е склонна да ви даде самостоятелно финансиране, без да е необходимо да добавяме по различни причини поръчители или роднини (в общия случай майка или баща).

Има ли всъщност най-добра възраст за теглене на кредит?

Краткият отговор е, че всяка възраст е подходяща. Няма дефинирано правило, нито може да има. Възрастта на кредитополучателя обаче автоматично кореспондира на срока на кредита. Формулата накратко е следната: Максимален срок на кредита + годините ви = максимум 65.

Тоест към датата на издължаване на кредита не трябва да навършвате 65 години (това е ограничението). Разбира се, има леки изключения за мъже и жени (до 65 или 70 години). Не това обаче е най-важното.

Срок на кредита

Истината е, че срокът на кредита се определя по друга причина. Първата разбира се е възрастта ви. Втората, когато възрастта ви позволява максимален размер на кредита, вече срокът се определя от това какъв е коефициентът дълг/доход и в какви коефициенти трябва да влезем, за да изпълним условията на банката. В общия случай това е обвързано с доказуемите или недоказуемите ви доходи.

Може да ви е любопитно да разберете, че по статистика средната продължителност на сключените договори за системата е някъде над 27 години (по спомен и когато говорим за ипотечни кредити). В същото време средната обръщаемост на портфейла на ипотечните кредити беше малко над 14 години.

Тази фрапираща разлика идва точно от това, че сме принудени да теглим по-дълги кредити като срок. Разбира се, всеки в живота на кредита се опитва да се справи с това и реално статистиката показва, че никой не го обслужва до края на оригиналния срок, подписан в договора за кредит.

Кои са най-важните неща при тегленето на кредит – виж пълен списък тук