Защо банката се интересува къде работите, когато решите да теглите кредит?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Добре, де, “Защо е важно за кого работя?” се питате вие, нали получавам еди какви си пари?

Защо размерът на заплатата не е достатъчен?

Няколко са причините и нещата, от които всъщност се интересува банката. Освен от нетния ви доход и това дали сте на постоянен трудов договор, тя иска да знае конкретно кой е работодателят ви. На първо място, защото (това е хубаво да го запомните) за банката от гледна точка на риска е важно дали работите в малка или голяма разпознаваема фирма. Иначе казано може да получавате и да се осигурявате съвсем оригинално официално бяло/реално (както искате го квалифицирайте) в една добре работеща фирма, в която обаче личният състав е трима души. Това не е много окей от гледната точка на риска на банката. В същото време може да се осигурявате на значително по-скромна цифра във фирма с 30 човека. Това е много по-добре.

И в крайна сметка “Защо е важно за кого работя?”

Колкото по-голяма и разпознаваема е фирмата, толкова по-добре е за скоринга, когато кандидатствате за кредит. Това е причината банката да се интересува от работодателя ви. Няма някакъв друг, скрит, нездрав интерес – чисто управление на риска. Големите фирми статистически са по-стабилни от малките. За банките статистиката всъщност е определяща, колкото и да е индивидуален, конкретен и специфичен казусът ви… В крайна сметка статистиката е по-важна.

Толкова ли е важно кой е вашият работодател дори ако получавате впечатляваща за вашето населено място заплата? Краткият отговор е “да” и в този наш коментар ще ви обясним защо е така.

Размерът не е достатъчен…

Банките всъщност не се интересуват само от размера на вашата заплата. Те много добре разбират, че от работодател до работодател има голяма разлика. От гледна точка на банката е важно дали работите в малко или голямо дружество, което е по-разпознаваемо, утвърдено на пазара и прочие.

Иначе казано може да получавате и да се осигурявате съвсем “бяло” в една добре работеща фирма, в която обаче личният състав е трима души… Това някакси не изгражда голямо доверие у риска на банката. В същото време може да се осигурявате на значително по-скромна цифра във фирма с 30 човека, но това ще се приеме в пъти по-добре от вашия бъдещ кредитор.

Вместо заключение

Колкото по-голяма и разпознаваема е фирмата, толкова по-добре е за оценката, която банката ще направи на вашия профил за кредит. В 95% от случаите банката няма някакъв друг, скрит, нездрав интерес към вашия работодател – чисто управление на риска. В крайна сметка статистиката е по-важна, а тя обикновено диктува, че по-големите фирми от определени сектори на икономиката са по-стабилни във времето от други.

Една друга възможност е банката да има определено споразумение с вашия работодател. То няма да повлияе особено много на индвидуалната ви оценка, но със сигурност би имало ефект, ако работодателят е важен партньор и има доста продукти на въпросната банка, които са продадени на вашите колеги.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация