Запор на заплата – всичко, което трябва да знаете?

Дали като кредитоискател, или като поръчител (конкретният сценарий е без значение), ако се стигне до това вноските по ваше задължение да не се внасят редовно, има една логично следствие. Отговорите са запор на заплата или запор банкова сметка. В тази статия ще разберете повече как бихте могли да се справите в тази ситуация.

Запор на банкова сметка 

На първо място не е лошо да знаете, че запор на банкова сметка и запор на заплата (трудово възнаграждение) са две различни неща. В първия случай се запорира банковата Ви сметка, без значение откъде са сумите в нея. Запорът може да бъде вдигнат, ако парите в сметката попадат в несеквестируемите такива, например остатъка от заплатата ви.

Запор на заплата

Във втория такъв случай се запорира самата Ви заплата чрез запорно съобщение до работодателя Ви. След като има такова, удържат парите от заплатата и ги превеждат на ЧСИ. Следва да проверите дали запорът върху банковата Ви сметка е вдигнат. Ако не е, пуснете молба за вдигането му. Така, ако очаквате транзакция на други пари, те няма да ви бъдат взети.

След като пуснете молба до ЧСИ да бъде вдигнат запора от сметката ви и да ви бъде наложен запор на трудовото възнаграждение, съобразно неговия размер. Ако нетното ви трудово възнаграждение е под минималната работна заплата, ЧСИ не може да го запорира. Ако е над минималната работна заплата, удържа се само една част, като размера й зависи от това колко е заплатата ви и дали имате деца.

Запори и кредити – какво е възможно?

По юридическите въпроси по-подробна консултация бихте могли да намерите от юрист. Фокусът на тази статия не е ориентиран точно в тази посока. Какво да направите, ако въпреки всичко ви трябват още пари или имате намерение да обедините задълженията си? Истината е, че:

Първо – трябва да спрете със самостоятелните упражнения. Ако имате запор е преминал моментът, в който можете да се оправите сами (при това доста отдавна). В основната си част тези казуси са юридически! Не се срамувайте – това време също отдавна е преминало. Признайте си, че не можете да се справите сами и продължете напред с помощта на професионалисти.

Второ – трябва да си извадите индивидуална справка от Централния кредитен регистър. Така ще бъдете максимално наясно точно как изглежда документът, от който най-много се интересуват кредитиращите институции в България. Банките при това се интересуват най-много от тази справка.

Трето – трябва да започнете взаимоотношения с някой кредитен консултант, който е спечелил вашето доверие и който има желание да работи с вас дългосрочно. Той ще ви помогне да погасите по най-адекватен начин съществуващите ви задължения и при първа възможност ще ви рефинансира по-изгодно.

Четвърто и най-важно – трябва да си наложите необходимата финансова (и не само финансова) дисциплина! Предстои ви тежък път, но можете да се справите, ако бъдете разумни, спокойни и дисциплинирани. Един запор на заплата не е края на света в крайна сметка.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те