Калкулатор за ипотечен кредит – как да НЕ ви заблудят!

С това кратко изложение ще поговорим повече за явлението в българското дигитално пространство, наречено калкулатор за ипотечен кредит. Поставили сме си за цел няколко неща:

Първо – Да информираме аудиторията в България за това какво могат да очакват, ако искат да направят някои калкулации за техния ипотечен кредит.

Второ – Да подскажем на хората какво се пропуска от някои калкулатори и какви са маркетинговите трикове, които се прилагат.

Трето – Да поставим реални очаквания на хората за това какво могат да разберат от проверките по калкулаторите в нета. Защото има и много неща, които не са с цифрово измерение, но са от голямо значение.

Най-популярните онлайн калкулатори за ипотечен кредит в България

Какво могат да направят калкулаторите, които излизат на първа страница в Google? Подчертаваме, че в тази точка коментираме калкулатори, които не са изложени на сайтовете на банки (тях сме коментирали по-долу).

1. kik-info.com

Съвсем приличен калкулатор, макар че ако трябва да сме точни има такси, които вече не се прилагат от банките за техните ипотечни кредити (например таксите за управление). Също така от потребителска гледна точка би било сложно за човек, който няма конкретна оферта за кредит, да придобие точна представа за разходите си.

Въпреки това възможностите, с които разполага калкулаторът, са добри. При малко повече занимаване и “ровене” от ваша страна, калкулаторът би могъл да свърши работа доста добре.

2. Calculator.bg

Също един от най-популярните калкулатори – излиза в “сърцето” на първата страница на Google и е структуриран по интересен начин. Предоставя ви се възможност да си отговорите на въпросите:

“Колко е месечната вноска? Каква е максималната сума, която мога да изтегля? За какъв срок ще върна кредита? Какъв е размерът на годишната лихва?”

Това са част от основните въпроси, които вълнуват хората в началото на тяхното търсене. Ако това е вашата цел – калкулаторът ще Ви свърши идеална работа. Ако обаче искате да видите по-конкретни неща, ще трябва да се насочите другаде.

3. MoitePari

Ситауцията и тук изглежда приятно и прилича на калкулатора на Kik-info. Има интересни възможности за отбелязването на таксите – предвидени са месечни и годишни такси. Те могат да се представят както в абсолютна стойност, така и като процент.

Единственото липсващо звено от разходите по един ипотечен кредит е това за застраховките. За съжаление то съвсем не е маловажно, защото представлява вторият най-голям компонент в ГПР-то на ипотечния кредит. 

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!

Как изглежда един калкулатор за ипотечен кредит на сайтовете на банките

В тази част от статията решихме да представим калкулаторите на най-големите банки, тъй като те са достатъчно добра извадка, по която да се съди за отношението на банките към калкулаторите за ипотечен кредит. 

1. УниКредит Булбанк

Калкулаторът за ипотечен кредит на УниКредит съвсем информативно и бихме казали откровено представя информацията, свързана с вашите разходи. Предоставена е възможност да се запознаете с таксите и комисионите на банката (макар и да е малко сложно за потребителя). Освен това имате възможност да разберете някакво осреднено ГПР за банката. Естествено това “осреднено ГПР” най-вероятно няма да бъде вашето.

2. Банка ДСК

Ситуацията е напълно идентичена както при УниКредит с няколко разлики – банката предоставя възможност за уреждане на консултация в удобен за клиентите клон. Освен това има и една бележка под калкулатора, която изключително разумно казва, че лихвата, която виждате е примерна, и вашата индивидуална оферта е много вероятно да се различава.

3. Обединена Българска Банка

Тук нещата са почти същите – има ГПР, има таблица с разходите, но проблемът според нас са шрифтовете и фактът, че има много предоставена информация в неособено четлив вид.

4. Пощенска Банка
Тук възможностите са малко поорязани (няма споделено ГПР) и за съжаление самата ориентация на клиента може да бъде затруднена поне на първо четене. Независимо от това като плюс може да се посочи добре структуриранта допълнителна информация. 

Ако трябва да обобщим калкулаторите, които може да намерите на банковите сайтове, трябва да кажем следното: В повечето случаи калкулациите се правят лесно и получавате някакво примерно ГПР, от което косвено може да придобиете представа за застраховките и таксите. В повечето случаи банките са споделили и информацията за своите такси, но информацията за застраховките като цяло се избягва за съжаление.

Ами, ако има друга версия на кредитни калкулатори?

Калкулатор за ипотечен кредит, който директно сравнява банките

След като представихме общите калкулатори и конкретните банкови калкулатори, дойде времето да поговорим и за тези калкулатори, които се опитват да съчетаят двете под една или друга форма. Важно е също така да отбележим и че това, което виждате в тези калкулатори далеч не означава оферта. Има хора, които доста се бъркат, но рекламно предложение, екселски файл, имейл от банков служител с описание на някакъв кредит НЕ означава ангажирана банкова оферта. С нея може да се снабдите или лично или с помощта на лицензиран кредитен консултант.

1. Izbiram.bg

Едно от интересните решения в нета за калкулиране на оферти на банки. Приятното таблично представяне на информацията определено е плюс. След попълването на няколко поленца получавате достъп до предложенията на N на брой банки, съобразено с изискванията им за процент на финансиране. 

Ако трябва да допълним картината обаче е важно да отбележим, че не са предоставени ГПР, разходи за застраховки, а лихвените проценти, които са споделени са от рекламните предложения на съответните банки. Следователно те далеч не са за всеки клиент. 

2. FinCity.bg

Калкулаторът на ФинСити предоставя лесна възможност да се запознаете с всички разходи по ипотечните кредити на водещите банки в страната. Може да се запознаете с разходите за застраховките и таксите на банките. Не е нужно да ги въвеждате предварително – те се обновяват от самия калкулатор автоматично.

Има обяснително видео за работата с калкулатора, както и допълнителна информация, полезна за всеки клиент. Готови ценови (тоест лихвени) оферти няма да видите, защото всяка такава оферта било то и средната не отговаря на вашия личен профил, респективно никой не иска да Ви заблуждава излишно. Да, ще Ви се наложи да кликнете няколко пъти на падащото меню най-горе, за да видите различните банки, но получената информация компенсира този ангажимент според нас.

Обобщение

Калкулаторите в интернет могат да ви свършат много добра работа, за първоначална ориентация или ако сте изключително наясно с това къде отивате. Въпреки това те си остават само един ориентир. Имайте предвид, че реалността обикновено се различава. Точните цифри ще видите на вашия ЕСИФ и в крайна сметка във вашия договор за ипотечен кредит.