Жилищни кредити – размер на лихвите и как да сравняваме различни оферти?

Жилищни кредити – цени, оферти и капани – искрено и лично от FinCity

“Сега ли са най-ниските лихви по жилищни кредити?” – един от най-често задаваните въпроси и отговорът чисто исторически – категорично е да. Такива лихвени нива за жилищни кредити не е имало преди (това важи и за всички други видове кредити), но Вие знаете, че нашия акцент е ипотечното кредитиране.

Сега ли са най-ниските лихви за жилищни кредити?

Както споменах , исторически погледнато, категорично да- това са най-ниските лихвени проценти, които познаваме в най-новата история на нашата държава. През последните две години имаше очаквания спрямо лихвените проценти за леки корекции нагоре. Де факто всяка година имаше някаква сянка на фундаментални и други фактори, че може би има място за такава корекция нагоре, но реалността и конкуренцията си казаха последната дума и затова през 2019г. започнахме с още една идея по-добри лихви. Разбира се, лихвите са персонални и зависят най-вече от личния профил на клиента, за когото искаме въпросните лихви. Мога да кажа, че за нашата клиентска база, лихвени нива между 2.7% и 2.9% не е имало никога досега.

Има ли тенденция към повишаване или намаляване на лихвените нива?

Към момента не бих казал, че мога да коментирам дали има някаква тенденция за повишаване. Така казано, за евентуално последващо намаляване, освен някаква изключително свирепа конкуренция във втората половина на годината, няма и фактори за още по-сериозно намаляване на лихвените проценти. Така че, нека приемем, че в момента лихвените нива за жилищни кредити са изключително подходящи. Може да се каже, че това е и категоричния двигател за ипотечния пазар. Доста пъти най-евтиното финансиране, предполага най-широка база от потребители. А от своя страна пред потребителите, които са се възползвали от ипотечно финансиране и покупката на имот, стои въпросът с лихвените нива.

Като извод можем да кажем, да – това са исторически, най-ниските лихви на пазара. Не очакваме в скоро време нито увеличаване, нито намаляване на лихвените проценти. Остава да поговорим за Вашата конкретно оферта и Вашата конкретно лихва.

Вижте наръчник с най-важните неща при тегленето на кредит!

Въпросът е ясно поставен – “Как се прави сравняване на оферти за жилищни кредити?”. Има няколко насоки, в които се прави това – някои са доста очевидни, а други не толкова и често се пропускат особено ако нещата се правят прибързано.

Основни правила за сравняване на оферти за жилищни кредити

Първо е близо до ума, че има смисъл да сравняваме “ябълки с ябълки”, а не ябълки с друг плод – тогава сравнението е несериозно. Изрично първоначално важно е да сравняваме еднаква валута, с еднаква сума, с еднакъв срок. Тоест, ако имаме две оферти от банки и сумите, сроковете и валутите на двете не съвпадат – това са две напълно различни оферти, които няма защо изобщо да си правим труда да сравняваме!

Само ако имаме изначални верни условия, може да твърдим, че сравнението ще бъде коректно. Много често се сравняват само лихвите и вноските. За съжаление, истината е малко по-различна и единственото коректно сравнение на различните оферти е ГПР (годишен процент на разходите).

Важни детайли

Когато влезем в конкретика по сравняване на оферти, ще е по-професионално, ако имаме идея и отношение към това да сравним и условията по застраховките имущество и живот, които банките предлагат. Тема, която тотално се неглижира поради простата причина, че не се разбира, но тук пак идва нашата роля – ние сме длъжни да ви обърнем внимание на  приликите и разликите между офертите, на различните аргументи “за” и “против”.

За пореден път казваме, че решението е единствено и само ваше. Винаги може да влезем в други детайли. Последно ще спомена, че когато сравняваме оферти за ипотечен кредит, е важно да обръщаме внимание на кръстосаните продажби. Повече за темата за банковите кръстосани продажби може да видите тук. Като заключение може да кажем, че критично важни са лихвата и вноската – те са правилен ориентир, но далече не са единственото и най-важното. В крайна сметка препоръчваме да се консултирате със специалист, който да обърне внимание на всички фактори по една сделка за жилищен кредит.

Как ФинСити помага на хората?

Нашите клиенти споделят:

 • С настощята референция бих желал да изразя моите отлични впечатления от работата на г-н Иво Димитров – изпълнителен директор на ФинСити. Неговото компетентно мнение ми е било от полза в редица случаи, когато става въпрос за финансови услуги. Надежден и доверен партньор, на когото може да се разчита. Според мен „ФИНСИТИ“ е доказало за времето на своето съществуване, че заслужава доверието на клиентите си.

  Марий Апостолов
  Управляващ съдружник - Грант Торнтон ООД
 • Искам да благодаря на екипа на ФинСити и в частност на Иво Димитров за професионализма, търпението и вниманието, с което подходи към нуждата ми от ипотечен кредит. Лекотата, с която боравят с тази толкова сложна за мен материя и непринуденото сътруничество ми позволиха успешно да финализирам сделката си. Спестих много стрес, отпуска от работа заради различни документи, неприятни изненади. Бях спокоен по време на процеса и чувствах подкрепа в тази важна за мен стъпка. Определено препоръчвам FinCity заради тяхната коректност, бързина и адекватни реакции! Способните и коректни професионалисти са рядкост в почти всяка област, а те са точно такива! Благодаря ви!

  Дечко Стефанов
  Регионален мениджър EasyAds
 • „О ПЛЮС“ ЕООД е в делови отношения с фирма „ФИНСИТИ“ ООД повече от седем години. Съвместната ни работа с тях се отличава с коректност, а в тяхно лице намираме партньорско, пълно съдействие и разбиране на нашите потребности. Екипът на „ФИНСИТИ“ ООД се съобразява изцяло със специфичните изисквания, които имаме по отношение на процесите в съвместната ни работа. Отличните ни отношения, съвсем естествено, прераснаха в приятелско и същевременно професионално взаимодействие. През цялото време на нашето сътрудничество, което продължава и до днес, Иво Димитров, в качеството си на Управител, многократно ми е доказал, че е човек, на когото може да се разчита. Гореизложеното ми дава основание да препоръчам „ФИНСИТИ“ ООД като коректен и надежден партньор.

  Милен Георгиев
  Управляващ директор