Жилищни кредити – размер на лихвите и как да сравняваме различни оферти?

Жилищни кредити и лихвите по тях - един най-големите въпроси в момента независимо дали разговорът се провежда в кръчмата, в залата, в магазина или офиса на банката. По-долу ще можете да видите мнението на г-н Иво Димитров (управител на Финсити) по този въпрос както и няколко съвета за това как да се сравняват различните оферти, така че да сме информирани за абсолютно пълната цена на един кредит.

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Сега ли са най-ниските лихви по жилищни кредити?

Въпрос, който неминуемо си задавате. Чисто исторически – категорично да. Такива лихвени нива за жилищни кредити не е имало преди (това важи и за всички други видове кредити), но Вие знаете, че нашия акцент е ипотечното кредитиране.

Сега ли са най-ниските лихви за жилищни кредити?

Както споменах , исторически погледнато, категорично да- това са най-ниските лихвени проценти, които познаваме в най-новата история на нашата държава. През последните две години имаше очаквания спрямо лихвените проценти за леки корекции нагоре. Де факто всяка година имаше някаква сянка на фундаментални и други фактори, че може би има място за такава корекция нагоре, но реалността и конкуренцията си казаха последната дума и затова през 2019г. започнахме с още една идея по-добри лихви. Разбира се, лихвите са персонални и зависят най-вече от личния профил на клиента, за когото искаме въпросните лихви. Мога да кажа, че за нашата клиентска база, лихвени нива между 2.7% и 2.9% не е имало никога досега.

Има ли тенденция към повишаване или намаляване на лихвените нива?

Към момента не бих казал, че мога да коментирам дали има някаква тенденция за повишаване. Така казано, за евентуално последващо намаляване, освен някаква изключително свирепа конкуренция във втората половина на годината, няма и фактори за още по-сериозно намаляване на лихвените проценти. Така че, нека приемем, че в момента лихвените нива за жилищни кредити са изключително подходящи. Може да се каже, че това е и категоричния двигател за ипотечния пазар. Доста пъти най-евтиното финансиране, предполага най-широка база от потребители. А от своя страна пред потребителите, които са се възползвали от ипотечно финансиране и покупката на имот, стои въпросът с лихвените нива.

Като извод можем да кажем, да- това са исторически, най-ниските лихви на пазара. Не очаквам в тази година или поне до края на годината, нито увеличаване, нито намаляване на лихвените проценти. Остава да поговорим за Вашата конкретно оферта и Вашата конкретно лихва.

Въпросът е ясно поставен – „Как се прави сравняване на оферти за жилищни кредити?“. Има няколко насоки, в които се прави това – някои са доста очевидни, а други не толкова и често се пропускат особено ако нещата се правят прибързано.

Основни правила за сравняване на оферти за жилищни кредити

Първо е близо до ума, че има смисъл да сравняваме „ябълки с ябълки“, а не ябълки с друг плод – тогава сравнението е несериозно. Изрично първоначално важно е да сравняваме еднаква валута, с еднаква сума, с еднакъв срок. Тоест, ако имаме две оферти от банки и сумите, сроковете и валутите на двете не съвпадат – това са две напълно различни оферти, които няма защо изобщо да си правим труда да сравняваме!

Само ако имаме изначални верни условия, може да твърдим, че сравнението ще бъде коректно. Много често се сравняват само лихвите и вноските. За съжаление, истината е малко по-различна и единственото коректно сравнение на различните оферти е ГПР (годишен процент на разходите).

Важни детайли

Когато влезем в конкретика по сравняване на оферти, ще е по-професионално, ако имаме идея и отношение към това да сравним и условията по застраховките имущество и живот, които банките предлагат. Тема, която тотално се неглижира поради простата причина, че не се разбира, но тук пак идва нашата роля – ние сме длъжни да ви обърнем внимание на  приликите и разликите между офертите, на различните аргументи „за“ и „против“.

За пореден път казваме, че решението е единствено и само ваше. Винаги може да влезем в други детайли. Последно ще спомена, че когато сравняваме оферти за ипотечен кредит, е важно да обръщаме внимание на кръстосаните продажби. Повече за темата за банковите кръстосани продажби може да видите тук. Като заключение може да кажем, че критично важни са лихвата и вноската – те са правилен ориентир, но далече не са единственото и най-важното. В крайна сметка препоръчваме да се консултирате със специалист, който да обърне внимание на всички фактори по една сделка за жилищен кредит.