Как се отразяват инфлацията и покачването на лихвите на търсенето на имоти?

Как влияят всички смутове, които ни заливат от медиите ежедневно? “Инфлацията иде”, “лихвите се покачват”, “животът поскъпна” и т.н. гръмки заглавия и твърдения няма как да не влияят на очакванията на хората и техните нагласи за покупка на собствено жилище.

Обичайната дилема за финансите винаги е: “ама няма ли да поевтинеят след 6 месеца, 1 година и т.н.” Не, за този период имотите не само не поевтиняха, а даже поскъпнаха. Това е истината. Как реагират хората?

Ами, забавят сделките, след като се поставят очаквания, че лихвите може да скочат, нормално е да има подобна реакция. Обосновано ли е това към момента? Според нас положението е по-сложно.

Бележки върху “по-сложното положение”

Както виждаме по-високи лихви (в рамките на 0.2-0.5%), така и виждаме по-ниски лихви за някои клиенти. Логично ли е? Не мога да кажа със сигурност, но знам, че го виждаме. Затова и няма да се уморя да повтарям следните неща:

  1. Вие имате индивидуална оферта от банката – това не е офертата от рекламата или непременно вече новата по-висока лихва.
  2. Когато става въпрос за покупка на жилище за лично ползване и вие може да си го позволите към момента, страховете за утрешните лихви са малкия дявол – намирането на подходящо жилище е най-трудната ви задача.
  3. Ако 0.5% покачване на лихвата за 6 месеца или 1 година (лихвите на повечето хора, които са изтеглили кредит през 2020 г. примерно не са се покачили с толкова) ще събори семейните ви финанси, то вие не трябва да купувате жилище с кредит към този момент. Освен ако не говорим за колосални суми в милиони, това просто не е увеличение, което да е от сериозна величина, и ако за вас е проблем, то всъщност имате друг по-голям проблем.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация