Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес ще обърнем внимание на все по-често задавания към нас въпрос, а именно: ”Коя банка има най-изгодните ипотечни кредити?”. В тази статия нямаме за цел да покажем табличка с някакви копирани лихвени проценти на банките от интернет. Имаме за задача да ви запознаем с реалността, а не с предложения от сайтовете на банките, които както много добре знаем нямат почти никакво значение при ипотечното кредитиране.

Разликите в кредитните политики на банките

Може да се каже, че въпросът е зададен особено некоректно. Както винаги, когато говорим за кредитиране, най-важно и определящо по темата за най-изгодните условия и коя банка ги предлага, е кой задава въпроса. Разбира се, има значение и кого питаме. 

Има банки, които са по-либерални и по-гъвкави в ипотечното и дори в потребителското си кредитиране. Други банки имат тенденциозно виждане и работа, изключително върху офертите за рефинансиране и това има своята логика. Ако трябва да отворя скоба, офертата за рефинансиране е максимално изгодна, но тук идва и въпросът защо. Можем да кажем, че една от главните причини е защото оценката на риска е предварително извършена от друга банка. Погледнато ретроспективно това е кредит, който е редовно обслужван последните 1, 2, 3, 5 или 10 години. Така че от гледна точка на риска, защо пък офертата за рефинансиране да не се разглежда като един от най-добрите варианти за кредитиране? Има своята логика, съгласете се.

Винаги ли е изгодна ниската лихва?

Логично е повечето хора да гледат главно лихвения процент. Според нас това обаче е крайно недостатъчно, ако искате реално вашия казус да бъде разрешен. Защо? Ще го илюстрираме с един прост пример. Коя ситуация е по-добра – да работите с банка, която ви е общела лихва 2.6% с ГПР 2.7%, но ще ви скъса нервите с ваденето на излишни документи, ще ви бави категорично решение за одобрение без явна причина 2 месеца и накрая ще се окаже, че вашата ангажирана оферта всъщност не е била особено ангажирана и са въведени промени в последния момент.

Или банка, която ще ви обещае реалистичен лихвен процент 2.85% с ГПР 3%, но няма да имате нито промени, нито излишни нерви при работата си с нея. Както казваме ние – “има банки, които дават лихви, но не дават пари”. Всеки клиент е длъжен да има подобни неща предвид, нашата работа като кредитни консултанти е винаги да отбелязваме подобни наши наблюдения. Оттам хората си преценяват.

А всъщност има ли банка, отпускаща най-изгодните ипотечни кредити?
Да, различните банки имат разлика в отделните си кредитни политики. Различните банки имат различия и в оценката и поведението си към различните видове кредити, както вече споменахме. Еднозначен отговор на въпроса: ”Коя е най-изгодната банка?”- няма. Нашата работа е да намерим най-изгодната банка за Вас. Не за някой друг, а за Вас.

Ако за Вас тя е една, то за друг ще е втора и т.н. Хората правилно са казали, че за всеки влак си има пътници. Нашата задача е от опита, с който разполагаме, и практиката – донякъде много емпирично и никак не академично, да намерим Вашата най-добра оферта. Да намерим онази банка, която най-добре би влязла в обувките Ви.

С този коментар нямаме за цел да покажем табличка с някакви копирани лихвени проценти на банките от интернет. Имаме за задача да ви запознаем с реалността, а не с предложения от различни сайтове, които както много добре знаем нямат почти никакво значение при ипотечното кредитиране.

Условията, за които никой не говори

Както винаги, когато говорим за кредитиране, трябва да се освободим от евтините рекламни и PR послания, за да видим кои са тези така търсени “най-изгодни условия” и коя банка ги предлага. Всъщност най-важният въпрос не е коя банка принципно предоставя най-добри условия, а кой пита за тези най-добри условия…

Има банки, които са по-либерални и по-гъвкави в ипотечното и дори в потребителското си кредитиране. Други банки имат добри предложения за рефинансиране. Това си е напълно логично, защото чисто ретроспективно това е кредит, който е редовно обслужван последните 1, 2, 3, 5 или 10 години. Така че от гледна точка на риска, защо пък офертата за рефинансиране да не се разглежда като един от най-добрите варианти за кредитиране? 

Винаги ли е изгодна ниската лихва?

Логично е повечето хора да гледат главно лихвения процент. Според нас това обаче е крайно недостатъчно, ако искате реално вашия казус да бъде разрешен. Защо? Ето един пример – коя ситуация е по-добра – да работите с банка, която ви е общела лихва 2.6% с ГПР 2.7%, но ще ви скъса нервите с ваденето на излишни документи, ще ви бави категорично решение за одобрение без явна причина 2 месеца и накрая ще се окаже, че вашата ангажирана оферта всъщност не е била особено ангажирана и са въведени промени в последния момент.

Или банка, която ще ви обещае реалистичен лихвен процент 2.85% с ГПР 3%, но няма да имате нито промени, нито излишни нерви при работата си с нея. Както казваме ние – “има банки, които дават лихви, но не дават пари“. Всеки клиент е длъжен да има подобни неща предвид, нашата работа като кредитни консултанти е винаги да отбелязваме подобни наши наблюдения. Оттам хората си преценяват.

Обобщение

Различните банки имат различия в оценката на риска и поведението си към различните видове кредити. Еднозначен отговор на въпроса: ”Коя е най-изгодната банка?”- няма. Ако за Вас тя е една, то за друг ще е втора и т.н. Хората правилно са казали, че за всеки влак си има пътници. 

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те