Коя банка отпуска най-изгодните ипотечни кредити?

Днес ще обърнем внимание на все по-често задавания към нас въпрос, а именно: ”Коя банка има най-изгодните ипотечни кредити?”. В тази статия нямаме за цел да покажем табличка с някакви копирани лихвени проценти на банките от интернет. Имаме за задача да ви запознаем с реалността, а не с предложения от сайтовете на банките, които както много добре знаем нямат почти никакво значение при ипотечното кредитиране.

Разликите в кредитните политики на банките

Може да се каже, че въпросът е зададен особено некоректно. Както винаги, когато говорим за кредитиране, най-важно и определящо по темата за най-изгодните условия и коя банка ги предлага, е кой задава въпроса. Разбира се, има значение и кого питаме. 

Има банки, които са по-либерални и по-гъвкави в ипотечното и дори в потребителското си кредитиране. Други банки имат тенденциозно виждане и работа, изключително върху офертите за рефинансиране и това има своята логика. Ако трябва да отворя скоба, офертата за рефинансиране е максимално изгодна, но тук идва и въпросът защо. Можем да кажем, че една от главните причини е защото оценката на риска е предварително извършена от друга банка. Погледнато ретроспективно това е кредит, който е редовно обслужван последните 1, 2, 3, 5 или 10 години. Така че от гледна точка на риска, защо пък офертата за рефинансиране да не се разглежда като един от най-добрите варианти за кредитиране? Има своята логика, съгласете се.

Винаги ли е изгодна ниската лихва?

Логично е повечето хора да гледат главно лихвения процент. Според нас това обаче е крайно недостатъчно, ако искате реално вашия казус да бъде разрешен. Защо? Ще го илюстрираме с един прост пример. Коя ситуация е по-добра – да работите с банка, която ви е общела лихва 2.6% с ГПР 2.7%, но ще ви скъса нервите с ваденето на излишни документи, ще ви бави категорично решение за одобрение без явна причина 2 месеца и накрая ще се окаже, че вашата ангажирана оферта всъщност не е била особено ангажирана и са въведени промени в последния момент.

Или банка, която ще ви обещае реалистичен лихвен процент 2.85% с ГПР 3%, но няма да имате нито промени, нито излишни нерви при работата си с нея. Както казваме ние – “има банки, които дават лихви, но не дават пари“. Всеки клиент е длъжен да има подобни неща предвид, нашата работа като кредитни консултанти е винаги да отбелязваме подобни наши наблюдения. Оттам хората си преценяват.

А всъщност има ли банка, отпускаща най-изгодните ипотечни кредити?

Да, различните банки имат разлика в отделните си кредитни политики. Различните банки имат различия и в оценката и поведението си към различните видове кредити, както вече споменахме. Еднозначен отговор на въпроса: ”Коя е най-изгодната банка?”- няма. Нашата работа е да намерим най-изгодната банка за Вас. Не за някой друг, а за Вас.

Ако за Вас тя е една, то за друг ще е втора и т.н. Хората правилно са казали, че за всеки влак си има пътници. Нашата задача е от опита, с който разполагаме, и практиката – донякъде много емпирично и никак не академично, да намерим Вашата най-добра оферта. Да намерим онази банка, която най-добре би влязла в обувките Ви.

Вижте нашия наръчник с най-важните неща при тегленето на кредит!