ЕСИФ – документът, който ще ти помогне да сравниш различните оферти от банките!

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Към всяка оферта за ипотечен кредит, която получавате от банката или от нас респективно трябва да има така наречения ЕСИФ.

Какво представлява ЕСИФ

Това е еднообразен стандартизиран формуляр (европейски стандартизиран информационен формуляр) с изисквания за минимално съдържаща се информация. Идеята е да бъдете еднакво информирани и да можете да сравнявете офертите на различните банки. Това се налага по простата причина, че допреди да се въведе ЗКНИП всяка банка и финансова институция оферираше както им падне. Моля да изисквате този формуляр от различните банки. Макар да трябва да го предоставят без напомняне, повечето банки все още се ослушват, когато става въпрос за него.

Какво съдържа ЕСИФ

Важно е да го изисквате, защото по правилата на играта информацията, която съдържа този ЕСИФ, е с всички допълнителни такси и комисиони по кредита. Там са разиграни и няколко по условие песимистични варианта, които да ви наведат на мисълта да оцените хипотетични, максимално рискови сценарии, които следват при една такава дългосрочна сделка.

Тоест информацията вътре е сценарий, чиято цел е да ви обърне внимание – това не е информация по конкретната ви сделка освен, разбира се, таксите и комисионите.

Важно е да се отбележи, че след като получите ЕСИФ вие разполагате с оферта, с която банката се е ангажирала. Тя не може да промени условията, които са посочени в този формуляр. Също така валидността на това предложение е две седмици, така че няма как да изисквате условия от оферта, която да е по-стара от този срок.

Внимание!!!

Трябва да имате предвид, че наличието на ЕСИФ не гарантира това, че банката ще е написала там всичките разходи и останалите подробности напълно прозрачно. За съжаление все още се сблъскваме с откровено абсурдни неща. Грешки по небрежност, пространни съчинения от по 45 страници, в които дори не са споделени някои от разходите, които трябва да присъстват по закон. Абсурдни клаузи, които забраняват действия от страна на клиента, без реално една банка да може да забранява въпросните неща. Така че работата не свършва с получаването на един ЕСИФ. Всъщност едва тогава започва…

Заключение

Искайте и четете този формуляр. Разбира се, винаги може да го обсъдим заедно, тъй като информацията е малко по-сложна и техническа, а нашата работа в крайна сметка е да я направим разбираема за вас.

Така наречения “Европейски стандартизиран информационен формуляр” (ЕСИФ) е вашата законова гаранция, че банките ще ви дадат оферта, която впоследствие няма да изменят. Така ли стоят нещата всъщност и какви вратички могат да се намерят?

Какво представлява ЕСИФ?

Това е еднообразен стандартизиран формуляр с изисквания за минималната информация, която трябва да получат клиентите (или потенциалните клиенти) на една финансова институция, за даден финансов продукт.

Идеята е да имате еднакво добре информирани и да можете да сравнявете офертите на различните банки, без да се притеснявате, че някоя е скрила нещо от вас, защото е използвала някоя вратичка някъде си в закона… 

Моля да изисквате този формуляр от различните банки. Макар да трябва да го предоставят без напомняне, повечето банки все още се ослушват, когато става въпрос за него.

Какво съдържа ЕСИФ?

Важно е да го изисквате, защото по правилата на играта информацията, която съдържа този ЕСИФ, е с всички допълнителни такси и комисиони по кредита. Там са разиграни и няколко по условие песимистични варианта, които да ви ви помогнат да оцените хипотетични, максимално рискови сценарии.

Важно е да се отбележи, че след като получите ЕСИФ вие разполагате с оферта, с която банката се е ангажирала. Тя не може да промени условията, които са посочени в този формуляр. Важно е обаче да отбележим, че валидността на това предложение е две седмици, така че това може да открие известни възможности на банката за “измъкване” от дадени ситуации…

За какво да внимавате?

Истината е, че ЕСИФ-ът сам по себе си не гарантира това, че банката ще е написала там всичките разходи и останалите подробности напълно прозрачно. Все още се сблъскваме с абсурдни неща.

Грешки по невнимание, “съчинения” от по 45 страници, в които дори не са споделени някои от разходите, които трябва да присъстват по закон. Абсурдни клаузи, които забраняват действия от страна на клиента, без реално една банка да може да забранява въпросните неща. Тоест банковите хитрини, а понякога и откровена некомпетентност остават на масата и получаването на ЕСИФ само по себе си не ви гарантира, че това ще бъдат условията, при които ще сключите договор за въпросния финансов продукт.

Заключение

Важно е да изисквате този документ. Най-малкото е дисциплиниращо за банките! Добре е да се обсъжда с кредитни консултанти, тъй като информацията е малко по-сложна, преобладава терминологията, а нашата работа в крайна сметка е да я направим разбираема за вас.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те