ЕСИФ – документът, който ще ти помогне да сравниш различните оферти от банките!

Към всяка оферта за ипотечен кредит, която получавате от банката или от нас респективно трябва да има така наречения ЕСИФ.

Какво представлява ЕСИФ

Това е еднообразен стандартизиран формуляр (европейски стандартизиран информационен формуляр) с изисквания за минимално съдържаща се информация. Идеята е да бъдете еднакво информирани и да можете да сравнявете офертите на различните банки. Това се налага по простата причина, че допреди да се въведе ЗКНИП всяка банка и финансова институция оферираше както им падне. Моля да изисквате този формуляр от различните банки. Макар да трябва да го предоставят без напомняне, повечето банки все още се ослушват, когато става въпрос за него.

Какво съдържа ЕСИФ

Важно е да го изисквате, защото по правилата на играта информацията, която съдържа този ЕСИФ, е с всички допълнителни такси и комисиони по кредита. Там са разиграни и няколко по условие песимистични варианта, които да ви наведат на мисълта да оцените хипотетични, максимално рискови сценарии, които следват при една такава дългосрочна сделка.

Тоест информацията вътре е сценарий, чиято цел е да ви обърне внимание – това не е информация по конкретната ви сделка освен, разбира се, таксите и комисионите.

Важно е да се отбележи, че след като получите ЕСИФ вие разполагате с оферта, с която банката се е ангажирала. Тя не може да промени условията, които са посочени в този формуляр. Също така валидността на това предложение е две седмици, така че няма как да изисквате условия от оферта, която да е по-стара от този срок.

Внимание!!!

Трябва да имате предвид, че наличието на ЕСИФ не гарантира това, че банката ще е написала там всичките разходи и останалите подробности напълно прозрачно. За съжаление все още се сблъскваме с откровено абсурдни неща. Грешки по небрежност, пространни съчинения от по 45 страници, в които дори не са споделени някои от разходите, които трябва да присъстват по закон. Абсурдни клаузи, които забраняват действия от страна на клиента, без реално една банка да може да забранява въпросните неща. Така че работата не свършва с получаването на един ЕСИФ. Всъщност едва тогава започва…

Заключение

Искайте и четете този формуляр. Разбира се, винаги може да го обсъдим заедно, тъй като информацията е малко по-сложна и техническа, а нашата работа в крайна сметка е да я направим разбираема за вас.

Какво трябва да знаете, ако искате сами да сравнявате офертите за ипотечен кредит?

Вижте нашия наръчник с най-важните неща при теглене на кредит!

Нашите клиенти споделят:

 • С настощята референция бих желал да изразя моите отлични впечатления от работата на г-н Иво Димитров – изпълнителен директор на ФинСити. Неговото компетентно мнение ми е било от полза в редица случаи, когато става въпрос за финансови услуги. Надежден и доверен партньор, на когото може да се разчита. Според мен „ФИНСИТИ“ е доказало за времето на своето съществуване, че заслужава доверието на клиентите си.

  Марий Апостолов
  Управляващ съдружник - Грант Торнтон ООД
 • Искам да благодаря на екипа на ФинСити и в частност на Иво Димитров за професионализма, търпението и вниманието, с което подходи към нуждата ми от ипотечен кредит. Лекотата, с която боравят с тази толкова сложна за мен материя и непринуденото сътруничество ми позволиха успешно да финализирам сделката си. Спестих много стрес, отпуска от работа заради различни документи, неприятни изненади. Бях спокоен по време на процеса и чувствах подкрепа в тази важна за мен стъпка. Определено препоръчвам FinCity заради тяхната коректност, бързина и адекватни реакции! Способните и коректни професионалисти са рядкост в почти всяка област, а те са точно такива! Благодаря ви!

  Дечко Стефанов
  Регионален мениджър EasyAds
 • „О ПЛЮС“ ЕООД е в делови отношения с фирма „ФИНСИТИ“ ООД повече от седем години. Съвместната ни работа с тях се отличава с коректност, а в тяхно лице намираме партньорско, пълно съдействие и разбиране на нашите потребности. Екипът на „ФИНСИТИ“ ООД се съобразява изцяло със специфичните изисквания, които имаме по отношение на процесите в съвместната ни работа. Отличните ни отношения, съвсем естествено, прераснаха в приятелско и същевременно професионално взаимодействие. През цялото време на нашето сътрудничество, което продължава и до днес, Иво Димитров, в качеството си на Управител, многократно ми е доказал, че е човек, на когото може да се разчита. Гореизложеното ми дава основание да препоръчам „ФИНСИТИ“ ООД като коректен и надежден партньор.

  Милен Георгиев
  Управляващ директор