Тънкостите, които никой не ви казва за предсрочното погасяване на кредит

Предсрочно погасяване на кредити – важна тема за всеки от нас.

Видове предсрочно погасяване на кредити

Първо трябва да знаем, че предсрочното погасяване може да бъде частично (тоест непълно) – не е задължително да събирате в банка, под дюшека или в джобовете, за да отидете и да погасите главница. Другият вид предсрочно погасяване, разбира се е пълното. Тогава изплащате цялата останала по главницата сума.

Какво представлява предсрочно погасяване на кредит?

Предсрочно погасяване означава всяка по-голяма от вноската сума, която вие искате да внесете по главницата – това е предсрочно частично погасяване. Кратко, точно и ясно. Много често, водейки разговор с нашите клиенти, дебатираме срокът на кредита и размерът на платените лихви в края на периода. Винаги обръщам вниамние на нашите клиенти, че интелигентният начин за управляване на платените лихви в края на периода е чрез частично предсрочно погасяване през живота на кредита.

Технически въпроси

Условно казано всеки път, когато имате възможност да погасите частично предсрочно част от вашия кредит – това става писмено. Забележете, че не е достатъчно да внесете някаква сума по сметката и да очаквате, че банката ще ги събере, защото са в повече.

Не, това са ваши средства вие сте титуляри и никой няма право да се разпорежда с тях освен вас. Респективно трябва писмено да заявите (помолите) банката да вземе от обслужващата ви сметка някаква сума, с която да погаси предсрочно главница.

След което имате възможност да изберете от два варианта. При новата главница, за да изравним уравнението главница-срок-вноска. При новата главница, запазвайки срока да се изчисли новата вноска.

Тук е моментът да отбележа, че ако сте ок с вноската си, трябва да изберете да ви се преизчисли срокът на кредита. Намалявайки срокът на кредита при всяко частично предсрочно погасяване постигате ефекта на оптимизиране на разходите за лихви. Това е правилният начин за оптимизиране.

Кое е важно, когато определяме вноската по кредита?

Всички знаем, че срокът на кредита е правопропорционален на размера на вноската. А размерът на вноската първо трябва да отговаря на вашите лични или семейни доходи, на това да не разваляте стандарта си на всяка цена и да работите и да живеете единствено за обслужването на кредита.

Второ – това кореспондира и на риска, който банката поема. Ако размерът на вноската ви е голяма част от личния ви и семейния ви доход, това ще се отрази на начина, по който банката Ви оценява като кредитополучател.

Така че това което искам да запомните е възможността за частично предсрочно погасяване и възможността всеки път, когато имате възможност за такова да прецените дали искате да преизчислите вноската или да преизчислите срока.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация