Рефинансиране на кредити – всичко, което трябва да знаем!

В тази публикация решихме да съберем коментари по темата рефинансиране на кредит и в частност рефинансиране на ипотечен кредит. Накратко – темата остава все толкова актуална поради все по-агресивното отношение на банките и факта, че лихвите по кредитите все още са на историческо дъно.

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Какво е рефинансиране?

Ако вече ползвате ипотечен кредит, знайте, че условията по билбордовете и в рекламите по телевизията не са за вас – те са за новите клиенти и това правило за съжаление важи за всички банки. Точно заради това е добре да сме запознати със значението на думата “рефинансиране”. Рефинансиране на кредит всъщност означава друга банка да “изкупи” досегашния дълг. Вие ставате длъжник на друга институция при по-различни (добри) условия.

Предоговаряне или рефинансиране

Всеки път, когато предоговаряте вашите условия във вашата банка, те няма да са същите като по рекламите, защото тази оферта е само за нови клиенти. Целите на самите банкови служители са насочени повече към привличане на нови клиенти, отколкото към задържане на стари.

И още нещо – когато искате предоговаряне на условията, това е свързано много често с някаква такса. В общия случай тя е между 0.5% и 1% от остатъчната сума по кредита. Това почти винаги е повече от нотариалната такса за вписване на нова ипотека при рефинансиране в друга банка.

Лоялност или интерес?

В другата банка вие сте нов клиент и можете да ползвате най-добрите условия за момента. За нов клиент с нови условия. Тук говорим за кредит за рефинансиране, съобразен с текущото ви актуално финансово състояние, което може да е различно от преди. Така можете да вземете най-доброто от пазара. И нашето послание неслучайно е: Рефинансирането почти винаги е по-добрият сценарий от предоговарянето. 

Най-малкото, защото има и емоционален елемент – ако вашата банка по някаква причина не се е сетила сама да ви подобри условията, може би не е нужно да сте толкова лоялни към нея. Защото лоялното отношение не трябва да се приема като даденост и защото никой все още не е успял да се “ожени за банката си”.

Какво е рефинансиране?

Рефинансиране на кредит всъщност означава друга банка да “изкупи” досегашния дълг. Вие ставате длъжник на друга институция при по-различни условия. Обикновено до рефинансиране се прибягва по различни причини, но най-често това се случва поради значително подобряване на условията от страна на новия кредитор както и покриване на част от таксите от страна на рефинансиращата банка.

Защо да рефинансирам, ако мога да предоговоря?

Логиката на банката е жестока в това отношение. Тя търсят нови клиенти. Лоялоността за съжаление не се толерира особено много. В този ред на мисли това означава, че обслужващата ви банка в много редки случаи ще ви предложи условия като на нов клиент.

И още нещо – когато искате предоговаряне на условията, това е свързано много често с някаква такса. В общия случай тя е между 0.5% и 1% от остатъчната сума по кредита. Това почти винаги е повече от нотариалната такса за вписване на нова ипотека при рефинансиране в друга банка.

Лоялност или интерес?

Точно тази политика, която ви ощетява, когато сте стар клиент на някоя банка, ви помага, когато сте нов клиент в друга банка. Така най-лесно можете да възползвате от най-добрите условия към момента.  Тук говорим за кредит за рефинансиране, който е съобразен с текущото ви финансово състояние. То може да е различно отпреди. 

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Рефинансиране на ипотечен кредит – знаете, че на сайта ни има една разкошна таблица, която дава кратка и систематизирана информация, кога и при какви условия можете да предоговорите или да изтеглите кредит за рефинансиране.

Рефинансиране на ипотечен кредит

“Лошата новина” е, че най-добрите условия са за новите клиенти на банката. Обратно погледнато това пък е добрата новина за другите банки, поемайки всички разходи по рефинансирането ви, именно защото сте стар клиент на техен конкурент. Доказано с години, редовно обслужван кредит… Това си е разкошна експозиция за новата банка.

Тоест, ако разходите по за рефинансиране на ипотечен кредит са клонящи към нула и знаейки, че ние няма да получим, предоговаряйки кредита в старата си банка толкова добри условия, то тогава възниква въпросът какво чакаме? Просто трябва да намерим най-добрите предложения и да рефинансираме в банка, която би проявила по-голям интерес към нас като клиент.

Кои са най-изгодните оферти при кредит за рефинансиране

Истината е, че е актуална тема в момента – има поне две много атрактивни оферти в тази посока, която новата финансираща банка иска да плати всички разходи по сделката ви. Това са пазарни оценки, такси за кандидатстване, таксата за учредяване на новата ипотека и заличаване на старата ипотека. Правят се дори и безплатни застраховки имущество.

Това трябва да навежда всеки на някои мисли – защо банката е готова да се откаже от толкова доходност? Ами, защото вие вече сте разкошен клиент – доказал сте, че си плащате навреме при това на по-лоши условия. Следователно няма причина банката да не е готова да се откаже от доходност сега, в името на бъдеща такава.

Като заключение – да, банките са агресивни, да, лихвите все още са на исторически най-ниските си нива в историята на страната. Това, разбира се, не е причина да не сме внимателни към банковата оферта. Макар практиките вече да са подобрени, е важно да обърнем внимание и на договорите, които подписваме – колко ще ни струват допълнителните продукти, които вървят с кредита (такива винаги има) и как се образува лихвата ни, когато говорим за плаващ лихвен процент.

На сайта ни има една разкошна таблица, която дава кратка и систематизирана информация, кога и при какви условия можете да предоговорите или да изтеглите кредит за рефинансиране.

Кога е най-изгодно да рефинансирате вашия ипотечен кредит?

Когато има банкови промоции! И, да, има такова нещо. Няколко пъти в годината някои банки активно промотират този пазарен сегмент. Това най-вече се изразява в покриване на таксите и/или застраховките към кредит.

Това трябва да навежда всеки на някои мисли – защо има банки, които са готови да се откажат от толкова допълнителни доходи? Ами, защото вие вече сте разкошен клиент – доказал сте, че си плащате навреме при това на по-лоши условия. Следователно няма причина банката да не е готова да се откаже от доходност сега, в името на бъдеща такава.

Нещата са логични, не се поддавайте на емоциите и ползвайте услугите на кредитни консултанти, които са специалисти в тази област. Те най-добре ще могат да ви ориентират в кой момент има подобни промоции на пазара, които ще направят измъкването от банката-дразнител много изгодно!

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация