Рефинансиране на кредити – всичко, което трябва да знаем

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Повече за това какво е „рефинансиране“

Ако ползваме ипотечен кредит, знайте, че условията по билбордовете и в рекламите по телевизията не са за вас – те са за новите клиенти и това правило за съжаление важи за всички банки. Точно заради това е добре да сме запознати със значението на думата „рефинансиране“.

Да рефинансираме нашия кредит всъщност означава друга банка да „изкупи“ досегашния дълг. Вие ставате длъжник на друга институция при по-различни(добри) условия.

Предоговаряне или рефинансиране

Всеки път, когато предоговаряте вашите условия във вашата банка, те няма да са същите като по рекламите, защото тази оферта е само за нови клиенти. Целите на самите банкови служители са насочени повече към привличане на нови клиенти, отколкото към задържане на стари.

И още нещо – когато искате предоговаряне на условията, това е свързано много често с някаква такса. В общия случай тя е между 0.5% и 1% от остатъчната сума по кредита. Това почти винаги е повече от нотариалната такса за вписване на нова ипотека при рефинансиране в друга банка.

Лоялност или интерес?

В другата банка вие сте нов клиент и можете да ползвате най-добрите условия за момента. За нов клиент с нови условия, с текущото ви актуално финансово състояние, което може да е различно от преди.Така можете да вземете най-доброто от пазара.

И нашето послание: Рефинансирането почти винаги е по-добрият сценарий от предоговарянето.

Най-малкото, защото има и емоционален елемент – ако вашата банка по някаква причина не се е сетила сама да ви подобри условията, може би не е нужно да сте толкова лоялни към нея. 
Защото лоялното отношение не трябва да се приема като даденост и защото никой все още не е успял да се „ожени за банката си“.

 

Задължително прегледайте и:

  1. Това е начинът, по който ще намерим най-изгодните условия за твоя кредит
  2. Необходими документи, при кандидатстването за кредит
  3. Покупка на имот, най-бързият и сигурен начин
  4. Как банките в България образувта лихвите по ипотечните си кредити