Фиксирания лихвен процент – всички специфики!

Какво представлява така наречената “фиксирана лихва”?

Българската реалност по въпроса с фиксираните лихвени проценти не са кой знае колко интересни за съжаление. На нашия пазар тези продукти си остават по-скоро изключение, отколкото правило. Все пак те си имат своите интересни специфики, които ние ще разгледаме в тази статия.

Предлагат ли се ипотечни кредити с фиксирана лихва 

Накратко казано “да”. Има банки, които към момента предлагат фиксиран лихвен процент, като най-дългият срок, за който се предлага е 10 години. Обикновено са 2-3-5 максимално 10г. Офертата е стандартизирана и не е прозиволен срок. Не са тези рамки, които ние искаме. Това са конкретни продукти, конкретни предложения.

Какво трябва да имаме предвид?

Когато търсим фиксирана лихва, е важно да знаем за така наречената премия за лихвен суап, която банката сключва (да не ви занмиавам с технически подробности). С този финансов инструмент тя покрива риска си от това, че ви предлага кредита при тези условия. Цената за това нещо се плаща от кредитоискателя и е изразен в лихвената премия или казано най-просто в увеличаване на процента ви.

Каква е разликата

При равни други условия офертата, която ще получим за плаващ лихвен процент е с повече от процент разлика. Фиксираният е с 1 – 1.2% по-висок. Това е въпросната лихвена премия, която ние плащаме на банката, за да може тя от своя страна да ни фиксира лихвения процент, сключвайки лихвени суапове и т.н.

Тук идва моментът чисто стратегически, ако вие (а и ние) сме на мнение и очакваме средносрочното покачване на лихвените равнища да е по-малко от този процент разлика, то тогава няма особен смисъл. Една от основните причини е следната: Много от банките имат буфери в лихвообразуването си.

Обмисляте да изтеглите ипотечен кредит?

Вижте повече информация тук

Буфер за промяна на лихвата

Буферът, де факто, служи за запазването на нивото на лихвения процент от малки промени за определен период от време. Той обикновено е свързан с периода, на който се преизчислява лихвата (стандартно е за периоди от 1, 3, 6 или 12 месеца). В този смисъл, ако очакванията за промянта на лихвените нива са в рамките на 0.25 на 6-месечие, този буфер ги покрива за година-две. Тогава може би не си струва да плащаме сега и веднага още от месец първи тази премия за фиксирания процент.

Разбира се, не всички банки имат лихвени буфери. Към момента банките, които разполагат с подобни са 5 на брой. Ако по някаква причина имате собствено виждане за нещата по средносрочното развитие на икономиките в Еврозоната и света, то нямате поводи за притеснение – можем да ви помогнем да фиксирате вашия лихвен процент до 10 г. с актуални оферти на българския банков пазар.

Вижте и други интересни видеа!

Посетете YouTube канала на ФинСити!