Фиксирания лихвен процент – всички специфики!

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Какво е фиксиран лихвен процент или както се използва повече на улицата „фиксирана лихва“?

Предлагат ли се кредити с фиксирана лихва 

Накратко казано „да“. Има банки, които към момента предлагат фиксиран лихвен процент, като най-дългият срок, за който се предлага е 10 години. Обикновено са 2-3-5 максимално 10г.

Офертата е стандартизирана и не е прозиволен срок. Не са тези рамки, които ние искаме. Това са конкретни продукти, конкретни предложения.

Какво трябва да имаме предвид?

Когато търсим фиксирана лихва, е важно да знаем за така наречената премия за лихвен суап, която банката сключва (да не ви занмиавам с технически подробности). С този финансов инструмент тя покрива риска си от това, че ви предлага кредита при тези условия. Цената за това нещо се плаща от кредитоискателя и е изразен в лихвената премия или казано най-просто в увеличаване на процента ви.

Каква е разликата

При равни други условия офертата, която ще получим за плаващ лихвен процент е с повече от процент разлика. Фиксираният е с 1 – 1.2% по-висок. Това е въпросната лихвена премия, която ние плащаме на банката, за да може тя от своя страна да ни фиксира лихвения процент, сключвайки лихвени суапове и т.н.

Тук идва моментът чисто стратегически, ако вие (а и ние) сме на мнение и очакваме средносрочното покачване на лихвените равнища да е по-малко от този процент разлика, то тогава няма особен смисъл. Една от основните причини е следната: Много от банките имат буфери в лихвообразуването си.

Буфер за промяна на лихвата

Буферът де факто служи за запазването на нивото на лихвения процент от малки промени за определен период от време. Той обикновено е свързан с периода, на който се преизчислява лихвата (стандартно е за периоди от 1, 3, 6 или 12 месеца). В този смисъл, ако очакванията за промянта на лихвените нива са в рамките на 0.25 на 6-месечие, този буфер ги покрива за година-две.

Тогава може би не си струва да плащаме  сега и веднага още от месец първи тази премия за фиксирания процент. Ако по някаква причина имате собствено виждане за нещата по средносрочното развитие на икономиките в Еврозоната и света, то нямате поводи за притеснение – можем да ви помогнем да фиксирате вашия лихвен процент до 10 г. с актуални оферти на българския банков пазар.

Задължително прегледай и:

  1. Сега ли е най-подходящият момент да изтегля ипотечен кредит?
  2. Най-често срещаният трик, който бaнкитe прилагат, за да ти привлеkат вниманието?
  3. Как банките в България образуват лихвите по своите ипотечни кредити?