Финансиране на свободни професии

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Здравейте, в днешното видео ще споделя възможността за финансиране на самоосигуряващи се лица или така наречените „свободни професии“.

Размерът има значение

Почти всички банки, поне водещите от Първа група на БНБ или така наречените „Маркетмейкъри“, които са основните играчи на ипотечния пазар, имат специализирани продукти за хора с т. нар. „свободни професии“ или самоосигуряващи се лица.
В частност най-често това са адвокати, стоматолози, лични лекари, занаятчии, художници и други. Условията по тяхното финансиране са абсолютно идентични, като в никакъв случай няма някакво допълнително оскъпяване. Разликата по-скоро се състои единствено в доказването на дохода и в необходимите документи.

Разликата в подхода

При тези казуси подходът е една идея по-индивидуален. Зависи от спецификата на бизнеса, спецификата на занаята, на упражняваната професия е малко по-различна от това да бъдеш на трудов договор или на договор за управление, когато нещата са предварително ясни. Различните особености, произлизащи от фактори като работа с годишни данъчни декларации, особеностите на конкретния бизнес (например договори със здравната каса, ако става въпрос за финансиране на стоматолози) са от голямо значение, когато става дума за подобни кредити. Често тук се налага разглеждане на различни счетоводни отчети на ЕООД или ЕТ съвместно с индивидуалната оценка на кредитоискателя като физическо лице.

Ние от Финсити имаме достатъчно опит във финансирането на такива клиенти и можем да бъдем безкрайно полезни, ако вашият казус конкретно е такъв. Благодаря ви!