Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес ще дам коментар за поредната наболяла тема, а именно – ‘‘Финансиране на сглобяема къща‘‘.

Какво е сглобяема къща?

Има няколко важни момента. Oсвен, че са хубави, актуални и модерни, по Закона за Устройство на Територията те се водят временни постройки. Първосигналният и общ принцип е, че такъв тип постройки не се финансират. Истината е, че тъй като са все по-известни и все по-често се говори за тях , вече има банки, които са склонни да преразгледат първосигналното си поведение и решение. Мога да кажа, че до момента вече имаме няколко успешни сделки за финансиране на сглобяема къща.

Кредит за сглобяема къща

Разбира се, най-лесно би било, ако можем да направим универсален ипотечен кредит, като за обезпечение предложим друг наш или чужд имот. Знаете, че ипотекарният длъжник де факто и де юре може да бъде всеки. Категорично не е задължително, предложеният за обезпечение имот, да е наша собственост. Може да е този имот срещу, който ще получим финансиране. С тези пари респективно можем да си купим, желаната сглобяема къща. Както вече казах – имаме такива успешни сделки с няколко банки.

Тук е важно да кажем, че в този конкретен случай, банката обследва конкретния производител на въпросната сглобяема къща. Естествено, че наложените имена и старите компании с достатъчно реализирани обекти, са предпочитани. Без да споменавам имена ориентир може да са ви старите, разпознаваеми, големи компании за сглобяеми къщи. Вече коментирах най-лесния начин, но понякога в зависимост от самоучастието, можем да се справим и с един голям потребителски кредит, с който да допълним строителството на такава сглобяема къща.

Случвало се е да тръгваме да финансираме такава къща за клиент и в самия процес по сглобяването, стигаме до извод, че това “не е нашето” и построяваме монолитна, случвало се е и обратното. Тръгваме с идеята и изчисленията за финансирането на монолитна къща, в крайна сметка клиентът стигна до решение и финансирахме и купихме разкошна сглобяема къща.

Какво представляват сглобяемите къщи?

Не знам дали е останал човек, който да не знае, че сглобяемите къщи вече са доста на мода. Множество аргументи за тяхната екосъобразност, функционалност и прочие може да се намери из интернет без усилие. Как гледа на тях обаче българския Закон за Устройство на Територията? Ами, регулира ги като временни постройки. Това какво значение има всъщност?

Ипотечен кредит за сглобяема къща

Първосигналното ни заключение е, че такъв тип постройки не се финансират с ипотечни кредити. Истината е, че тъй като са все по-известни и все по-често се говори за тях, вече има банки, които са склонни да преразгледат първосигналното заключение.

Най-лесната форма на финансиране обаче си остава универсалния ипотечен кредит (потребителски кредит с ипотека). Това означава, че за обезпечение предлагаме друг имот (без значение дали самите ние сме собственици). С тези пари респективно можем да си купим, желаната сглобяема къща. Такива успешни сделки не представляват кой знае каква трудност.

Има ли значение каква е сглобяемата къща?

Да! Банката обследва конкретния производител на въпросната сглобяема къща. Наложените имена и старите компании с достатъчно реализирани обекти са предпочитани. Вече коментирах най-лесния начин, но понякога в зависимост от самоучастието, можем да се справим и с един голям потребителски кредит, с който да допълним строителството на такава сглобяема къща. 

Възможности има, макар и да са сравнително ограничени и да има различни условия. Ако имате желание да си построите такава, къща и имате нужда от финансиране, ние от Финсити, можем да сме полезни!

А как се кредитира строеж на обикновена къща?

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!