Сглобяема къща с ипотечен кредит – възможно ли е?

Днес ще дам коментар за поредната наболяла тема, а именно – ‘‘Финансиране на сглобяема къща‘‘.

Какво е сглобяема къща

Има няколко важни момента. Oсвен, че са хубави, актуални и модерни, по Закона за Устройство на Територията те се водят временни постройки. Първосигналният и общ принцип е, че такъв тип постройки не се финансират. Истината е, че тъй като са все по-известни и все по-често се говори за тях , вече има банки, които са склонни да преразгледат първосигналното си поведение и решение. Мога да кажа, че до момента вече имаме няколко успешни сделки за финансиране на сглобяема къща.

Кредит за сглобяема къща

Разбира се, най-лесно би било, ако можем да направим универсален ипотечен кредит, като за обезпечение предложим друг наш или чужд имот. Знаете, че ипотекарният длъжник де факто и де юре може да бъде всеки. Категорично не е задължително, предложеният за обезпечение имот, да е наша собственост. Може да е този имот срещу, който ще получим финансиране. С тези пари респективно можем да си купим, желаната сглобяема къща. Както вече казах – имаме такива успешни сделки с няколко банки.

Тук е важно да кажем, че в този конкретен случай, банката обследва конкретния производител на въпросната сглобяема къща. Естествено, че наложените имена и старите компании с достатъчно реализирани обекти, са предпочитани. Без да споменавам имена ориентир може да са ви старите, разпознаваеми, големи компании за сглобяеми къщи. Вече коментирах най-лесния начин, но понякога в зависимост от самоучастието, можем да се справим и с един голям потребителски кредит, с който да допълним строителството на такава сглобяема къща.

Случвало се е да тръгваме да финансираме такава къща за клиент и в самия процес по сглобяването, стигаме до извод, че това “не е нашето” и построяваме монолитна, случвало се е и обратното. Тръгваме с идеята и изчисленията за финансирането на монолитна къща, в крайна сметка клиентът стигна до решение и финансирахме и купихме разкошна сглобяема къща.

А как се кредитира строеж на обикновена къща?

Вижте нашия наръчник с най-важните неща при теглене на кредит