Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес ще направя един бърз коментар по отношение цените на имотния пазар. Кратко, точно и ясно представяме нашето отношение за паникьорското отношение около имотния пазар.

Цените на имотите
Да, факт е, че напоследък имаме голям брой клиенти, които не могат да си намерят адекватен имот. Трудно се намира имот, който да им харесва, да отговаря на очакванията за цена и прочие. Това е така, защото разликата между цената, която продавачът търси и цената, която купувачът е готов да плати в момента е доста широка и продължава да се разширява. Факт е, че цените на имотите изпреварващо растат, спрямо очакването на купувачите, но за проблем, за балон на цените на имотите статстически не може да се говори. Просто липсват цифрите на базата, на които да го кажем.

История на имотния пазар от близкото минало
Статистиката е категорична, че към момента сме далеч от цените 2007-2008-ма година. Европейската статистика показва, че най-голям спад на цените имаше точно в България и в Ирландия, така че категорично за проблем в това отношение не може да се говори, че поведението на имотния пазар към момента не говори за “прегряване”. Всеки отговаря сам за себе си. Всеки има различно виждане по въпроса и тъй като покупата на имот често освен чисто финансово има и много емоционално изражение, то решението е единствено и само ваше! Ние можем да бъдем полезни по отношение на цената и финансите, а за избора отговаряте само вие.

Един бърз коментар по отношение цените на имотния пазар. Кратко, точно и ясно нашето мнение за паникьорския дух, който е обхванал много хора около имотния пазар.

Цените на имотите

Да, факт е, че напоследък имаме голям брой клиенти, които недоволстват от цените и не могат да си намерят нещо, което да пасва на техните житейски нужди и финансови възможности (едновременно). Това е така, защото разликата между цената, която продавачът търси и цената, която купувачът е готов да плати в момента е доста широка и не е ясно дали няма да продължи да се разширява.

Факт е, че цените на имотите растат спрямо очакването на купувачите, но за проблем, за балон на цените на имотите статстически не може да се говори. Сценарий, в който нещо се “пука” и апартаменти, които сега са 100 000 евро да може да се купят за 50 000, няма как да очаквате. Просто липсват цифрите на базата, на които да го кажем.

История на имотния пазар от близкото минало

Историята е категорична, че към момента сме далеч от цените 2007-2008-ма година. Европейската статистика показва, че най-голям спад на цените имаше точно в България и в Ирландия, така че категорично за проблем в това отношение не може да се говори. Също така е добре да допълним, че ръстовете са логични и се наблюдават най-вече в градовете с по-голямо търсене. В градове, в които демографската картинка не е особено благоприятна, ръстове няма…

На фона на тогавашаната ситуация определено е рано да говорим за прегряване. Тоест на хората, на които имотите им се струват скъпи може да кажем: Всеки има различно виждане по въпроса и тъй като покупата на имот често освен чисто финансово има и много емоционално изражение, то решението е единствено и само ваше! Но цялостната картина говори повече за забързан растеж, отколкото за крайно неестествена ситуация. Ние можем да бъдем полезни по отношение на цената и финансите, а за избора отговаряте само вие.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация