Ако закупуваме автомобил, кое е по-удачно да използваме – лизинг или кредит?

В отговор на постъпил въпрос, а именно: „Потребителски кредит за кола или покупка на лизинг?“.

Потребителски кредит за кола 

В общия случай, ако сте подходящият (на светло в бялата част на икономиката с официални доходи) клиент, отговорът би бил кратък – потребителски кредит и причините са няколко. Когато ползваме потребителски кредит, отпада условието за самоучастие. То е характерно за всяка лизингова сделка, без значение дали са 10% или 30%, в зависимост от това дали е нов или употребяван автомобил.

Срокът на самия кредит при потребителското кредитиране може да бъде между 1 и 10 години. Това зависи от избора на клиента както и от неговите доходи и желана вноска. Ако е лизинг, той най-често е лимитиран до 5 години. Респективно това означава по-голяма вноска, която да тежи върху вашия месечен бюджет.

Вижте нашия наръчник с най-важните неща преди тегленето на кредит

Малко повече за покупката на лизинг

Всичко това е вярно само ако стойността на автомобила е до 50 000 лева, какъвто е най-често (има изключения) максималният размер на потребителския кредит. Ако по някакво стечение на обстоятелства, или когато автомобилът е по-скъп от максималния потребителски кредит, трябва да ползваме лизинг. Лизингът обикновено се предлага от самия вносител на автомобили (например автосалон – за нови или автокъща – за употребявани коли). Тогава трябва да се съобразим с условията за максималния срок от 5 години, като първоначалната вноска е между 10% и 30%, в зависимост от възрастта на актива. Автокъщитие, предлагащи употребявани автомобили, обикновено са по-либерални към доказуемостта на доходите без значение колко скъп е автомобилът.

Друг условен негатив при лизинговата сделка е, че собствеността на актива не е ваша до последната вноска. Не е масова практика, но официалните вносители на автомобили предлагат както оперативен, така и финансов лизинг. Може да имате опция да не придобивате актива, а да го смените с нов, като приемат далеч по-голяма остатъчна стойност на върнатия актив.

Друго характерно за лизинговите сделки е че, управлението на свързаните с придобиването на този актив разходи като застраховки, сервиз и др. са извън вашите пълномощия. Те се определят от лизингодателя, вносителя или автокъщата и вие не можете да влияете върху тях. Нерядко, те са излишно скъпи. А понякога са просто по-скъпи от това, което може да се намери при равни други условия на пазара. Това доста може да се размине с Вашите очаквания следователно невинаги сте склонни да платите.

Вижте повече как ФинСити може да Ви помогне с вашия лизинг и застраховки!