Срив в цените на недвижимите имоти – идва ли криза?

Уморих се да слушам журналистически упражнения по темата – “бум”, “взрив”, “супернова” и т.н. за цените на имотите. Общо взето пълни глупости. 

Какво е основното правило на играта 

Съществува едно единствено правило – цената е това, което някой е съгласен да ви плати – ок, ако за мен и за вас цените са съкпи, това е наш проблем. Ако съществуват достатъчно на брой хора, за които цените са адекватни, това означава, че цената е тази и тя е правилната цена. За какъв бум говорим, ако има достатъчен брой от желаещи? 

Движението на цените на имотите

Да, в момента сме свидетели на охлаждане на търсенето, неминуемо довеждащо до застой в цените на имотите. Това е правилният коментар по темата. Всичко друго са приказки под шипковия храст.

Да сме наясно със следното – банките не участват в наддаването. Кредити само срещу обезпечение, кредити без доказване на доходи – така наречените NINJA кредити – no income, no job, no asset – вече изобщо не са тема за обсъждане. Такива просто няма.

В този смисъл най-ниската историческа цена на финасиране е факт. Това е достатъчно мотивационен елемент за търсенето на имоти – просто достъпът е далеч по-широк. Може би това донякъде води засиленото търсене, а оттам ръст на цените на имотите.

Движението на лихвите

По обратната логика, ако догодина чакаме увеличаване на лихвите, каквото е общото очакване вече – какво мислите, че ще се случи – ще намалеят и цените на имотите. Първо ще се задържат, ще се стабилизират, ще говорим за застой.

В крайна сметка, ако търсенето на финансиране падне драстично – цените на имотите ще ги последват. Нищо ново под слънцето – нищо ненормално не се случва. Важното е, че банките не участват в това състезание. Респективно цените са следствие единствено на търсене и предлагане, какъвто е правилният начин.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те
Препоръчваме ви и следните

свързани статии