Покупка на недвижим имот с цел инвестиция – добра идея ли е?

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Тъй като съм на темата – снимаме материали и докато снимахме предишния материал постъпи отново въпросът. Каква е възможността да направим покупка на недвижим имот с цел инвестиция? По-интересният сценарий е, когато става въпрос за търговски обект, а не за апартамент, който да се дава под наем.

Бизнес казус – покупка на недвижим имот с цел инвестиция 

Тоест става въпрос за покупка на физическо лице на офис, магазин, фризьорски салон, стоматологичен кабинет или всъщност всеки имот със статус различен от жилищен такъв. Истината е, че можем да го направим – това е краткият отговор. Малко по-пълният отговор е, че много малко банки имат редовен такъв продукт. Почти винаги влизаме в дебати и работим по реда на изключенията, но истината е, че се случва. Със сигурност можем да кажем, че има банки с такава конкретна оферта на пазара.

Особености на кредита за инвестиционен имот

При равни други условия при наличието на доказуеми доходи, самоучастие в порядъка на 10-15% каквито са общите правила за ипотечна сделка. Казус може да възникне с това, че имотът е с различен статут от жилище. Това винаги ще ангажира юристите на банката, води до забавяне на процеса и със сигурност може да ви скъса нервите. Някои от банките дори намалят процента си на финансиране до буквално смешни съотношения от порядъка на 40-50% за напълно адекватен имот. 

Като обобщение можем да кажем, че е напълно възможно да ви купим всякакъв инвестиционен имот. Независимо дали става въпрос за апартамент, който просто да се дава под наем – когато казусът не е по особен с нищо от стандартната сделка, или когато става въпрос за покупка на де факто търговски обект на физическо лице.

Прочети също и:

  1. Кои са 30-те основни неща при тегленето на кредит?
  2. Как банките в България образуват лихвите по своите ипотечни кредити?