Покупка на имот с цел инвестиция, възможно ли е?

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Тъй като съм на темата – снимаме материали и докато снимахме предишния материал постъпи отново въпросът. Каква е възможността да закупим имот за инвестиция? По-интересният сценарий е, когато става въпрос за търговски обект, а не за апартамент, който да се дава под наем.

Имот за инвестиция – какви са възможностите?

Тоест става въпрос за покупка на физическо лице на офис, магазин, фризьорски салон, стоматологичен кабинет или всъщност всеки имот със статус различен от жилищен такъв. Истината е, че можем да го направим – това е краткият отговор.

Малко по-пълният отговор е, че много малко банки имат редовен такъв продукт. Почти винаги влизаме в дебати и работим по реда на изключенията, но истината е, че се случва. Със сигурност можем да кажем, че има банки с такава конкретна оферта на пазара.

Кредит за имот за инвестиция – особености

При равни други условия при наличието на доказуеми доходи, самоучастие в порядъка на 10-15% каквито са общите правила за ипотечна сделка. Казус може да възникне с това, че имотът е с различен статут от жилище. Това винаги ще ангажира юристите на банката, води до забавяне на процеса и със сигурност може да ви скъса нервите.

Като обобщение можем да кажем, че е напълно възможно да ви купим всякакъв инвестиционен имот. Независимо дали става въпрос за апартамент, който просто да се дава под наем – когато казусът не е по особен с нищо от стандартната сделка, или когато става въпрос за покупка на де факто търговски обект на физическо лице.

Прочети също и:

  1. Това е начинът, по който ще намерим най-изгодните условия за твоя кредит
  2. Необходими документи, при кандидатстването за кредит
  3. Сега ли е най-подходящият момент да изтегля ипотечен кредит?
  4. Най-често срещаният трик, който бaнкитe прилагат, за да ти привлеkат вниманието
  5. Как банките в България образуват лихвите по своите ипотечни кредити?