За какво да внимаваме, когато определяме датата за месечната ни вноска?

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Един НЕ съвсем маловажен въпрос 

Днес ще споделим повече за една тема, която волю-неволю се неглижира, а именно кой е правилният отговор на въпроса – „Коя е най-добрата дата за месечна вноска по кредит?“. Въпросът не е хипотетичен, а доста конкретен и има доста конкретен и понякога болезнен смисъл.

Първо, разбира се, е важно тази дата да е близо до аванс или заплата. Поради простата причина, че е по-удобно и не се изкушавате да похарчите сумата преди вноската и когато дойде време за самата вноска да сте в неловкото положение да не можете да осигурите необходимите средства. Това което имам предвид е друго.

Месечна вноска по кредит – защо е важна датата?

Датата на месечната ви вноска не е хубаво да е в края на месеца поради една проста причина. Машината на банката, която ви е финансирала, търси в 12:00 месечната вноска от разплащателната ви сметка. А какво се случва, ако датата е празник/събота/неделя или просто форсмажорно не можете да осигурите средствата на тази дата?

Процедурата е следната – машината минава, проверява налично салдо, събира или не събира сумата и продължава да я търси всеки ден. Ако падежната ви дата условно е на 28-мо число и по някаква причина се забавите и погасите задължението си на 1-во число, това технически са само 3 дни, но тъй като минавате в следващия календарен месец, това автоматично докладва в справката, генерирана от системата на банката, като нередовен кредит.

В същото време, ако падежната ви дата е всяко друго число в календарния месец и се забавите по някаква причина с 3 или повече дни, то това не е просрочие, а е забава. Следа за нередовност остава само в информационата система на банката. Но не се качва към цкр респективно не се вижда от 3-ти страни. Това понякога е критично важно и полезно за реализиране на бъдещите ви планове.

Малка техническа подробност, която може да ви изиграе лоша шега.

Прочети също и:

  1. Това е начинът, по който ще намерим най-изгодните условия за твоя кредит
  2. Необходими документи, при кандидатстването за кредит
  3. Сега ли е най-подходящият момент да изтегля ипотечен кредит?
  4. Най-често срещаният трик, който бaнкитe прилагат, за да ти привлеkат вниманието