Брокер на недвижими имоти и кредитни консултанти – всичко, което трябва да знаете!

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Kога, как и защо да ползваме брокер на недвижими имоти?

Нека поговорим за брокерите на недвижими имоти и кредитните консултанти. Ние виждаме огромна синергия в работата на едните и на другите и дори трудно можем да си представим работата на едните без другите. Интересното обаче е, това което отстояваме от години насам. Трябва да има пълна синергия, без преплитане на компетенции. Не можем без брокер на недвижими имоти. Защо?

Защото чисто емпирично към днешна дата имаме десетки, десетки клиенти, които имат затруднения в намирането на търсения имот. Да, ще кажете, че който търси намира, но не винаги е точно така. Имаме клиенти, които с месеци, повече от шест месеца са в страхотна драма, защото не попадат на адекватен имот. Ролята на брокерите като хора, които разполагат с информацията и работят с едно или друго портфолио от имоти за всякакъв профил, за всякакъв джоб е несравнима. Рано или късно всички клиенти се убеждават в това, че търсенето на имот в интернет е трудно и често не дава търсения резултат. За съжаление част от обявите са фалшиви, което също затруднява процеса.

Ако питате професионален брокер на недвижими имоти, ще ви бъде обяснено в детайли защо това е така. Всъщност голямата драма на брокерите е липсата на регулация и всички, които отговорно се отнасят към работата си, страдат от липсата на такава и мечтаят за някаква законова рамка, в която да работят.

Къде е мястото на кредитния консултант?

Според брокерите, с които работим, един от които са големите на национално ниво – Явлена, всяка сделка започва с бюджетиране с кредитния консултант. В началото и в края на процеса е кредитният консултант. Тоест, идеята е в един двадесет минутен разговор на базата на интервю с клиента, да ориентираме и клиента и колегите от агенцията какъв е бюджета, с който разполагат.

Какъв имот има смисъл да гледат и да търсят? Разбира се и да има някакви леки разлики, не е проблем. Това не е абсолютна цифра. Важно е обаче да се работи с реалистични цифри  така не се губи времето на никого. Да не се налага агенцията да убива дни и седмици наред в огледи на имоти, които по презумпция са неподходящи, тъй като са под бюджета или над него. Защото, ако трябва да бъдем честни, във времето назад, не веднъж и два пъти сме изпадали в такава ситуация с клиенти.

Знаете, че с банките работим на 99% с официални доходи. Тоест работим с документално доказани цифри. Респективно, ако клиент има възможност да обслужва някаква голяма експозиция, но няма как да докаже, че може да я обслужва и, недай си Боже, заеме позиция по закупуването на имота и капарира имот с една значителна сума. Изпадали сме в големи драми от загубата на въпросното капаро.

Защото когато стигнем до финансирането се завъртаме в един омагьосан кръг, тъй като знаете, че в банката понятието „ти не ми ли вярваш” не работи. За всички банкери това е банковото дело. Те ти вярват, но искат документи. Вярата е за Александър Невски, не е за банките.

Бюджетирането с кредитен консултант
Огледи, огледи, огледи…. За стотен път повтаряме – намирането и харесването на имот е лично преживяване. Можем да бюджетираме. Можем да ви кажем какво със сигурност може да бъде финансирано. За да знаете колко може да скочите и какво да гледате, за да не губим времето нито на брокера, нито на клиента, нито на банката после. Така че процесът, правилният процес, идеалният процес, онзи който спестява много неща и добавя пък много стойност, е среща на кредитния консултант с клиента, заедно с брокера. Бюджетиране на сделката. След това огледи, огледи, докато бъде постигнат „УАУ ефекта” и клиентът си хареса имот.

След което сме пак ние. По възможно най-бързия начин намираме необходимото финансиране, за да се затвори сделката. Пълно съдействие от страна на брокерите по документооборота за закупувания имот. Всички страни – брокера, клиента и кредитните консултанти имаме пряк интерес от това, нещата да се случат качествено и възможно най-бързо. Така клиентът остава с усещането за реална, професионална помощ. 

Ние виждаме огромно допълване в съвместната работа на кредитните консултанти и брокерите на недвижими имоти. Трябва обаче да има пълно съдействие, без преплитане на компетенции. Защо много често не можем без брокер например?

Защото към днешна дата имаме десетки, десетки клиенти, които имат затруднения в намирането на търсения имот. Да, ще кажете, че който търси намира, но не винаги е точно така. Много клиенти, които чакат с месеци, повече от шест месеца почти са се отказали, защото не попадат на адекватен имот.

Ето я ролята на брокерите като хора, които разполагат с база данни и работят с едно или друго портфолио от имоти за всякакъв профил, за всякакъв джоб е несравнима. Рано или късно всички клиенти се убеждават в това, че търсенето на имот в интернет е трудно и често не дава желания резултат. 

Ако питате професионален брокер на недвижими имоти, ще ви бъде обяснено в детайли защо това е така. Всъщност голямата драма на брокерите е липсата на регулация и всички, които отговорно се отнасят към работата си, страдат от липсата на такава и мечтаят за някаква законова рамка, в която да работят.

Как се вписва кредитният консултант?

Всеки разумен брокер е наясно, че сделката започва с бюджетиране с кредитния консултант. В началото и в края на процеса е кредитният консултант. Тоест, идеята е в един двадесет минутен разговор на базата на интервю с клиента, да ориентираме и клиента и колегите от агенцията какъв е бюджетът, с който разполагат.

Така могат да разберат какъв имот има смисъл да гледат и да търсят. Разбира се, и да има някакви леки разлики, не е проблем. Важно е обаче да се работи с реалистични цифри  така не се губи времето на никого. Да не се налага агенцията да убива дни и седмици наред в огледи на имоти, които по презумпция са неподходящи, тъй като са много бюджета и не удовлетворяват клиента или пък са много над него. 

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!