Инфлацията – какво трябва да знаете за актуалната ситуация?

Една от най-злободневните теми, по която вече всички се упражняват. А именно предъвкваната от всички инфлация… Какво е нашето мнение по въпроса?

Какво е инфлация всъщност?

Няма да даваме научни дефиниции, разбира се, защото не ни е в стила. Всеки човек, който има интерес по темата знае какво е инфлация на практическо ниво. Когато говорим за реалния живот, нещата стават по-сложни. Какво имаме предвид? Че официалната инфлация далеч не е онази, която ще почувствате и усетите. Защо? Защото официалната инфлация се мери с така наречената “потребителска кошница”, която да не дава Господ да я ползвате.

Иначе казано заложените в нея стоки и услуги, най-вероятно не са вашите (почти е сигурно, че не са вашите). Те са толкова минимизирани (най-вече като стандарт), че със сигурност едва ли ползвате и малка част от заложените в меренето на инфлацията потребителска кошница. Какво искам да кажа – че потребителската кошница е персонална и тази “официалната инфлация” всъщност най-вероятно не е вашата инфлация…

Как се възстановяват икономиките?

Прокламира се проинфлационно възстановяване на икономиките. Едва ли можем да направим нещо по темата, но така или иначе след като някой някъде е взел това решение, което беше очевадно още, когато започна безогледното печатане на пари в трилиони долари и милиарди към трилиони евра, мисля, че на всички беше ясно, докъде ще го докараме.

Трябва да знаете, че тя няма да е такава каквато ще отчетем. Тя ще е няколко пъти повече. Един такъв пример от преди няколко седмици – небрежна новина: Банк ъф ингланд казва, че очакваната инфлация за тази година (английската) е 4.8%. Тоест остро очакват 5% официална инфлация и веднага имаше едно „но“ новина: Банк ъф ингланд няма да пипа лихвените проценти. Което преведено малко на народному е, че ще оставят инфлацията да изяде колкото се може повече нули от новонапечатаните пари. Тоест няма да компенсираме чрез повишаване на основните лихвени проценти. Оттам респективно (поне на теория) биха се увеличли и цената на привлечения ресурс „от-до“ на крайната цена на кредита, но това няма да се случи и тази година. 

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!

Какво да правим по време на инфлация?

Инфлацията сама по себе си казва следното – всичкото актив носи някаква стойност, която утре ще бъде различна от днес. Единственото, което ще загуби стойност така или иначе са парите в брой. Какво ни се случва на практика в ежедневието? Все по-често разговаряме с клиенти, пред които не стои въпросът (това са клиенти, които търсят алтернатива на свободни пари – търсят да купят нещо със стойност).

След като може да си купите картина на Пикасо, а няма никакв смисъл да си купите джип или яхта, то много хора, които имат свободни пари стои въпросът, аджеба как да ги похарча, а не за да спечеля. Тук изобщо не стои въпросът за печелене. Стои въпросът за това какво да си купя като актив, което да пренесе стойността си утре. И другата злободневна тема е цената на имотите. Бързо може да се досетите какво се случва, то не е висша математика. Така че не знам какво друго да ви споделя за инфлацията на този етап.