От какво значение е валутата на вашия кредит?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Интересен факт е, че все повече хора ни задават въпроси относно валутата на кредита им. Затова решихме в днешната статия да поговорим за тази деликатна тема, за която е изговорено много, но по наши наблюдения все още се шири неразбиране за нея.

Какво да знаете за валутата на кредита ви?

Първият ни и основен съвет, който мога да дам във връзка с валутата на кредита, е задълженията да са във валутата на вземанията ви. Иначе казано, ако получавате трудовото си възнаграждение в лева, то е строго препоръчително и кредитът Ви да е в лева. Малко по-интересен е въпросът, когато финансираме покупката на имоти на сънародници, живеещи и работещи в чужбина. Разбира се, същото правило важи и при този вид казуси. Искам да подчертая, че трябва да имате предвид, че така или иначе отпусканите кредити в България са основно в лева и в евро. Макар понякога и при нас да се случва и екзотиката валутата на кредита да е в ”тежкарски” долари. Спокойно мога да кажа, че освен тези, не съществуват кредити в други валути, които да се предлагат от нашите банки. Всички експерименти от близкото минало, завършиха със злощастен край и никой не иска да си спомня за тях.

Рискове, които да имате предвид

Ако така или иначе доходите Ви са в някаква друга валута, имайте предвид няколко неща. Първо някакви разходи при допълнителното превалутиране, което ще дойде от превода на оригиналната валута, в която получавате доходите си. Това означава, че ще носите и някакъв допълнителен (в този случай валутен) риск. Тъй като говорим принципно, без да имаме предвид конкретна валута, тук не е мястото да дискутираме волатилност и прочие. Един по-интересен подход към този тип сделки би могъл да бъде по-голямото собствено участие. Това частично и много хипотетично би успокоило носенето на допълнителните рискове.

Темата не се изчерпва дотук. Тя има своите специфики и ще бъде обсъдена по-обстойно в някой от следващите ни материали, но ако трябва да отговорим накратко – съветът ни е да теглите кредита във валутата, в която е трудовото Ви възнаграждение. Ако това не е възможно, ще е добра идея да се направи допълнителна консултация по отношение на валутния риск, който ще носите.

Може ли да се изтегли изгоден кредит в чуждестранна валута за покупка на имот в България? Краткият отговор е – трудно, но не това е най-важното.

Най-важните неща за валутата на кредита

Първият ни и основен съвет, който можем да дадем във връзка с валутата на кредита, е задълженията да са във валутата на вземанията ви. Aко получавате заплатата си в лева, то най-добре е кредитът Ви да е в лева. Малко по-интересен е въпросът, когато финансираме покупката на имоти на сънародници, живеещи и работещи в чужбина. Разбира се, същото правило важи и при този вид сделки.

Към момента валутите, в които основно отпускат българските банки са лева и евро. Спокойно мога да кажа, че освен тези, не съществуват кредити в други валути, които да се предлагат от нашите банки. Всички експерименти от близкото минало, завършиха със злощастен край и никой не иска да си спомня за тях.

Рискове, за които да внимавате

Ако така или иначе доходите Ви са в някаква друга валута, имайте предвид няколко неща. Първо ще имате някакви разходи при допълнителното превалутиране, което ще дойде от превода на оригиналната валута, в която получавате доходите си. 

Съветът ни е да теглите кредита във валутата, в която е трудовото Ви възнаграждение. Ако това не е възможно, ще е добра идея да се направи допълнителна консултация по отношение на валутния риск, който ще носите.

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!