От какво значение е валутата на кредита?

Интересен факт е, че все повече хора ни задават въпроси относно валутата на кредита им. Затова решихме в днешната статия да поговорим за тази деликатна тема, за която е изговорено много, но по наши наблюдения все още се шири неразбиране за нея.

Какво да знаете за валутата на кредита ви

Първият ни и основен съвет, който мога да дам във връзка с валутата на кредита, е задълженията да са във валутата на вземанията ви. Иначе казано, ако получавате трудовото си възнаграждение в лева, то е строго препоръчително и кредитът Ви да е в лева. Малко по-интересен е въпросът, когато финансираме покупката на имоти на сънародници, живеещи и работещи в чужбина. Разбира се, същото правило важи и при този вид казуси. Искам да подчертая, че трябва да имате предвид, че така или иначе отпусканите кредити в България са основно в лева и в евро. Макар понякога и при нас да се  случва и екзотиката валутата на кредита да е в ”тежкарски” долари. Спокойно мога да кажа, че освен тези, не съществуват кредити в други валути, които да се предлагат от нашите банки. Всички експерименти от близкото минало, завършиха със злощастен край и никой не иска да си спомня за тях.

Рискове, които да имате предвид

Ако така или иначе доходите Ви са в някаква друга валута, имайте предвид няколко неща. Първо някакви разходи при допълнителното превалутиране, което ще дойде от превода на оригиналната валута, в която получавате доходите си, към кредит, то ще носите и някакъв допълнителен риск. Тъй като говорим принципно, без да имаме предвид конкретна валута, тук не е мястото да дискутираме волатилност и прочие. Един по-интересен подход към този тип сделки би могъл да бъде по-голямото собствено участие. Това частично и много хипотетично би  успокоило носенето на допълнителните рискове.

Темата не се изчерпва дотук. Тя има своите специфики и ще бъде обсъдена по-обстойно в някой от следващите ни материали, но ако трябва да отговрим накратко – съветът ни е да теглите кредита във валутата, в която е трудовото Ви възнаграждение. Ако това не е възможно, ще е добра идея да се направи допълнителна консултация по отношение на валутния риск, който ще носите.

Вижте нашия наръчник с най-важните неща при тегленето на кредит