FinCity казуси – 2 конкретни примера за успешни сделки на българи от чужбина!

Решихме накратко да представим две сделки на наши клиенти с доходи от чужбина, които приключиха с успешен завършек. Идеята ни е да разкажем повече за реални казуси, които да представят нагледни примери за качеството на нашата работа по отношение на сънародниците живеещи и работещи извън България.

Пример 1 – Английски казус

Казусът беше доста сложен за разрешаване на първо четене. Става въпрос за дама, работеща в Англия по малко нестандартни за нашата практика условия, търсеше финансиране за покупка на имот в София. Какво имаме предвид под “нестандартни”? Работеше на трудов договор, но реално той беше сключен между физически лица. Нещо възможно за английската практика, но екзотика за България, където никой не е виждал такъв договор между физически лица. Така поставеният казус се усложни допълнително от това, че лицето съдлъжник в България беше по майчинство и реално банките при така поставените условия не бяха склонни да направят толкова изключения. 

Решението 

В крайна сметка след немалко преговори и привличането на още един съдлъжник, намерихме банка, която да се съгласи и да приеме изключенията в казуса. Важно е да отбележим няколко неща:

1. Ние водихме основната част от преговорите и успяхме да приближим позицията на страните, така че да постигнат компромис. Така спестихме доста нерви на клиентите и предотвратихме възможността някоя от страните да бъде заблудена от неразбиране на ситуацията.

2. Съдействахме за изготвяне на пазарна оценка на имот и изваждането на документите.

3. Успяхме да се справим за 5 седмици и да се съобразим със сроковете на продавача.

4. Брокерът на недвижими имоти беше “похабил” една от банките, които работят подобни сделки. Беше зададено неадекватно запитване и се беше стигнало до отказ от страна на банката, което правеше невъзможна бъдещата работа с нея. Важно е да отбележим, че този тип сделки се работят от 6-7 банки в България, така че е добре “куршумите” да не се хабят напразно.

5. Като заключение може да кажем, че клиентите бяха разумни и можеха да отиграят ситуацията, а ние чрез структурирането и преговорите успяхме да направим сделката реалност.

Пример 2 – Австрийски казус

Вторият казус от подобно естество, който искаме да ви споделим е на клиентка, работеща в Австрия. Доходите й са добри и работи на трудов договор. Иска да закупи хубав апартамент в центъра на голям български град. Проблемът беше по-ниското по размер самоучастие.

Решението

1. Да намерим банка, чиито изисквания позволяват да се финансира необходимият процент от пазарната оценка.

2. Да намерим най-изгодната оферта като цена за сключването на сделката.

3. Да намерим подходящ оценител, чиято оценка да се приеме от търговската банка.

4. Да съдействаме за изваждането и превода на документите.

Може да обобщим, че благодарение на добрата организация на клиентката и дисциплинираното действие на банката, нещата се случиха изключително бързо и в рамките на 3 седмици сделката беше финализирана.

Обобщение

Ако живеете извън България и обмисляте дали е възможно да си закупите жилище, в който и да било български град, трябва да знаете, че това е възможно. Примерте, които посочихме по-горе са само два от многото хора, на които сме помогнали да сключат подобни сделки. Доказали сме, че сме винаги на разположение (комуникацията се е водила по телефон, Viber, E-mail и други платформи).

Доказали сме, че винаги търсим решение на проблемите и се стремим да отстраним всички препъникамъчета на полето на преговороите. Консултацията ни за ипотечен кредит е безплатна за нашите клиенти и работим с 90% от банковия пазар в страната. Не се притеснявайте да ни потърсите за кратка консултация за кредит от чужбина – винаги сме на линия!

Оферта за жилищен кредит?

ФинСити ще ви помогне да получите най-добрите оферти от правилните за вас банки, за да можете да направите своя информиран и аргументиран избор!