Последни новини за икономиката, недвижимите имоти и банките!

Крайно време беше да се активизираме отново, въпреки че през цялото време сме били на линия… Едва ли сме ви липсвали, но сме длъжни да продължим с информацията, която сме обещали да даваме. 🙂 Работим на пълни обороти! Животът продължава. Респективно консултираме с пълна сила. Затова и правим това включване с информация за банките както и с последни новини за недвижимите имоти и техния толкова коментиран пазар.

Последни новини за банковата система

По един или друг начин банките реагираха бързо, остро, адекватно, но временно. Думата временно беше ключова и си спазиха уговорката. Към момента абсолютно всички банки с малки изключения, но е въпрос на време вярвам, се върнаха към нормалния процес на кредитиране и към нормалните си стандартни продукти. Каквито бяха преди извънредното положение.

Последната новост буквално от вчера е, че сънародниците с доходи в чужбина, които бяха едни от първите и категорични рестрикции, вече в повечето банки, с които работим също са възстановени като продукт и могат да си купят мечтаното жилище в България.

Последни новини за финансовата система и икономиката

Добрата новина е, че забележете кризата каквато е такава, но тя не е финансова. Няма никаква прилика с 2008 в това отношение. Тогава кризата беше преди всичко финансова. Проблемите са по отношение на потреблението, респективно колелото се завърта и оттам се намаляват доходите. Казано по-просто – в момента хората не потребяват толкова поради ред причини, но основната е ситуацията с COVID-19 и политическите и последици. Респективно не влизат такива приходи във фирмите, респективно спадат доходите (освобождават се служители, намаляват се заплати и т.н.).

Обаче пари и ликвидност в системата колкото искате. Един фрапиращ пример преди и след – някой да е чул банка да е вдигнала лихвен процент по настоящия портфейл? Да е имало извънредно покачване на лихвите по вече отпуснати кредити? Не, няма да го направят и няма защо да го правят. Просто нещата са фундаментално различни и това смятам за много добра новина.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация

Последни новини за недвижимите имоти

Може би, последно един коментар по имотите, тъй като беше чувствителна тема. Да, в март месец, в първите седмици на шока, докато осъзнаем какво се случва и прочие имаше силен спад на търсенето. Към момента нещата са доста възстановени.

По отношение на имотите – добрите имоти са си много добре. Под “добри” визираме – качествено строителство, с добра локация най-вече. За лускозните няма смисъл дори да отваряме темата. Никога не са губили стойност, не загубиха и сега. Това, което отнема повече време е възстановяването на търсенето. То няма как да стане за ден-два, защото е много субективно.