Мога ли да получа кредит, ако работя в чужбина? – част II

Това е нашият втори коментар на темата за теглене на кредит в България с доходи от чужбина (първият може да видите тук). Относно кредитирането на българи в чужбина – тоест на български граждани с доходи в чужбина и респективно на чужденци искаме да добавим допълнителни основни моменти.

Документите за кредит в България с доходи от чужбина

Няма как да минем без разговора за документите, които задължително ще ни трябват, за да получим конкретна индивидуализирана оферта са : извлечение от банковата ви сметка, по която получавате възнаграждение или с която работите, ако имате бизнес в чужбина за срок от последните 12 месеца. Респективно ако сте на трудов или друга форма на договор – копие на договора. Много често банките искат и копие на ЦКР-то в държавата, в която получават възнаграждението си. Тези 3-4 документа са абсолютно достатъчни, за да се направи първоначална оценка на кредитоспособност.

Ангажирано лице в България

Ключов момент както отбелязахме и в първия материал е и наличието на процесуален представител – тоест лице, което живее постоянно в страната. Интересното е, че ако при едни банки това е процесуален представител и той влиза в договора за кредит като такъв. В други банки той е под формата на поръчител. В трети сценарий той може да бъде дори съдлъжник като тогава интересното е, че може, ако българското лице с официално местоживеене в страната, влезе в договора като съдлъжник, да работим по условията за финансиране за български граждани. Тези условия както знаете от първия материал са доста различни понякога.

Последно засега по темата, което се налага да повторим е, че кредитирането на български граждани в чужбина тоест източникът на доходи е в чужбина (те могат да бъдат и чужденци и български граждани) е само и единствено на целеви ипотечни кредити. Тоест за покупка на актив (и ремонт респективно). Универсални ипотечни или иначе казано потребителски с ипотека и обикновени потребителски кредити към момента няма на пазара. Такъв продукт няма в българските банки на пазара кътим момента.

Ако има раздвижване и промяна по темата – вие сте първите, които ще разберат.

Изпратете запитване

Ние ще подготвим безплатна персонализирана оферта на база на предоставени от вас данни. Ще се свържем с вас с конкретни предложения.ФинСити ООД е регистриран администратор на лични данни по Закона за Защита на Личните Данни с регистрационен № 415649
Повече информация за това как управляваме личните ви данни тук.