Заем или наем? Какво не ви казват всички “експерти”?

Днешната тема “Заем или Наем” е много тежка и важна тема, по която както има много да се говори, така всъщност няма какво много да се каже… Но защо е толкова важна темата?

Заем или наем – тема, която засяга абсолютно всеки

Първото нещо за отбелязване е, че касае много най-вече млади хора и всеки, който по някаква причина към момента е под наем или му предстои да излезе под наем. Та, тази доста широка група рано или късно си задава този въпрос.

Това, което из начало е важно да знаем е, че пазарът на наемите в България е силно ограничен. Всякакви аналогии, защото има много упражнения по темата, буквално академични трудове – всичките са лишени от смисъл. Причината е проста – пазарът на наеми в България освен в няколкото големи окръжни града, директно липсва. Ако теоретично можем да забележим ръст на наемите за София и още някой друг голям град, то само на 60 км от София нещата се променят брутално драстично и такова нещо няма.

Инвестиция в жилище под наем

Много силно географско и регионално се различават нещата. Исторически и към момента наемите изостават спрямо заемите и вноските, тоест ако търсите рентабилност като инвеститор от наеми трябва да е ясно, че времето на откупване на инвестицията, ако седнем пак да се правим на академици, е много по-голяма.

Тоест нещата не са съпоставими. Единият пазар реално го няма. Ако пазарът на ипотечни кредити е значителен с растяща годишна база и със сериозни темпове, то не може да се каже същото за пазара, ако изобщо има такъв в цялата страна, за жилища под наем.

Още коментари от Иво може да чуете на нашия YouTube канал!

Да поразмишляваме върху силнте страни на заема.

Кое е безспорното предимство на заема

Че в края на периода вие придобивате един актив. Активът доказано исторически повишава стойността си и с изпреварващи темпове инфлацията в същото време. Второ сериозно предимство към момента пак исторически, че в територията на тези географски ширини това са най-добрите лихвени проценти, които някога сме имали… Естесвено това си има своето обяснение. Има и потенциал и за последващо намаляване на лихвите, но животът ще покаже. Нещата са много динамични.

Ако в момента имаме лихвени равнища, които са изключително ниски, се получава следната ситуация: Придобивате актив, който е ваш, на впечатляващо ниска цена! Това определено е плюс в полза на заема в сегашната ситуация.

Някои минуси на наема

Обратното – животът под наем е вид компромис. Не знам някой да е живял 20 години под наем в едно и също жилище. Най-вероятно няма нито един такъв пример… Според някои това не е важно. Интересно е обаче честото (не дай си Боже) местене на квартири как ще се оцени? Не знам дали някой финансов консултант може да се упражнява да оцени дискомфорт от смяната на квартири… А той определено е факт.

Кога наемът е решение

В този смисъл квартирата или наема се предполага, че е нещо временно. Казано иначе, когато сте на 25, когато сте сам, когато учите, когато се заселвате някъде, където виждате своето бъдеще, нормално е, резонно е да сте под наем. Защото наемът се свързва с несигурност. Ако вие искате да опитате, да тествате почвата, да видите как се чувствате и дали ще си намерите адекватно обучение, адекватна работна среда, в която да се чувствате комфортно, вие опитвате и обикновено сте под наем.

Добре, де, ама времето минава…

Утре вие сте под наем и половинката е под наем… Решавате обаче да съкратите единия и продължавате да живеете под наем, докато примерно формирате социален капитал и среда. Е, в момента, в който станете трима или четирима, въпросът много сериозно се измества. При това в посока, че изобщо не можем да говорим вече да се живее под наем. Търсенето на имоти е предимно от млади хора, които по един или друг начин са стигнали до извода, че наемът е някаква форма на временен компромис с живота.

Когато не ни се правят компромиси

На хората в един момент не им се занимава и не искат да правят компромиси с тези неща. Искат да инвестират в семейното “огнище”. Тези много хубави и поетични примери като “Моят дом е моята крепост”, може би, не случайно съществуват в битието ни.

Плюъст на наема – мобилността е плюс, когато сте млад и когато сте сам/а. Аз не си представям вариант, в който мога да отида да работя в чужбина. Иначе няма лошо, но кой отива да работи в чужбина? Който не се чувства добре тук и който получава убийствено добро предложение… Но да речем, че и съпругата ви или съпругът ви са съгласни с това и вие приемате това предложение. Най-вероятно все още нямате един, двама, трима наследници, които какво ще ги правите? Ще ги оставите на хазяите? Както и да е…

“Кеф цена няма” както са казали хората. Много ми е трудно да се опитам (дори да се опитам) да намеря нещо еднозначно положително и да остойностя това, че когато си под наем, не можеш да промениш, да обзаведеш, да приведеш дома ти във вида, в който си го представяш. Ненапразно казват, че домът ти е отражение на начина ти на мислене, на светоусещането ти.

Когато си под наем, не смееш да забиеш един пирон. Обратното – можеш да правиш каквото ти душа иска, когато си собственик. Каквото на теб ти импонира, така че да си почиваш, така че да се чувстваш комфортно, така че да поканиш приятелите си и да им се изфукаш… Защото става въпрос за комфорт, става въпрос за стрес, става въпрос за оная пещера, в която можете в хубав или лош момент да се скриете.

“Като отидете на почивка…?”

Провокативният въпрос “Ти, като отидеш на почивка, купуваш ли си хотела или си наемаш стая?” Естествено, че си наемаш стая, ама защо си наемаш стая? Защото отиваш на почивка ВРЕМЕННО. Е, иди на почивка постоянно и най-вероятно ще си купиш апартамент или хотела, ако можеш… Ключовата дума е във въпроса. И отговорът мисля… Що за пример? Ти си под наем, защото си там временно. Когато си несигурен, когато не се чувстваш комфортно… Дали ще е среда, дали ще е работодател е без значение.

Наемът е насила

Каквито и презокеански примери да се дават реалността си е такава. А САЩ е държава на емигранти. Това е начинът им на живот. Несигурността на емигранта при тяхната народна психология е логична. При над 90% собственост в България кога си под наем? Ами, когато си принуден да си под наем… Аз от стотиците клиенти, които имаме сънародници от чужбина, знаете ли какво съм забелязал? Очевадно, особено в моменти на криза, най-вероятно хората форсмажорно преосмислят нещата. И по хубав или по лош повод винаги се връщат към корените си. Всеки има нужда от основа, всеки има нужда от корени. Стотици клиенти купуват по различни поводи и знаете ли къде купуват?

Много често не можем да им помогнем, защото купуват в населените места, които за тях носят някаква стойност. Въпросните ни клиенти много често искат да си купят къщичка на локация, която трудно намираме на картата. Да, не можем да финансираме тази локация по обясними причини. Това е съвсем друга тема и не е тема на днешния ни разговор.

Обобщение

Нека да приключим тази тема. Много бих искал да я изкоментирам с някого и съжалявам, че може да съм бил малко краен или по-емоционален, отколкото се предполага, но тук повече се споделя дългогодишен професионален и личен опит, отколкото да се опитваме академично да аргументираме едно или друго решение.

Станете приятели с Иво в LinkedIN!

Как FinCity може да ви помогне за вашия кредит?