Заем или наем? Какво не ви казват всички “експерти”?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днешната тема “Заем или Наем” е много тежка и важна тема, по която както има много да се говори, така всъщност няма какво много да се каже… Но защо е толкова важна темата?

Заем или наем – тема, която засяга абсолютно всеки

Първото нещо за отбелязване е, че касае много най-вече млади хора и всеки, който по някаква причина към момента е под наем или му предстои да излезе под наем. Та, тази доста широка група рано или късно си задава този въпрос.

Това, което из начало е важно да знаем е, че пазарът на наемите в България е силно ограничен. Всякакви аналогии, защото има много упражнения по темата, буквално академични трудове – всичките са лишени от смисъл. Причината е проста – пазарът на наеми в България освен в няколкото големи окръжни града, директно липсва. Ако теоретично можем да забележим ръст на наемите за София и още някой друг голям град, то само на 60 км от София нещата се променят брутално драстично и такова нещо като пазар на жилищните имоти под наем няма.

Инвестиция в жилище под наем

Много силно географско и регионално се различават нещата. Исторически и към момента наемите изостават спрямо заемите (вноските по заемите), тоест ако търсите рентабилност като инвеститор от наеми трябва да е ясно, че времето на откупване на инвестицията, ако седнем пак да се правим на академици, е много по-голяма.

Тоест нещата не са съпоставими. Единият пазар реално го няма. Ако пазарът на ипотечни кредити е значителен с растяща годишна база и със сериозни темпове, то не може да се каже същото за пазара, ако изобщо има такъв в цялата страна, за жилища под наем.

Днешната тема “Заем или Наем” е много тежка и важна тема, по която както има много да се говори, така всъщност няма какво много да се каже… Защо все пак е толкова важно да я обсъдим?

Заем или наем – “въпрос за милиони”

Трябва да кажем, че темата е актуална най-вече за млади хора, които живеят под наем или им предстои да заживеят под наем. Те са най-вглъбени в сметките и най-много “пресмятат” аргументите “за” и “против”.

Звучи добре, но истината е, че в България не можем да говорим за адекватен пазар на жилищата под наем. Това автоматично изключва възможността за паралели с други държави и за някакво адекватно прогнозиране и пресмятане на ползите и разходите.

Инвестиция в жилище под наем

Към момента наемите изостават спрямо вноските по заемите. Тоест, ако търсите рентабилност като инвеститор от наеми трябва да е ясно, че времето на откупване на инвестицията, ако седнем пак да се правим на академици, е много по-голяма.

Тоест нещата не са съпоставими. Единият пазар реално го няма. Ако пазарът на ипотечни кредити е значителен с растяща годишна база и със сериозни темпове, то не може да се каже същото за пазара, ако изобщо има национален такъв, за жилища под наем.

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Да поразмишляваме върху силнте страни на заема.

Кое е безспорното предимство на заема
Че в края на периода вие придобивате един актив. Активът доказано исторически повишава стойността си и с изпреварващи темпове инфлацията в същото време. Второ сериозно предимство към момента пак исторически, че в територията на тези географски ширини това са най-добрите лихвени проценти, които някога сме имали… Естесвено това си има своето обяснение. Има и потенциал и за последващо намаляване на лихвите, но животът ще покаже. Нещата са много динамични.

Ако в момента имаме лихвени равнища, които са изключително ниски, се получава следната ситуация: Придобивате актив, който е ваш, на впечатляващо ниска цена! Това определено е плюс в полза на заема в сегашната ситуация.

Някои минуси на наема
Обратното – животът под наем е вид компромис. Не знам някой да е живял 20 години под наем в едно и също жилище. Най-вероятно няма нито един такъв пример… Според някои това не е важно. Интересно е обаче честото (не дай си Боже) местене на квартири как ще се оцени? Не знам дали някой финансов консултант може да се упражнява да оцени дискомфорт от смяната на квартири… А той определено е факт.

Кога наемът е решение
В този смисъл квартирата или наема се предполага, че е нещо временно. Казано иначе, когато сте на 25, когато сте сам, когато учите, когато се заселвате някъде, където виждате своето бъдеще, нормално е, резонно е да сте под наем. Защото наемът се свързва с несигурност. Ако вие искате да опитате, да тествате почвата, да видите как се чувствате и дали ще си намерите адекватно обучение, адекватна работна среда, в която да се чувствате комфортно, вие опитвате и обикновено сте под наем.

Добре, де, ама времето минава…
Утре вие сте под наем и половинката е под наем… Решавате обаче да съкратите единия и продължавате да живеете под наем, докато примерно формирате социален капитал и среда. Е, в момента, в който станете трима или четирима, въпросът много сериозно се измества. При това в посока, че изобщо не можем да говорим вече да се живее под наем. Търсенето на имоти е предимно от млади хора, които по един или друг начин са стигнали до извода, че наемът е някаква форма на временен компромис с живота.

Когато не ни се правят компромиси
На хората в един момент не им се занимава и не искат да правят компромиси с тези неща. Искат да инвестират в семейното “огнище”. Тези много хубави и поетични примери като “Моят дом е моята крепост”, може би, не случайно съществуват в битието ни.

Плюъст на наема – мобилността е плюс, когато сте млад и когато сте сам/а. Аз не си представям вариант, в който мога да отида да работя в чужбина. Иначе няма лошо, но кой отива да работи в чужбина? Който не се чувства добре тук и който получава убийствено добро предложение… Но да речем, че и съпругата ви или съпругът ви са съгласни с това и вие приемате това предложение. Най-вероятно все още нямате един, двама, трима наследници, които какво ще ги правите? Ще ги оставите на хазяите? Както и да е…

“Кеф цена няма” както са казали хората. Много ми е трудно да се опитам (дори да се опитам) да намеря нещо еднозначно положително и да остойностя това, че когато си под наем, не можеш да промениш, да обзаведеш, да приведеш дома ти във вида, в който си го представяш. Ненапразно казват, че домът ти е отражение на начина ти на мислене, на светоусещането ти.

Когато си под наем, не смееш да забиеш един пирон. Обратното – можеш да правиш каквото ти душа иска, когато си собственик. Каквото на теб ти импонира, така че да си почиваш, така че да се чувстваш комфортно, така че да поканиш приятелите си и да им се изфукаш… Защото става въпрос за комфорт, става въпрос за стрес, става въпрос за оная пещера, в която можете в хубав или лош момент да се скриете.

“Като отидете на почивка…?”
Провокативният въпрос “Ти, като отидеш на почивка, купуваш ли си хотела или си наемаш стая?” Естествено, че си наемаш стая, ама защо си наемаш стая? Защото отиваш на почивка ВРЕМЕННО. Е, иди на почивка постоянно и най-вероятно ще си купиш апартамент или хотела, ако можеш… Ключовата дума е във въпроса. И отговорът мисля… Що за пример? Ти си под наем, защото си там временно. Когато си несигурен, когато не се чувстваш комфортно… Дали ще е среда, дали ще е работодател е без значение.

Наемът е насила
Каквито и презокеански примери да се дават реалността си е такава. А САЩ е държава на емигранти. Това е начинът им на живот. Несигурността на емигранта при тяхната народна психология е логична. При над 90% собственост в България кога си под наем? Ами, когато си принуден да си под наем… Аз от стотиците клиенти, които имаме сънародници от чужбина, знаете ли какво съм забелязал? Очевадно, особено в моменти на криза, най-вероятно хората форсмажорно преосмислят нещата. И по хубав или по лош повод винаги се връщат към корените си. Всеки има нужда от основа, всеки има нужда от корени. Стотици клиенти купуват по различни поводи и знаете ли къде купуват?

Много често не можем да им помогнем, защото купуват в населените места, които за тях носят някаква стойност. Въпросните ни клиенти много често искат да си купят къщичка на локация, която трудно намираме на картата. Да, не можем да финансираме тази локация по обясними причини. Това е съвсем друга тема и не е тема на днешния ни разговор.

Обобщение
Нека да приключим тази тема. Много бих искал да я изкоментирам с някого и съжалявам, че може да съм бил малко краен или по-емоционален, отколкото се предполага, но тук повече се споделя дългогодишен професионален и личен опит, отколкото да се опитваме академично да аргументираме едно или друго решение.

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация

Безспорното предимство на заема?

Най-големият плюс на заема е, че към края на периода вие придобивате един актив. Актив, който доказано исторически повишава стойността си и изпреварва инфлацията в същото време. Второ сериозно предимство към момента пак исторически, че в територията на тези географски ширини това са най-добрите лихвени проценти, които някога сме имали. 

Недостатъци на наема

Временно решение – това е и си остава недостатък, ако не търсите временно решение. Именно този факт внася неизчислими разходи в цялото сравнение заем или наем. Някой оценявал ли е неудобството от смяната на квартири например?

Кога наемът е решение

В този смисъл квартирата или наема се предполага, че е нещо временно. Казано иначе, когато сте на 25, когато сте сам, когато учите, когато тепърва се заселвате някъде, нормално е да сте под наем. Защото наемът се свързва с неопределност – това е доста по-присъщо за живота на един млад човек.

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!

Животът под наем – временно решение

В България все още широкото мнозинство от хората се стремят към притежаването на недвижима собственост и в частност на жилище. Кога си под наем в България при толкова висок процент на хора, живеещи в собствени жилища? Ами, когато си принуден да си под наем…

Виждаме интересна тенденция и при нашите сънародници, живеещи в чужбина, които имат желание да се върнат в България. Много често те искат да си купят имот в родния малък град или село. Връщат се към корените си. За тях жилището е нещо доста по-важно от просто покрив над главата. 

Обобщение

Заем или наем е тема, която не може да се изчерпа толкова лесно, колкото ни се иска. Нашият личен и професионален опит ни води в посока на собственото жилище, в което всеки иска да изгради дом. Наемът според нас остава временно решение за неопределена ситуация. Толкова от нас, а ако някой иска лично да ме обори, нека да ми пише в LinkedIN!