Ипотечен кредит за ремонт на жилище – какво трябва да знаете?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Темата за ремонт на жилището си остава актуална абсолютно винаги. Нуждите на живота все пак… В сегашната ситуация обаче нащата са по-трудни. Какво можем да споделим по този въпрос?

Когато е неизбежно!

За някои бизнеси и браншове в момента ситуацията е много сложна. Икономиката среща своите трудности и в близко бъдеще едва ли ще се решат проблемите. Принципно е не е далеч от ума, че ако не говорим за нещо спешно, а за смяна на тапети, защото старите не ни харесват, е най-добре да изчакаме.

Но в крайна сметка трябва да се съгласим с едно нещо – има ситуации, в които ремонтът е належащ и не подлежи на коментар. Разбира се, че има различни степени, но приемаме, че разглеждаме ситуация, в която няма място за отлагане. Трябва да се направи и колкото по-бързо се направи, толкова по-малък ще бъде.

В тази ситуация ремонтът е нужда. Не е пторебление, не е лукс или мечта.

Най-правилният начин да финансираме ремонт.

Първо трябва да отворим скоба, че това не е КСС-то, което финансираме, при довършителните работи при покупка на имот. Имотът е ваш, налага се да го подобряваме, доремонтираме или да довършим нещо, което сме отлагали дълго време и няма място за повече отлагане. Най-правилният начин да финансираме ремонт за хубаво или за лошо е потребителският кредит. Защо го отбелязваме?

Защото често чувам коментари, че „аз имам хубав лимит по кредитна карта“. Кредитната карта е много удобен инструмент, но тя е за безналични плащания. Знаете, че кредитната карта се “наказва” (разбирайте таксува сериозно) за теглене в брой и освен ако нямате онези доходи, които да ви позволяват наистина в гратисния период да отваряте и да затваряте лимита, това е възможно най-скъпият финансов инструмент на пазара. Обикновено нормалната цена е в рамките на 16-18% годишна лихва върху ползваните средства с всичките условности и ангажименти по нея.

Иначе казано забравяме за кредитната карта и се връщаме на стандартната сделка.

Реална алтернатива ли е ипотечният кредит за ремонт?

На първо четене най-добрият инструмент както казахме е потребителският кредит. След ипотечния той е с възможно най-дълъг срок (до 10 години) и в зависимост от профила ви, може да бъде между 10 и 100 хиляди лева.

Ако по някаква причина ремонтът е изключително голям и скъп, то тогава може би ще мислим, когато търсим решение на конкретния ви казус, за първа (или втора) поред ипотека и за потребителски с ипотека. Така ще можем да достигнем сумата, която ви трябва за ремонта, при условията и срока на ипотечния кредит и да отговорим на месечните разходи на вноската по нея.

Ако сте попаднали на тази статия, сме готови смело да да предположим, че през живота си ви се е налагало да правите поне един ремонт (най-вероятно доста повече). Респективно сте се сблъсквали с един сложен житейски казус: “Как най-изгодно да финансираме ремонт на жилище?”. Е, надяваме се тук да намерите отговора

Неизбежен ремонт

За някои бизнеси и браншиве в момента е много трудно. Икономиката в близко бъдеще едва ли ще “цъфне и върже”. Логично е да, че в стресова ситуация мнозинството от хората ще тръгнат да правят ремонт само ако е крайно необходим.

Този тип спешен ремонт е нужда. Не е най-обикновено потребление, не е лукс или прищявка. Разбира се, този тип ремонт обикновено трябва да се направи бързо, което също ще имаме предвид в тази статия.

Най-правилният начин да финансираме ремонт

Коментираме и случай, в който имотът е ваш, налага се да го подобрите, доремонтирате или да довършите нещо, което няма място за повече отлагане. Най-правилният начин да финансираме ремонт за хубаво или за лошо е потребителският кредит. Защо го казваме?

Защото често чуваме коментари, че с по-голям лимит по кредитна карта може да си свършим нещата лесно и бързо. Кредитната карта е много удобен инструмент, но тя е за безналични плащания. Знаете, че кредитната карта се таксува сериозно за теглене в брой. Обикновено говорим за 16-18% годишна лихва върху ползваните средства с всичките условности и ангажименти по нея.

Иначе казано забравяме за кредитната карта и се връщаме на стандартната сделка. Подчертаваме стандартната сделка за потребителски кредит е за банков потребителски кредит. Бързи кредити дори няма да коментираме.

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!

Жилищен кредит за ремонт – реална алтернатива или?

На първо четене най-добрият инструмент както казахме е потребителският кредит. След ипотечния той е с възможно най-дълъг срок (до 10 години) и в зависимост от профила ви, може да бъде между 10 и 100 хиляди лева. Дългият срок кореспондира на по-ниска вноска, респективно по-ниска тежест за месечния бюджет. 

Ако по някаква причина ремонтът е изключително голям и скъп, то тогава може би ще мислим, когато търсим решение на конкретния ви казус, за първа (или втора) поред ипотека и за потребителски с ипотека, така че да достигнем сумата, която ви трябва за ремонта. Вариантите са различни, но винаги носят своя индивидуален характер. Съветът ни е да мислите преди да действате!