Ипотечен кредит за ремонт – какво трябва да знаете?

Темата за ремонт на жилището си остава актуална абсолютно винаги. Нуждите на живота все пак… В сегашната ситуация обаче нащата са по-трудни. Какво можем да споделим по този въпрос?

Когато е неизбежно

За някои бизнеси и браншиве в момента е много трудно. Икономиката среща своите трудности и в близко бъдеще едва ли ще се решат проблемите. Принципно е близко до ума, че ако не говорим за нещо спешно, а за смяна на тапети, защото старите не ни харесват, е най-добре да изчакаме.

Но в крайна сметка трябва да се съгласим с едно нещо – има ситуации, в които ремонтът е належащ и не подлежи на коментар. Разбира се, че има различни степени, но приемаме, че разглеждаме ситуация, в която няма място за отлагане. Трябва да се направи и колкото по-бързо се направи, толкова по-малък ще бъде.

В тази ситуация ремонтът е нужда. Не е пторебление, не е лукс, прищявка, каприз, мечта и прочие. 

Най-правилният начин да финансираме ремонт

Първо трябва да отворим скоба, че това не е КСС-то, което финансираме, при довършителните работи при покупка на имот. Имотът е ваш, налага се да го ъпгрейдваме, доремонтираме или да довършим нещо, което сме отлагали дълго време и няма място за повече отлагане. Най-правилният начин да финансираме ремонт за хубаво или за лошо е потребителският кредит. Защо?

Защото често чувам коментари, че „аз имам хубав лимит по кредитна карта“. Кредитната карта е много удобен инструмент, но тя е за безналични плащания. Знаете, че кредитната карта се “наказва” (разбирайте таксува сериозно) за теглене в брой и освен ако нямате онези доходи, които да ви позволяват наистина в гратисния период да отваряте и да затваряте лимита, това е възможно най-скъпият финансов инструмент на пазара. Обикновено нормалната цена е в рамките на 16-18% годишна лихва върху ползваните средства с всичките условности и ангажименти по нея.

Иначе казано забравяме за кредитната карта и се връщаме на стандартната сделка.

Ипотечен кредит за ремонт – реална алтернатива?

На първо четене най-добрият инструмент както казахме е потребителският кредит. След ипотечния той е с възможно най-дълъг срок (до 10 години) и в зависимост от профила ви, може да бъде между 10 и 100 хиляди лева.

Ако по някаква причина ремонтът е изключително голям и скъп, то тогава може би ще мислим, когато търсим решение на конкретния ви казус, за първа (или втора) поред ипотека и за потребителски с ипотека, така че да стигнем сумата, която ви трябва за ремонта, при условията и срока на ипотечния кредит и да отговорим на месечните разходи на вноската по нея.

Разберете всички подробности за потребителските и ипотечните кредити!

Вижте повече на нашия YouTube канал!