Мога ли да изтегля кредит за стартиращ бизнес?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес решихме, да поговорим по темата, свързана с кредит за стартиращ бизнес. Нека си представим, че сте решили, да започнете собствен бизнес. Трябва Ви допълнително финансиране, за да може компанията Ви да стартира добре. В такъв случай можете ли да изтеглите кредит за стартиращ бизнес?

Kредититира ли се стартиращ бизнес

С много малки изключения, броящи се на пръстите на едната ръка, в България няма кредити за стартиращ бизнес. Изначално банковата система в България е на 100% търговско банкиране. В страната ни няма инвестиционно банкиране и не можете да очаквате от търговска банка, да поема инвестиционни рискове. Респективно, такъв тип банки е трудно да финансират стартиращ бизнес. Към момента търговските банки изискват история, те искат да докажете с финансови отчети, че знаете какво правите. Трябва да докажете, че се справяте сравнително добре с работата си, за да Ви дадат пари, да продължите да го правите.

Какви са условията

Отново ще спомена, че с изключение на 1, 2, 3 банки, няма да може да намерите кредити за стартиращ бизнес. В тези няколко банки, едно от условията за кредити за стартиращ бизнес е, че трябва да имате някакъв бизнес план. Друго от условията, е задължително обезпечение на недвижим имот сконтиран на 50% и максимална сума за финансиране в рамките на 50 000 лева. Това, което ще си позволя да Ви посъветвам, когато стартирате бизнес и търсите финансиране, е да правите нещо, от което доказано разбирате. Това е важно и се цени много от бъдещата Ви банка партньор, с която евентуално ще работите.

Важна бележка!!!

Друг важен елемент е доброто счетоводство, както се казва не трябва да бъдете ‚‘’евтини на брашното и скъпи на триците‘‘. Критично важно е с кой счетоводител, ще работите. Защото, ако днес сте стартиращ бизнес, то при едно добро стечение на обстоятелствата и при едно коректно водене на счетоводството, можете съвсем спокойно да имате достъп, до исторически най-евтиното банково кредитиране в новата ни история. Лихвените проценти са много приятни и не са били такива от много години. Важно е да внимавате, когато правите стъпките при вашия бизнес.

Постоянно ни се случва да ни се обаждат хора, които са си открили фирми и търсят едни “5000 лв. оборотни пари, че да започнат”… Така не се прави, ако нямаш ясна представа къде отиваш и какви пари ще са ти необходими поне в началото, по-добре не почвай нищо, защото така или иначе ще ти е трудно да го развиеш. Може да звучи малко грубо, но по-добре да “глътнете една лъжица реалност” навреме, отколкото да “пиете студена вода” след това. Както казват много наши колеги, да направиш фирма е много лесно, а да я затвориш е много трудно, а по самото осъществяване на плановете можете да се обърнете към нас.

Бизнес се прави с пари – логично, нали така. В тази статия ще коментираме какви са възможностите за това да се започне бизнес с кредит. В крайна сметка, ако нямате спестени пари и/или инвеститори, заемните средства остават единственият реалистичен източник на финансиране.

Кредитиране на стартиращ бизнес в България?

Истината е, че българската банкова система се занимава с така нареченото “търговско кредитиране”. Това ще рече не, че не се кредитира индустрия (макар че и това си е достатъчно сложна задача сама по себе си), а че избягва поемане на рискове по отношение на така нареченото “инвестиционно кредитиране”.

Инвестиционни банки в България няма както вече казахме. В резултат на това стартиращ бизнес се финансира трудно. Истината е, че предприемаческата дейност в страната е доста затруднена поради тази причина, но това са реалностите. Има ли все пак някакви изключения и какви са възможностите?

Как може стартиращ бизнес да изтегли кредит?

С изключение на 1, 2, 3 банки, няма да може да намерите кредити за стартиращ бизнес. В тези няколко банки, едно от условията е, че трябва да имате някакъв бизнес план. Друго от условията (и по-важно от бизнес плана), е задължително обезпечение на недвижим имот. Това ще ви даде възможност да използвате финансиране до 50% от стойността на имота. Доста често обаче има и допълнително условие, че максималната сума за финансиране е в рамките на 50 000 лева. Тоест дори да предоставите имот за 200 000 лв., едва ли ще е възможно да получите повече от 50 000.

Дотук добре, но това не е достатъчно, защото банката реално ще вземе под внимание и доколко разбирате това, което тръгвате да разработвате като бизнес. Кредиторът тук влиза едва ли не в ролята на инвеститор и иска да разбере колкото се може повече за вашия екип и опит. Така че и за обяснения в този аспект трябва да се подготвите…

Без счетоводство няма да стигнете далеч

Друг важен елемент е доброто счетоводство, както се казва не трябва да бъдете ‚‘’евтини на брашното и скъпи на триците‘‘. Критично важно е с кой счетоводител, ще работите. Защото, ако днес сте стартиращ бизнес, то при едно добро стечение на обстоятелствата и при едно коректно водене на счетоводството, можете съвсем спокойно да имате достъп, до исторически най-евтиното банково кредитиране в новата ни история. Лихвените проценти са много приятни и не са били такива от много години. Важно е да внимавате, когато правите стъпките при вашия бизнес.

Постоянно ни се случва да ни се обаждат хора, които са си открили фирми и търсят едни “5000 лв. оборотни пари, че да започнат”… Така не се прави, ако нямаш ясна представа къде отиваш и какви пари ще са ти необходими поне в началото, по-добре не почвай нищо, защото така или иначе ще ти е трудно да го развиеш. Може да звучи малко грубо, но по-добре да “глътнете една лъжица реалност” навреме, отколкото да “пиете студена вода” след това. Ние от ФинСити сме на разположение!

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация