Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2719

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/fincityb/public_html/beta/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3615
Може ли да изтеглите ипотечен кредит за покупка, без да придобивате имота? - FinCity

Може ли да изтеглите ипотечен кредит за покупка, без да придобивате имота?

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Днес ще разгледаме казуса дали има някаква възможност да изтеглите ипотечен кредит без придобиване на имота – както и каква може да е конкретната ситуация, в която да се прибегне до подобно нещо.

А всъщност можете ли да изтеглите ипотечен кредит без придобиване на имота?

Краткият отговор е – “Да, можете”. Длъжни сме да споменем, че това не е типичната Ви ипотечна сделка и не е класически пример, но не е и невъзможно да се случи. Трябва да имате доста рационална и логична причина това да се случи. Нормалната логика е, че който ще обслужва кредита и ще участва в ипотечната сделка, трябва да придобие и имот, който да служи за обезпечение на кредита.

Когато теглите ипотечен кредит без да придобивате имота, обикновено кредитополучателят е едно лице, а имота се придобива от друго. Може да е на името на съпруга, с която няма официален брак или на родители, но при всички положения трябва да е свързано лице-роднина.

А защо?

Трябва да има някаква логика по отношение на риска, който банката поема. Не е логично, а и е противопоказно, Вие да ползвате финансиране, условно да кажем 200 000 лева и формално погледнато да искате напълно непознат човек да придобие имот, с който да нямате никаква свързаност по съребрена линия.

Задължително трябва да бъде някакъв Ваш роднина или ”проектороднина”. Икономическата свързаност тук не е достатъчно сериозен довод юристите на банката, да одобрят подобно искане. На банковия риск му изглежда достатъчно подозрително, а това респективно затруднява възможността да се отпусне подобен кредит.

Днес ще разгледаме казуса дали има някаква възможност да изтеглите ипотечен кредит, без да придобивате имота, обект на покупка. Да, звучи малко странно на първо четене, но какво имаме предвид?

Кога е възможно да изтеглим такъв кредит?

Това далече не често срещано, но и на теория и на практика е напълно възможно. Пробелмът идва, когато трябхва да кажете защо искате да го правите. Трябва да имате доста рационална и логична причина това да се случи. Нормалната логика е, че който ще обслужва кредита и ще участва в ипотечната сделка, трябва да придобие и имот, който да служи за обезпечение на кредита.

Най-честите случаи са с родители, които купуват имот на децата си. Друг такъв пример е и за хора, които нямат формален брак, а имотът се придобива само от единото лице по някакви причини. Въпреки това има здрава житейска логика за подобно действие.

А защо е важно да има логика?

Банката не иска да поема риск току-така. Не е логично, а и е противопоказно, Вие да ползвате финансиране, условно да кажем 200 000 лева и формално погледнато да искате напълно непознат човек да придобие имот, с който да нямате никаква свързаност по съребрена линия…

Задължително трябва да бъде някакъв Ваш роднина или ”проектороднина”. Икономическата свързаност тук не е достатъчно сериозен довод юристите на банката, да одобрят подобно искане. На банковия риск му изглежда достатъчно подозрително, а това респективно затруднява възможността да се отпусне подобен кредит.

Нещата изобщо не са толкова сложни, но сме виждали всякакви ситуации и решихме да предупредим хората, които може да попаднат в подобно положение. 

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!