Не допускайте тази грешка, ако ви трябват бързи пари!

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Искам да споделя мнение следната ситуация – ако пред вас стои казусът за покупката на по-скъп актив – недвижим имот, движим актив (автомобил) или друго необходимо средство, задължително трябва да се обърнете към банкови финансови институции.

Основни видове кредитиращи институции
На пазара има два вида такива – банкови и небанкови. Банковите финансови институции по средносписъчен състав са приблизително 30, а небанковите са над 200. Моля, ако нямате наистина много спешна нужда от бързи пари в рамките на размера на месечното ви възнаграждение (не повече), недейте да се обръщате към така наречените дружествата за бързи кредити. Влизането в “спиралата на бързите кредити” не води до нищо добро. В практиката ни ежедневно се срещаме с хора, които поради лекомислено отношение са си докарали един куп грижи. Те едва ли не са изпаднали в ситуация, в която живеят, за да обслужват задълженията си. 

Решението на проблема
Ако по някакво стечение на обстоятелствата сте натрупали няколко на брой такива кредити, то нека заедно, по най-бързия начин, намерим решение и да ги обединим, рефинансираме в рамките на един нормален стандартен потребителски кредит, или в зависимост от размера може да бъде универсален ипотечен и да се отървем възможно най-скоро от тях. 

Заключение
Апелираме да мислите предварително, а не “следварително”. Едва ли желаете да стигате до момент, в който се занимавате с колекторски фирми и съдилища. Управлявайте интелигентно задълженията си, а не позволявайте те да управляват вас! Не се подлъгвайте лесно по рекламните послания, когато имате нужда от “бързи пари” – “бързите кредити” е много вероятно да не са най-доброто решение.

Разбираме, че темата със “спиралата на бързите кредити” е все по-често срещана и затова решихме да поместим още един коментар по-долу, който е конкретно по темата обединяването на различните задължения.

Възможно ли да сте човек с добро образование и доходи и да съсипете финансовото си състояние от една ситуаиця, в която ви трябват бързи пари? За съжаление е повече от възможно и това дори не се дължи на количеството пари, които ще дължите. 

Какво ДА правите и какво да НЕ правите

На пазара има два основни вида кредитиращи институции – банкови и небанкови. Банковите по средносписъчен състав са приблизително 30, а небанковите са над 200. Горещо препоръчваме да внимавате с вторите. При тях влизат така наречените институции за “бързи кредити”. От бързи кредити за съжаление обикновено се влиза в “спиралата на бързите кредити”, а това никога не е добре.

В практиката ни ежедневно се срещаме с хора, които по ред причини са си докарали един куп грижи. Хора с доходи, с положение и професия са се докарали до ситуация, в която живеят, за да обслужват задълженията си. Респективно първият основен съвет е да мислите за тези 30 банки, а не за другите 200 кредитиращи институции…

Как можем да помогнем

Ще направим крачка назад преди да продължим – ако по някакво стечение на обстоятелствата сте натрупали няколко на брой такива кредити, то в никакъв случай не продължавайте с тях. Виждали сме хора, които са стигали до над 40 броя кредити, които са се обслужвали с 2000 лв. заплата…

Решението е да спрете възможно най-рано и да потърсите обединявате в потребителски кредит, или в зависимост от размера може да бъде универсален ипотечен и да се отървем възможно най-скоро от тях. 

Ако не можете да слушате видеото със звук, тук ще намерите транскрипция

Напълно задължително е да се направи обединяване на кредити, но за съжалние далеч невинаги възможно.

Виските доходи при обединяване на кредити
Няма откъде да знаете, но многото на брой кредити могат да ви изиграят лоша шега. Неписано правило е, че кредити над 12 броя са проблем. Няма никакво значение, че ги плащате безупречно или се мъчите на седмична или месечна база, да ги обслужвате изрядно и перфектно. Казуси от рода на служител в държавната администрация с много добри лични доходи и с 23 бързи кредита е пълен абсурд. Животът обаче наистина е “шарен” и може да ви постави в невероятни ситуации. Обясненията на клиентите по темата ги приемам като обяснения – не като оправдания, защото не намирам оправдание в подобно поведение. Обяснения от рода на ‘‘много бързах‘‘ е несериозно. Колкото и да сте бързали, ако вие сте с адекватен профил и с добро ЦКР, повярвайте ми, ще се справим в рамките на 24 до 48 часа. В подобни срокове работят и бързите кредити, всичко друго е несравнимо. Ако търсим сравнение, то е за бързината на реакцията.

“Спиралата на бързите кредити”
Може да забележите, че търговските банки, кредитирайки Ви потребителски, съблюдават някакви правила от рода на общата Ви експозиция. В която и да е банка, тя не трябва да надхвърля приетата към момента като някаква норма от 50 000 лева. А за фирмите за бързи кредити това, че имате 20 кредита в други 20 кредитни компании няма никакво значение. Те ще ви дадат 21-ят кредит, но знайте, че не ви правят услуга. Правят ви “мечешка” услуга, всъщност сами си я правите, след като за пореден път се обръщате към тях. Добрата заплата при много кредити не може да ви спаси от прекалено многото кредити. Истината е, че е почти невъзможно обединяването и рефинансирането след това, независимо от добрата заплата. Лошото е, че така се поставяте в абсурдни ситуации с подобен брой бързи кредити. Каквото и да е обяснението и оправданието Ви – нещата отиват все по на зле. Можете да прочетете много по темата тъй като е злободневен и ежедневен казус.

Обединяването на кредити е от огромно значение, ако сте натрупали няколко на брой. Особено ако са бързи и особено ако не са достигнали 6-7 бройки. Вижте по-долу защо това е така.

Високите доходи не са панацея

Няма откъде да знаете, но многото на брой кредити могат да ви изиграят лоша шега. Неписано правило е, че кредити над 12 броя са проблем. Няма никакво значение, че ги плащате безупречно или се мъчите на седмична или месечна база, да ги обслужвате изрядно и перфектно.

Още при 6-7 броя започват да “изгарят” най-консервативните банки, които иначе биха ви финансирали. На 12 вече са останали 2 максимум 3, които да ви влязат в положението (тук говорим само за условие, че успявате да покривате вноските си по всичките).

Трябва и да разберете, че обяснения от рода на ‘‘много бързах‘‘ не минават. Колкото и да сте бързали, ако вие сте с адекватен профил и с добра кредитна история, ще се справим в рамките на 24 до 48 часа. В подобни срокове работят и бързите кредити, всичко друго е несравнимо. Ако търсим сравнение, то е за бързината на реакцията.

“Спиралата на бързите кредити”

Това е един от най-големите бичове за немалка част от българското население в момента. Банките, които ви отпускат потребителски кредити, съблюдават някакви правила – например ги интересува общата Ви експозиция по кредити във всички финансови институции. Фирмите за бързи кредити това, че имате 20 кредита в други 20 кредитни компании няма никакво значение, особено ако някакси смогвате да изплащате част от тези задължения… Те ще ви дадат 21-ят кредит, но знайте, че не ви правят услуга.

Разбираме, че основна причина за тегленето на бързи кредити е нуждата от спешни средства, много често става въпрос за медицински нужди. Това са тежки ситуации и няма как да може да се реагира абсолютно за всеки. Но апелираме бързите кредити да са последната крачка, която ще направите, а не първата!

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те