Бъдещето на банкирането – ще изчезнат ли банките?

Бъдещето на банките – нито е тайна, нито е само наше мнение, че банките такива каквито ги познаваме ще изчезнат в някакъв много средносрочен хоризонт от време.

Въпрос на време

Споровете са за конкретните срокове – 5, 10 години, не повече от 10, което е принципно много малък хоризонт. Фактите са такива, тенденциите са ясни. Пазарът е исторически най-нисък (нулеви стойности по депозити и ниски лихви по кредитите). Лихвеният доход на банките е исторически най-ниският такъв.

В началото на годината беше приета още една евродиректива, която задължи банките да дават достъп до клиентските сметки на външни лицензирани фирми за транзакции и разплащания. Респективно и транзакционният бизнес вече не е монопол на банките. Мисля, че е излишно да ви убеждавам в ефекта на навлизането на нови играчи в транзакционния бизнес и какво се случва с цената на разплащанията – несравними са просто.

Добрата новина е, че консултантски компании като нас ще стават все по-необходими. В смисъл, че банките имат директен, много конкретен и много силен финансов интерес да изнасят колкото се може повече дейности. Една от най-скъпите такава е консултацията за различни продукти, защото самоцелното поддържане на голям брой офиси, става убийствено, за която и да е модерна банка.

Бъдещето на банките

Очевадна е тенденцията, че вече все повече неща се вършат от мобилно банкиране, онлайн банкиране, кеш дескове – банкоматите, на които можете да разплащате и да депозирате освен да теглите – те навлизат все по-масово и не са рядкост.

Ние от своя страна се подготвяме, полагаме извънредни усилия да отговорим на тези очавакния за изнасяне на все повече дейности. Това респективно отваря все повече възможности за хората, които имат желание да се занимават с финансов бизнес дори и в България. Все повече компании предлагат различни вариации на все повече банкови продукти. Това принуждава старите мастодонти на финансовата система да променят своите модели и услуги, които предлагат, както и начина, по който ги предлагат. Най-вече това променя бъдещето на банките.

Моето лично мнение обаче е, че е по-добре новите играчи да търсят специализация в по-тесни области (поне в началото на своя бизнес път), отколкото да е разхвърлят върху по-широк кръг от услуги. Ние от Финсити например сме специализирани в областта на кредитното консултиране, като постоянно се стремим да подобряваме услугата ни.

Вижте и други интересни видеа на финансова тематика!

Посетете нашия YouTube канал!

Нашите клиенти споделят:

 • С настощята референция бих желал да изразя моите отлични впечатления от работата на г-н Иво Димитров – изпълнителен директор на ФинСити. Неговото компетентно мнение ми е било от полза в редица случаи, когато става въпрос за финансови услуги. Надежден и доверен партньор, на когото може да се разчита. Според мен „ФИНСИТИ“ е доказало за времето на своето съществуване, че заслужава доверието на клиентите си.

  Марий Апостолов
  Управляващ съдружник - Грант Торнтон ООД
 • Искам да благодаря на екипа на ФинСити и в частност на Иво Димитров за професионализма, търпението и вниманието, с което подходи към нуждата ми от ипотечен кредит. Лекотата, с която боравят с тази толкова сложна за мен материя и непринуденото сътруничество ми позволиха успешно да финализирам сделката си. Спестих много стрес, отпуска от работа заради различни документи, неприятни изненади. Бях спокоен по време на процеса и чувствах подкрепа в тази важна за мен стъпка. Определено препоръчвам FinCity заради тяхната коректност, бързина и адекватни реакции! Способните и коректни професионалисти са рядкост в почти всяка област, а те са точно такива! Благодаря ви!

  Дечко Стефанов
  Регионален мениджър EasyAds
 • „О ПЛЮС“ ЕООД е в делови отношения с фирма „ФИНСИТИ“ ООД повече от седем години. Съвместната ни работа с тях се отличава с коректност, а в тяхно лице намираме партньорско, пълно съдействие и разбиране на нашите потребности. Екипът на „ФИНСИТИ“ ООД се съобразява изцяло със специфичните изисквания, които имаме по отношение на процесите в съвместната ни работа. Отличните ни отношения, съвсем естествено, прераснаха в приятелско и същевременно професионално взаимодействие. През цялото време на нашето сътрудничество, което продължава и до днес, Иво Димитров, в качеството си на Управител, многократно ми е доказал, че е човек, на когото може да се разчита. Гореизложеното ми дава основание да препоръчам „ФИНСИТИ“ ООД като коректен и надежден партньор.

  Милен Георгиев
  Управляващ директор