Продажба на имот от ЧСИ

Днешната ни тема е доста тежка и деликатна, именно затова ще гледаме да разясним повече за процедурата по покупка на разичлни видове имоти от частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Предварително искам да кажа, че няма да навлизаме в много детайли и конкретика по процеса. Детайли като номер на търговете, периодичността, отстъпките за всеки следващ клиент не са интересни за нас в момента. За сметка на това пък мога категорично да кажа, че покупката на имоти от ЧСИ се финансира изключително трудно с банков кредит. Причините зад моето твърдение не са малко, но тепърва ще разберете повечко по темата.

Процедурата и рисковете при закупуване на имоти от ЧСИ

Като голям риск и негатив от това да купуваш имоти от ЧСИ спокойно мога да кажа, че е много краткия срок за плащане. А именно, че имате 7 дневен срок, в който след спечелването на търга трябва да предоставите цялата сума на имота. Друг факт, който прави сделката трудоемка е и крайната цена на сделката, която всъщност не ни е известна. Тоест, няма как да знаете предварително точната и необходима сума, с която бихте спечелили търга. Може би най-противоречивият от всички изброени негативи се съдържа в последните промени в закона за частните съдебни изпълнители, които накратко гласят, че ЧСИ-тата, де факто, към момента не са длъжни да вдигат възбраните по имота, когато го продават. Тази малка подробност прави изключително сложна процедурата с финансирането на имота от друга банка с нормален ипотечен кредит.

Начини на финансиране при покупка на имоти от ЧСИ

Когато се налага да финансираме подобен имот, това което работи, налага се като практика и е “тествано в боя” с няколко банки е: предварително одобрение от банката с разписан договор за кредит. Това става при условията, че Вие осигурите необходимата сума по друг начин (от приятели, познати, от собствената или друга фирма и прочие и прочие). Може да се прибегне и до официален  договор за заем с друга небанкова финансова институция, така че финансиращата ни банка, на базата на този договор, да пристъпи към официално рефинансиране.

Това би бил сложен, но е основно работимият сценарий към момента. Пак казвам, ако можете да осигурите сумата с предварително одобрен и разписан договор за кредит, то това е най-добрият начин. Така и вие имате необходимата сигурност, че ще получите финансирането и банката е спокойна в процедурно отношение. Това е най-лесният и работим начин да финансираме подобна сделка.

Как може да ти помогне ФинСити?

Нашите клиенти споделят:

 • С настощята референция бих желал да изразя моите отлични впечатления от работата на г-н Иво Димитров – изпълнителен директор на ФинСити. Неговото компетентно мнение ми е било от полза в редица случаи, когато става въпрос за финансови услуги. Надежден и доверен партньор, на когото може да се разчита. Според мен „ФИНСИТИ“ е доказало за времето на своето съществуване, че заслужава доверието на клиентите си.

  Марий Апостолов
  Управляващ съдружник - Грант Торнтон ООД
 • Искам да благодаря на екипа на ФинСити и в частност на Иво Димитров за професионализма, търпението и вниманието, с което подходи към нуждата ми от ипотечен кредит. Лекотата, с която боравят с тази толкова сложна за мен материя и непринуденото сътруничество ми позволиха успешно да финализирам сделката си. Спестих много стрес, отпуска от работа заради различни документи, неприятни изненади. Бях спокоен по време на процеса и чувствах подкрепа в тази важна за мен стъпка. Определено препоръчвам FinCity заради тяхната коректност, бързина и адекватни реакции! Способните и коректни професионалисти са рядкост в почти всяка област, а те са точно такива! Благодаря ви!

  Дечко Стефанов
  Регионален мениджър EasyAds
 • „О ПЛЮС“ ЕООД е в делови отношения с фирма „ФИНСИТИ“ ООД повече от седем години. Съвместната ни работа с тях се отличава с коректност, а в тяхно лице намираме партньорско, пълно съдействие и разбиране на нашите потребности. Екипът на „ФИНСИТИ“ ООД се съобразява изцяло със специфичните изисквания, които имаме по отношение на процесите в съвместната ни работа. Отличните ни отношения, съвсем естествено, прераснаха в приятелско и същевременно професионално взаимодействие. През цялото време на нашето сътрудничество, което продължава и до днес, Иво Димитров, в качеството си на Управител, многократно ми е доказал, че е човек, на когото може да се разчита. Гореизложеното ми дава основание да препоръчам „ФИНСИТИ“ ООД като коректен и надежден партньор.

  Милен Георгиев
  Управляващ директор