Sofibor – какво да очакваме след неговия край?

Както вече сте чули, от средата на тази година БНБ преустановява изчисляването на Sofibor като базов лихвен процент.  В същото време Sofibor е в основата на почти всички договори за кредит, които са в лева.

Какво следва от изчезването на Sofibor

Съгласно директивата на ЕС, която задължи централните банки да дадат право за изчисляване на базовите лихвени проценти, които се предлагат в договорите им за кредит по места на независими лицензирани европейски компании.

Към момента слуховете за компания, която има интерес да изчислява СОФИБОР е Томсън Ройтерс. Ще видим дали БНБ ще потвърди слуховете. Това, което е важно за клиентите е, че това няма да доведе до някакви катаклизми за техните договори. Няма да има някакъв срив в системата и нещата ще преминат нормално.

Коментар от банките

Вече почти всички банки вече изрично подчертаха, че промяната няма да доведе до негативни финансови последици за техните клиенти. Ако някъде се налага “закръгляне” така да се каже, ще е за сметка на банката, а не на клиента. Важно е и да уточним, че всички са поели ангажимент новият индекс или данни, които ще използват банките за техните променливи компоненти ще са прозрачни и лесни за намиране от клиентите. Може дори да се окажат по-прозрачни от СОФИБОР. 

Жадни за още информация?

В нашия YouTube канал ще намерите още много полезна и актуална информация