Капанът, в който е хваната Европейската централна банка

В тази кратка статия ще обърна внимание на няколко момента от политиката на ЕЦБ (Европейската централна банка), които остават сравнително пренебрегнати от повечето анализатори, коментатори, експерти и т.н.

Призракът на високите лихви витае из Еврозоната

Ситуацията е такава, че редовно се чуват съобщения и някакви „новини“, че ЕЦБ е с намерение следващата седмица/след две седмици/в края на месеца да вдига лихвените проценти. Добре, обаче се видя, последното увеличение е с 0.5%, предишното беше 0.75, а за следващото ще имат доста да му мислят. Защо? Защото положението на ЕЦБ е такова, че няма друг избор освен да повишава лихвите. И това не е точно учебникарската причина за борбата с инфлацията. Не, има една друга причина, за която не се говори толкова, но е от голямо значение в света на днешните глобализирани финанси.

Тя е, че при едни много високи лихви отвъд Океана, ЕЦБ е изправена пред сериозен риск от изтичане на капитал в посока САЩ, където парите могат да събират доходност. Това допълнително усложнява нелеката ситуация в Еврозоната, но ако изтеглим ликвидността ще стане още по-неприятно. Това е една от големите причини да се повишават лихвените проценти от ЕЦБ. Не толквоа борбата с инфлацията. Средната инфлация в еврозоната е много над лихвените проценти на ЕЦБ.

Като неприятно усложняване на ситуаията трябва да отебележим, че ако динамиката на лихвените проценти би имала един ефект за една държава като САЩ, то тя ще има друг ефект за един съюз от държави, който изпозлва една валута – какъвто е еврозоната. 1 банка, 1 парична политика и 20 различни икономики, които имат много разлики помежду си. Това се вижда, че е рецепта за много проблеми.

Капанът

Както казах – една парична политика, една лихва, но инфлацията във Франция е 7%, а в Литва е 27%. Няма как да е същото. Ролята на ЕЦБ е незавидна. Покачването на лихвите няма да спомогне на всички да се справят с инфлацията, в това число и на държави пряко обвързани с Еврозоната като нас. Повишаването на лихвите води до непосилно увеличаване на обслужването на заемите на няколко държави, които не са Гърция… Никой не иска да го каже, но ако за Гърция трябваше да се “напечатат” няколкостотин милиарда, то за Италия например ще трябват повече… Всяко повишаване на лихвите от ЕЦБ води до отежняване на дълговото бреме на най-задлъжнелите икономики.

Заключение

Не съм оптимист за задачата на ЕЦБ при сегашното стечение на обстоятелствата. От една страна трябва да се покачват лихвите, за да не изтича ликвидност към САЩ, но това покачване няма как да е достатъчно, за да спомогне за справяне с инфлацията в цялата еврозона, защото икономиките в нея се сблъскват с различни проблеми и няма инструментариум, с който да компенсират това. От друга страна, покачването на лихвите оскъпява дълга на най-задлъжнелите икономики в еврозоната, което поставя под риск цялото упражнение и принуждава ЕЦБ да се опитва да крепи един баланс, който е много вероятно накрая да не е изгоден за никого…

Ключови стъпки при жилищното кредитиране

Разберете кои са най-важните 30 неща, които трябва да знаете преди да изтеглите ипотечен кредит. Създадохме подробен НАРЪЧНИК специално за Вас!