Давностен срок и всички негови особености

Днес ще изкажа моята гледна точка и ще споделя няколко думи по темата за така наречения давностен срок на задълженията ви по кредити. Спокойно мога да кажа, че съществува леко неразбиране по темата поради факта, че не се говори за нея или се говори, но с много недомлъвки.

Давностният срок в българското законодателство

Ако питате юристите, те категорично ще ви кажат, че давностен срок е предвиден от българското законодателство. В момента той е десет годишен. Да, давностният срок на задълженията се прилага и за кредитните ви задължения и той наистина е десет годишен. Но къде е уловката? Въпросният давностен срок, чисто технически погледнато, може да бъде подновен буквално един ден преди изтичането му. Това може да стане, ако кредиторът ви подсети писмено, че му дължите пари. Респективно след като си ги поиска, въпросният давностен срок се удължава за нови десет години, което го прави, че хем го има, но дефакто го няма. Тоест теоретично давностният срок е фиксиран във времето, но фактически той може да продължи вечно.

Закон за фалита на физически лица

Темата за вечния длъжник съществува с пълна сила в българската финансова реалност. Докато не ”влезем в час” и не приемем адекватен закон за фалита на физически лица, нищо хубаво няма да се случва и занапред. Няма как да очакваме нищо градивно в тази посока, докато не се предприемат някакви конкретни стъпки и в обществото не започне да се говори по активно за нуждата от такъв закон. Последните години са доказателство, че винаги преди избори това е изключително интересна тема за политиците. Дали омбудсмана, дали някой друг ще я повдигне е без значение, защото за съжаление резултата е един и същ и към момента ние сме една от малкото държави, които нямат закон за несъстоятелността на физическите лица.  Дали ще приемем такъв закон по немски, американски или друг модел не е от толкова голямо значение в момента, колкото от това такъв закон да съществува в българския правен мир.

За колко години се пази лошата ви кредитна история в ЦКР?

Като говорим за несъстоятелност няма как да не включим и лошата кредитна история. Така или иначе към момента кредитната ви история се отразява в Централния Кредитен Регистър, който се води от БНБ. По погасени кредити историята ви там се пази за срок от пет години. Тоест погасен преди 5 години лош кредит, ще изчезне от записите ви от Централния Кредитен Регистър. След това вие ще сте с чисто досие в Централния Кредитен Регистър по погасени кредити. Обратното, непогасените кредити, продадени от кредитора на фирми за събиране на дългове, нямат срок за подържането им в Централния Кредитен Регистър и там ще фигурират вечно, докато не бъдат погасени.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те