Какво представлява кредитния консултант и има ли почва у нас?

За милионен път ще се опитам да обясна какво е това кредитен консултант и има ли почва у нас.

Основният проблем за кредитните консултанти в България

Въпреки годините усилия, които сме положили, като най-сериозен проблем в нашата работа си остава разпознаваемостта на услугата. Отнасяме се изключително сериозно към това. Много пъти сме го повтаряли, а именно, че за щастие от няколко години работим по конкретен закон за ипотечните кредити на потребители.

Това само по себе си дори не е най-важното, най-важното е, че има опит за регламентация на тази дейност. От това произлизат вече редица други възможности и действия. Например това дава възможност на асоциацията на кредитните консултанти да формулира и наложи етични и професионални стандарти в бранша. Това ще помогне да гарантираме в достатъчна възможност еднакво и максимално високо качество на консултацията и услугата на крайния клиент и моралните качества на един професионален кредитен консултант.

Професионален кредитен консултант – роля в процеса по теглене на кредит

До тук с общите приказки. Ролята на кредитния консултант или неговата добавена стойност особено напоследък (за пореден път ще споменем форсмажорите), са именно в това да спестят време, нерви и пари на клиентите си. Как се случва това? Дали консултацията ще е по някакъв дигитален или друг начин не е толкова важно. Винаги ще се намери начин. Разбира се, личната среща е незаменима, но така или иначе след първоначалното интервю вашият професионален кредитен консултант на база на разговора, който сте направили, ще вземе в рамките на часове от една до ен на брой ангажирани конкретни оферти. Ще ви ги сравни, ще ги консултира с вас. Понятие по понятие, дума по дума, стойност по стойност – така че вие еднозначно сравнимо.

В началните курсове в унивеститета ни учеха, че има смисъл да се сравняват ябълки с ябълки, а не ябълки с круши. Така че информацията трябва да е сравнима. След като изприказвате всичко по офертите, събрани специално за вас, на база на вашата декларирана информация. След като сте изприказвали всичко по темата клиентът да избере заедно с консултанта си своята финансираща банка.

От какво може да ви предпази един професионален кредитен консултант

Един ипотечен кредит не е за 2 месеца, а е дългосрочна игра. Къде на шега казваме и че човек, като се жени има значение за кого. Така човек, като ползва дългосрочно финансиране също има значение от кого. С кредитните консултанти ще спечелите време – без да излизате от офиса си или без да сваляте очи от монитора си, ще вземем вашите оферти. Не по принцип за вашата компания, а лично за вас. Така или иначе обаче банките впечатляват компанията (или работодателя) и пращат групови оферти за служителите на вашата компания. Това само по себе си е чудесно, но това не е вашата оферта и де факто накрая често се получава подвеждане в очакванията.

Това първончално заблуждение може да се спести, ако работите с кредитен консултант. Офертите, които той ще събере за вас, са вашите оферти. Те са ангажиращи съгласно ЕСИФ, които придружават въпросните погасителни планове и при равни други условия, когато изберете дадена банка също в рамките на минути се осъществява конкретния контакт с кредитния инспектор в нея, който ще движи сделката.

Консултатнът може да ви предпази от излишно разкарване за документи както и от евентуални проблеми при тяхното изваждане. Добрите консултанти съдействат за изваждане на документи, пазарни оценки и застраховки – всичко, от което имате нужда, за да можете да усетите процеса по покупката на имот едва ли не като удоволствие…

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те