Фиксирани лихви по ипотечните кредити – какво е актуалното положение?

Идва ли времето на фиксираните лихвени проценти за ипотечни кредити на физически лица и в България? Ние лично сме малко скептични по този въпрос, познавайки пазара от повече от десетилетие. Въпреки това темата си струва да се обсъди, разбира се.

Фиксирани проценти – на какво да обърнем внимание

Нашата практика е задължително да обръщаме внимание на условията на фиксиране. Това се дължи на неособено приятна практика с банки от 2008-ма година, които вече ги няма на пазара, когато също имаше фиксирани оферти и тук съществено важно е човек да се запознае с общите условия. В тях се третират и описват евентуалните форсмажори, при които фискираната лихва не би била толкова фиксирана.

По-добре ли са нещата

За щастие мисля, че всички са си научили урока и това, което ние прочетохме мисля, че го споменавах вече веднъж, това, което видяхме не ни притеснява от гледна точка на форсмажорите. Може да влезем в дебати, но пък за какво иде реч, като говорим за форсмажори. Форсмажор – примерно по застрахователните полици това е пандемия. Факт е, че когато има пандемия, пандемията като понятие обикновено винаги е във форсмажорите при застраховките. Подобни са военните действия – такъв форсмажор имаме наблизо. Хиперинфлация – тук пак може да влезем какво е определението за хиперинфлация и дали банката има точно него предвид.

Интересни неща, на които никой никога не обръща внимание най-вероятно, но пък наша работа е да ви обърнем внимание особено когато имаме да избираме, когато можем да избираме и има между какво да избираме, подробностите, детайлите вече стават все по-важни.

Как можем да ви помогнем?

ФинСити е лицензирана компания за кредитни консултации, но нашите компетенции не се изчерпват само до тук. Можем да съдействаме да застраховате ценните и безценните неща и да ви помогнем в различни казуси. Разберете кои са те

Заключение

Към момента българският банков пазар все още се въздържа от предлагането на кой знае какви кредитни продукти с фиксирана лихва особено в сферата на ипотечното кредитиране. Това е ситуацията и едва ли ще има особено големи промени в скоро време. Истината е, че към момента и повечето кредитополучатели не проявяват интерес към този тип продукти, така че процесът е двустранен…