Как да сравняваме различни оферти за жилищни кредити?

Имате въпроси?

Потърсете ни за повече информация

Въпросът е ясно поставен – „Как се прави сравняване на оферти за жилищни кредити?“. Има няколко насоки, в които се прави това – някои са доста очевидни, а други не толкова и често се пропускат особено ако нещата се правят прибързано.

Основни правила за сравняване на оферти за жилищни кредити

Първо е близо до ума, че има смисъл да сравняваме „ябълки с ябълки“, а не ябълки с друг плод – тогава сравнението е несериозно. Изрично първоначално важно е да сравняваме еднаква валута, с еднаква сума, с еднакъв срок. Тоест ако имаме две оферти от банки и сумите, сроковете и валутите на двете не съвпадат – това са две напълно различни оферти, които няма защо изобщо да си правим труда да сравняваме!

Само ако имаме изначални верни условия, може да твърдим, че сравнението ще бъде коректно. Много често се сравняват само лихвите и вноските. За съжаление истината е малко по-различна и единственото коректно сравнение на различните оферти е ГПР (годишен процент на разходите).

Важни детайли

Когато влезем в конкретика по сравняване на оферти, ще е по-професионално, ако имаме идея и отношение към това да сравним и условията по застраховките имущество и живот, които банките предлагат. Тема, която тотално се неглижира поради простата причина, че не се разбира, но тук пак идва нашата роля – ние сме длъжни да ви обърнем внимание на  приликите и разликите между офертите, на различните аргументи „за“ и „против“.

За пореден път казваме, че решението е единствено и само ваше. Винаги може да влезем в други детайли. Последно ще спомена, че когато сравняваме оферти за ипотечен кредит, е важно да обръщаме внимание на кръстосаните продажби. Повече за темата за банковите кръстосани продажби може да видите тук. Като заключение може да кажем, че критично важни са лихвата и вноската – те са правилен ориентир, но далече не са единственото и най-важното. В крайна сметка препоръчваме да се консултирате със специалист, който да обърне внимание на всички фактори по една сделка за жилищен кредит.

Препоръчваме ви и следните

свързани статии