Не закупувай нов имот, преди да си подсигурил тези три точки

Здравейте,

Искам да споделя за идеята и процеса на персонално бюджетиране на покупката на недвижим имот.

Моля още в самото начало е най-добре да се консултирате с кредитен консултант, за да може в много кратко интервю да се опредалят и фиксират реалистични – работими параметри, като:

  • Kой е реалистичният бюджет, с който разполагате;
  • Kоя е онази сума, на която категорично можете да разчитате;
  • И тогава съвсем спокойно и комфортно да търсите подходящия за Вас недвижим имот, имот, който да Ви удовлетворява напълно, имот който можете да си позволите, защото покупката на имот не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция и трябва да се тръгва към нея отговорно и с разбиране на детайлите …, детайли които с удоволствие ще сподевим и разясним…

Много е неприятно, когато скочим повече, отколкото можем, когато сключим предварителен договор и платим капаро по него и впоследствие се окаже, че по някаква причина не можем да ползваме необходимото ни банково финансиране, за да разплатим сделката…!? 🙁  Изключително неприятна ситуация, в която могат да се загубят много пари.

Ако това е първата стъпка в бюджетирането и процеса, то втората е онази, която е свързана с разходите.

Имайте предвид, че колкото по-добри доходи получавате лично или семейно, толкова по-голяма е и сумата на разходите, които правите за поддържането на стандартът Ви.

Същата логика е заложена и в скоринг системите на банките – високите доходи са със заложени по-високи разходи в процентно оношение.

По-масовите нива на доходите са с по-ниско ниво на разходите за поддръжка на стандарта.

Респективно, ако съотношението дълг-доход за масов клиент е 50/50, то за заможния сегмент, или за хората с добри доходи, този коефициент може да пада, не да се качва, както Ви се струва – обратно на нормалната логика на пръв поглед.

Не на последно място, ако по някаква причина сме изпаднали в ситуацията, при която трябва на всяка цена да финансираме ипотечната си сделка, да затворим трансакцията в никакъв случай не прибягвайте до бързи кредити.

Винаги има някакъв по-добър вариант.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 ФинСити | ScrollMe by AccessPress Themes