Как да сме сигурни, че ще може да погасим изтегления от нас кредит?

Здравейте,

В този текст ми се иска да Ви споделя за процеса на бюджетиране при покупката на недвижим имот.

Още в самото начало е най-добре да се консултирате с кредитен консултант, за да преценим в много кратко интервю кой е реалистичният бюджет, с който разполагате.

Важно е да намерим онази сума, на която категорично можете да разчитате и тогава съвсем спокойно и комфортно да търсите подходящия за вас недвижим имот, имот, който да ви удовлетворява напълно.

Много е неприятно, когато скочим повече, отколкото можем. Когато сключим предварителен договор и в най-лошия вариант платим капаро и впоследствие се окаже, че по някаква причина не можем да ползваме необходимото ни финансиране, за да разплатим сделката. Изключително неприятна ситуация, в която могат да се загубят много пари.

Ако това е първата стъпка в бюджетирането, втората е онази, която е свързана с разходите.

Имайте предвид, че колкото по-добри доходи получавате лично или семейно, толкова по-голяма е сумата на разходите, които правите – толкова по-голям е стандартът Ви. Тези разходи кореспондират на някакъв стандарт. Същата логика е заложена и в скоринг системите на банките – високите доходи са със заложени по-високи проценти на разходите. Или иначе казано, изискването към онтошението дълг/доход, при равни други условия в този случай е по-високо.

По-масовите нива на доходите са с по-ниско ниво на разходите за поддръжка на стандарта. Респективно, ако съотношението дълг-доход за масов клиент е 50/50, то за заможния сегмент, или за хората с добри доходи, този коефициент може да пада, не да се качва – обратно на нормалната логика на пръв поглед.

Ако трябва да обобщим, НЕКА вноските по всечките ви кредити да НЕ надхвърля 40% от личните ви или семейни доходи!?

Не на последно място, ако по някаква причина сме изпаднали в ситуацията, при която трябва на всяка цена да финансираме ипотечната си сделка, да затворим трансакцията в никакъв случай не прибягвайте до бързи кредити.

Винаги има някакъв по-добър вариант. Просто питайте професионалисти!

ФинСити-независим, регистриран кредитен консултант

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 ФинСити | ScrollMe by AccessPress Themes