Ако закупуваме автомобил, кое е по-удачно да използваме – лизинг или кредит?

Привет! Пишем тази статив в отговор на постъпил въпрос, а именно: „Ако купуваме автомобил, кое е по-удачно да ползваме – лизинг или кредит?“.

В общия случай, ако сте подходящият (на светло в бялата част на икономиката с големи доходи) клиент, отговорът би бил кратък – потребителски кредит и причините са няколко.

Когато ще ползваме  потребителски кредит, отпада условието за самоучастие, характерно за всяка лизингова сделка, без значение дали са 10% или 30%, в зависимост от това  дали е нов или употребяван автомобил и т.н.

Срокът на самия кредит при потребителското кредитиране може да бъде между 1 и 10 години (по ваш избор, въпрос на доходи и на желана вноска).

Ако е лизинг ,той е лимитиран до 5 години.

Ако по някакво стечение на обстоятелства трябва да ползваме лизинга , предоставен от самия вносител на автомобили (автокъща например), то тогава трябва да се съобразим с условията за максималния срок от 5 години, първоначална вноска между 10% и 30%, в зависимост от възрастта на актива.

Да, може би ще са по-толерантни към доказуемостта на доходите ни, но трябва да си платим цената.

Друг условен негатив при лизинговата сделка е, че собствеността на актива не е ваша до последната вноска, докато не изплатите целия си дълг.

В този ред на мисли, управлението на свързаните с придобиването на този актив разходи като застраховки и др. са извън вашите пълномощия, те се определят от лизингодателя, вносителя или автокъщата, и вие не можете да влияете върху тях.

Често те са излишно скъпи или просто по-скъпи от това, което вие очаквате и сте склонни да платите.

Ще се радвам, ако съм бил полезен с този коментар по зададения въпрос. До скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 ФинСити | ScrollMe by AccessPress Themes