Ако закупуваме автомобил, кое е по-удачно да използваме – лизинг или кредит?

Привет! Пишем тази статив в отговор на постъпил въпрос, а именно: „Ако купуваме автомобил, кое е по-удачно да ползваме – лизинг или кредит?“.

В общия случай, ако сте подходящият (на светло в бялата част на икономиката с официални доходи) клиент, отговорът би бил кратък – потребителски кредит и причините са няколко.

Когато ползваме потребителски кредит, отпада условието за самоучастие, характерно за всяка лизингова сделка, без значение дали са 10% или 30%, в зависимост от това  дали е нов или употребяван автомобил и т.н.

Срокът на самия кредит при потребителското кредитиране може да бъде между 1 и 10 години (по ваш избор, въпрос на доходи и на желана вноска).

Ако е лизинг, той е лимитиран до 5 години.

Всичко това е вярно само, ако стойността на автомобила е до 50,000 лева, какъвто е в общия случай (има изключения) максималния размер на потребителския кредит.

Ако по някакво стечение на обстоятелства, или когато автомобила е по-скъп от максималния потребителски кредит, трябва да ползваме лизинг. Лизинга обикновенно се предлага от самия вносител на автомобили (автосалон – за нови или автокъща – за употребявани коли например), то тогава трябва да се съобразим с условията за максималния срок от 5 години, първоначална вноска между 10% и 30%, в зависимост от възрастта на актива. Автокъщитие и салоните предлагащи употребявани автомобили са може би с няколко идеи по-либерални към доказуемостта на доходите, без значение колко скъп е автомобила, това си има и своята цена…

Друг условен негатив при лизинговата сделка е, че собствеността на актива не е ваша до последната вноска, докато не изплатите целия си дълг.

Не е масова практика, но официалните вносители на автомобили предлага както Оперативен, така и Финансов лизинг, с опция да не придобивате актива а да го смените с нов, като приемат далеч по-голяма остатъчна стойност на върнатия актив.

Друго характерно за лизинговите сделки е че, управлението на свързаните с придобиването на този актив разходи като застраховки, сервици и др. са извън вашите пълномощия, те се определят от лизингодателя, вносителя или автокъщата, и вие не можете да влияете върху тях.

Не рядко, те са излишно скъпи или просто по-скъпи от това, което може да се намери при равни други условия на пазара, и се разминават с Вашите очаквания и не винаги сте склонни да платите…

Ще се радвам, ако съм бил полезен с този коментар по зададения въпрос. До скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 ФинСити | ScrollMe by AccessPress Themes